Skriva Personligt Brev Till Hyresvärd?

0 Comments

Skriva Personligt Brev Till Hyresvärd
Ansökningsbrev till hyresvärdar Exempel på brev hittar du i vår bostadssökarguide, Nedan följer en mer utförlig text på vad du bör tänka på. Börja med att presentera dig själv, vad du heter och hur gammal du är. Högst uppe i ena hörnet, eller i sidhuvudet på Word, kan du skriva ditt personnummer eller liknande.

 1. Sedan kan du förklara hur du bor i dag, men bara om du tror att det förbättrar dina chanser, annars struntar du i att nämna det.
 2. Generellt kan man säga att desperation inte är något hyresvärdar lyssnar till, de blir snarare misstänksamma.
 3. Berätta också varför du söker lägenhet, att du ska börja plugga, att du har hittat jobb eller att du och din partner vill flytta ihop.

Tänk på att ge en bra anledning! Om du till exempel måste hitta nytt boende för att du blir utslängd från ännu ett andrahandskontrakt kan skrivas om till att du vill hitta ett långsiktigt boende nära ditt nya jobb eller nära din familj. Undvik också att säga att du och din partner ska provbo, det kan skicka ut signaler om instabila hyresgäster, bättre att skriva att ni vill hitta en gemensam egen lägenhet då ni bott ihop i andra hand eller liknande.

Tänk på att konkurrensen är hård! Hyresvärdar vill oftast ha hyresgäster som bor kvar länge. Det är bra att återkomma till detta i ansökningsbrevet, att du till exempel söker ett fast, långsiktigt boende, att du vill slå dig ner. Använd ord som antyder att du vill bo kvar länge och inte orkar flytta mer.

Hyresvärdar vill också ha folk som vill bo just i en specifik stadsdel, på detta sätt får man hyresgäster som inte är så benägna att flytta vidare igen och man slipper också de mest desperata bostadsletarna. Undvik därför att skriva att du kan tänka dig att bo precis var som helst, även om så är fallet.

Ta istället reda på var hyresvärden har lägenheter (tex i norra stan eller i Kungsladugård) och skriv att det är just där du vill bo, kanske på grund av att du har släkt eller vänner just där eller jobbar i närheten, har växt upp där och så vidare. Ett plus är också om du känner till värden ytterligare och kan hänvisa till andra bra egenskaper hos värden som gör att du vill bo just hos denne.

Det som är riktigt intressant är ju hur du ska betala för dig, Det viktigaste för en hyresvärd är att du kan visa att du kommer att kunna betala hyran. Berätta därför utförligt hur det ska gå till, men undvik vissa fällor! I mångas ögon är man i princip arbetslös om man inte har en fast anställning, trots att unga idag oftast inte har en fast anställning.

 1. Nämn bara vilken anställningsform du har om du har just en fast anställning.
 2. Annars är det mycket bättre att berätta vad du jobbar med och att du kommer klara av att betala en hyra på si och så mycket.
 3. Många drar då slutsatsen att jobb betyder fast anställning.
 4. Om du har en hygglig eller riktigt bra årsinkomst kan det vara bra att skriva ut beloppet, annars kan du hålla dig till att förklara att du kommer att klara av en hyra.

Om du är student och går på CSN, använd det för att visa att du för flera år framöver har en trygg inkomstkälla, om än liten. Kanske jobbar du extra vid sidan av studierna, berätta om det också. Går du på a-kassa behöver det inte vara kört, det ses också som en inkomst som är relativt stabil och dessutom får du ju snart jobb.

Om du går på socialbidrag brukar det generellt vara kört, tyvärr. Ett annat smart sätt att förbättra sin inkomst i andras ögon är att be någon släkting eller närstående att bli din borgensman, Att gå i borgen innebär ett löfte att betala en skuld för för dig om du har svårt att till exempel betala hyran en månad.

Även om du inte tror att du kommer att hamna i den situationen kan det vara bra att till exempel be ens föräldrar bli borgensmän. Värden ser då dig som en tryggare hyresgäst. Mer information hittar du på www.konsumentverket.se. En hyresvärd kollar oftast upp din ekonomiska historia genom att göra en kreditkoll på dig.

Om du har haft eller har betalningsanmärkningar är det lika bra att berätta det i brevet. De allra flesta betalningsanmärkningar bland unga rör mobiltelefonabonnemang och det kan vissa hyresvärdar bortse från om de är betalda i dagsläget. Om anmärkningarna rör obetalda hyror är det oftast kört tyvärr, även om skulden är betald.

I det fallet är det bättre att inte nämna det och hoppas på det bästa (och förstås se till att betala hyran i tid!). Referenser från tidigare boenden är alltid bra, så länge du skött dig vill säga, och är lätt att fixa i efterhand. Det kan räcka med ett telefonnummer eller en signerad A4.

Har du hyrt i andra hand av någon lagligt ber du värden intyga att allt gått bra. Om du hyrt olagligt, be den personen du hyrde av att intyga att du skötte dig och betalade i tid etc. Mamma eller pappa är aldrig en bra referens att lämna. Något annat som en hyresvärd lätt kan kolla upp är om du har blivit prickad i störningsjouren (man vet inte alltid om man är med i registret, men om du har haft fest eller liknande och en väktare kommit till lägenheten, då har du med all säkerhet en prick).

Det är snarare regel än undantag om du försöker byta lägenhet med någon att värden kollar detta. Ha en bra förklaring till hands! Kanske firade ni en stor födelsedag, en förlovning eller så, och skruvade ner volymen på festen direkt efter tillsägning och bad sedan om ursäkt personligen till grannarna.

You might be interested:  Vem Får Öppna Min Post?

Arbetsintyg från din arbetsplats (fråga din chef om du inte har något). Har du många jobb, skicka med alla olika arbetsintyg! Utbetalningsplan från Centrala studiestödsnämnden (den kan du skriva ut på ) alternativt antagningsbevis från högskola (den får du i brevlådan alternativt från antagning.se). A-kassebrev (kontakta din a-kassa). Papper på att du har en borgensman (kolla in ). Referenser från tidigare boende.

: Ansökningsbrev till hyresvärdar
Visa hela svaret

Hur skriver man personligt brev till lägenhet?

Exempel på annons om att bostad sökes – (Obs! Texten är påhittad och utgör exempel/inspiration.) Skötsam man söker lägenhet eller rum med pendelavstånd till Mölndal Jag heter X och är en ensamstående man på trettiofem år som söker bostad inom större delen av Västra Götaland.

 1. Jag är främst intresserad av en lägenhet med ett längre andrahandskontrakt.
 2. Men även lediga rum är av intresse.
 3. Jag bor för närvarande i andrahand men mitt kontrakt går snart ut och därför är jag i behov av ett annat boende snarast.
 4. Jag är en lugn och skötsam person.
 5. Jag röker inte och har inga husdjur.

Min inkomst består för närvarande av sjukersättning och jag har möjlighet att betala en hyra på cirka 5400 kr/månad. Jag har goda referenser från min nuvarande hyresvärd. Kontakta gärna mig om ni har en ledig bostad! Med vänliga hälsningar Förnamn Efternamn E-post: Telefonnummer:
Visa hela svaret

Vad ska man säga när man ringer hyresvärd?

1 Hur kontaktar jag hyresvärdarna? – Vi rekommenderar att du initialt ringer till dom och presenterar dig själv, fråga gärna om det går bra att skicka ett personligt brev. Försök att hålla kontakten med dom löpande så att de ser att du verkligen är intresserad av att hyra en lägenhet hos just dom.
Visa hela svaret

Vad ska man skriva i en Bostadsansökan?

Steg 1: Behandla din bostadsansökan som en jobbansökan – Precis som när du söker jobb så räcker det inte med att skriva två meningar och förvänta dig att du blir en given jobbkandidat. Formuleringar som “jag är intresserad av lägenheten” eller “när kan jag se lägenheten” håller inte i rätten och gör att hyresvärden inte tar dig seriöst.

Du behöver i stället skriva en motiverad ansökan. Berätta om dig själv eller om du är mer än en. Nämn saker som är relevanta för uthyraren och ger ett intryck av att du är en bra och seriös hyresgäst. Det kan till exempel röra jobb, civil status, husdjur eller rökning. Tänk på att hyresvärden vill få ett intryck av dig eftersom personen aldrig har mött dig.

Det är svårt att få en bild via en text, och därför bör du försöka lite extra.
Visa hela svaret

Hur man kontaktar hyresvärd?

Du kan kontakta hyresvärdar direkt genom deras annonser, förutsatt att du har ett aktivt PlusPaket. Kontakten föregår antingen via URL, e-post eller telefon. Det är inte möjligt att få mer information om en annonsör eller bostäder genom att skriva till Hyrenbostad.se.
Visa hela svaret

Kan en hyresvärd säga upp en hyresgäst utan vidare?

Uppsägning av hyresavtal Ett hyresavtal som gäller tills vidare kan sägas upp av antingen hyresgästen eller hyresvärden med iakttagande av uppsägningstiderna. Hyresvärden ska ha en godtagbar grund för uppsägningen. Det är i allmänhet inte möjligt att säga upp ett tidsbundet hyresavtal under avtalsperioden.

Om hyresvärden säger upp hyresavtalet är uppsägningstiden sex månader, om hyresförhållandet för lägenheten omedelbart före uppsägningen har fortgått minst ett år utan avbrott, och i annat fall tre månader. Hyresvärdens uppsägningstid kan inte förkortas genom avtal. Om hyresgästen säger upp hyresavtalet är uppsägningstiden en månad. Hyresgästens uppsägningstid kan inte förlängas genom avtal.

Om inget annat har avtalats, räknas uppsägningstiden för hyresavtalet från den sista dagen i den kalendermånad under vilken uppsägningsmeddelandet har delgivits. I hyresavtalet kan man fastställa den första möjliga startdagen för uppsägningstiden. Då börjar uppsägningstiden löpa tidigast från den dag som nämns i avtalet, oberoende av när uppsägningen har meddelats.

Om du säger upp ett tidsbundet hyresavtal före utgången av den utsatta tiden måste du i allmänhet betala skadestånd till hyresvärden. Skadeståndets belopp är maximalt summan av de månadshyror som är kvar av hyresperioden. Skadeersättningens belopp beror bland annat på längden på den återstående hyresperioden och när en ny hyresgäst fås till bostade.

Ett tidsbundet hyresavtal binder i regel båda parterna under hela avtalsperioden, och det kan inte sägas upp annat än i vissa lagstadgade specialsituationer. Tänk på detta om du funderar på att ingå ett tidsbundet hyresavtal. Hyresgästen kan alltid säga upp ett hyresavtal som gäller tills vidare.

 1. Hyresgästen behöver inte redogöra för grunderna till uppsägningen.
 2. Hyresvärden ska däremot uppge uppsägningsgrunden.
 3. I princip kan vilken som helst av hyresvärden framställd orsak utgöra grund för uppsägning, förutsatt att den framförda orsaken är verklig och inte kan anses strida mot god sed i hyresförhållanden.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Skicka Paket Till England?

Direkt uppsägningsskydd innebär att domstolen på yrkande av hyresgästen kan förklara uppsägningen ogiltig om

grunden för uppsägningen är justering av hyran och den begärda hyran ska anses oskäligt stor eller uppsägningen är oskälig med beaktande av hyresgästens omständigheter och det inte finns någon godtagbar orsak till uppsägningen.

Tänk på att en tvist om ogiltigförklarande av uppsägning måste föras till domstol. Om talan godkänns fortsätter hyresförhållandet enligt de tidigare villkoren. Konsumenttvistenämnden kan inte behandla ett sådant ärende. Indirekt uppsägningsskydd innebär att hyresgästen måste flytta från bostaden men kan få skadestånd.

 1. Om det inte har funnits någon godtagbar orsak till uppsägningen har hyresgästen rätt att av hyresvärden få ersättning till exempel för flyttningskostnader och kostnader för att skaffa en ny bostad.
 2. Meddelandet om uppsägning ska enligt lag tillställas den andra parten i hyresförhållandet skriftligen och bevisligen.

Den part som säger upp avtalet bär bevisbördan för att den andra parten har fått del av meddelandet samt för när delgivningen har skett. Många hyresvärdar har tillgång till elektroniska servicekanaler som kan användas för att skicka uppsägningsmeddelanden.

 1. Om hyresvärden har gett anvisningar om uppsägning, bekanta dig med dessa anvisningar och sträva efter att följa dem.
 2. Om inget annat har avtalats är flyttningsdagen den vardag som följer på den dag då hyresavtalet löper ut.
 3. Om avtalet upphör på en fredag är flyttningsdagen nästa måndag.
 4. Om måndagen är en helgdag är flyttdagen tisdag.

På flyttningsdagen ska hyresgästen ställa hälften av lägenheten till hyresvärdens förfogande. Dagen efter flyttningsdagen ska hyresgästen överlåta bostaden tom och städad till hyresvärden och även återlämna nycklarna. Parterna kan avtala om att den sista dagen i hyresavtalet samtidigt ska vara flyttningsdag.

Om du har ett krav som gäller hyresbostaden, lönar det sig att lämna in det skriftligt till hyresvärden. Med Reklamationstjänsten kan du lämna en reklamation till hyresvärden till exempel i följande situationer:

Återbetalning av hyresgaranti Brister i bostadens skick Bestridande av ersättningskrav Sänkning av hyreshöjning Uppsägning eller hävning av avtalet.

Problem bör man först försöka reda ut med hyresvärden. Om meningsskiljaktigheten inte kan lösas kan du kontakta konsumentrådgivningen för att få anvisningar och saken utredd. Observera att om hyresvärden är en privatperson kan konsumentrådgivningen inte närmare utreda eller åstadkomma förlikning i ärendet, utan vår verksamhet begränsas till rådgivning på allmän nivå. Konsumenttvistenämnden kan behandla de flesta bostadstvister även mellan privatpersoner. Läs mer på konsumenttvistenämndens webbplats om i hurdana ärenden det är möjligt att be nämnden om en rekommendation till avgörande.

: Uppsägning av hyresavtal
Visa hela svaret

Får hyresvärden gå in utan tillåtelse?

Hyresvärden behöver ditt tillstånd för att gå in i din lägenhet – Nej, värden får inte gå in i lägenhet utan tillstånd. Om värden behöver komma in i din bostad för att “utöva nödvändig tillsyn” eller annat så måste hen ha ditt tillstånd. Utan ditt tillstånd räknas det som en brottslig handling.
Visa hela svaret

Vad kollar hyresvärden upp?

V.I.P & LF entusiast – Blev medlem 23 Juni 2017 Meddelanden 1 661 Mottagna reaktioner 1 146 Poäng 867 Kanske borde starta en ny tråd för detta, men hur är det om man har någon nära med en bostadsrätt som denna har kan tänka sig hyra ut? Vad för typ av upplysning tas osv.

 1. Blev medlem 10 Februari 2014 Meddelanden 2 324 Mottagna reaktioner 818 Poäng 777 Kanske borde starta en ny tråd för detta, men hur är det om man har någon nära med en bostadsrätt som denna har kan tänka sig hyra ut? Vad för typ av upplysning tas osv.
 2. Missförstår kanske här, men varför skulle en upplysning tas i det sammanhanget – och av vem? Blev medlem 11 Augusti 2016 Meddelanden 382 Mottagna reaktioner 135 Poäng 327 Är det en andrahandsuthyrning så ska du som hyresgäst godkännas av hyresrättsföreningen/bostadsrättsföreningen och då kollar man egentligen som på vilken hyresgäst som helst, allt i från om det finns betalningsanmärkningar, skuldsaldo, hyresskulder, inkomst med mera.

Det är dock oerhört varierande vilka kontroller som görs.

Vi använder cookies som samlar in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar att visa anpassad annonsering. Denna data delas med tredjepart. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies.

Visa hela svaret

Vad ska man skriva på HomeQ?

Alla samlingar Intresseanmälan och ansökan Vad ska jag skriva i mitt personliga brev? Skrivet av Klara Uppdaterades för mer än en vecka sedan Ditt personliga brev syns för hyresvärden när de ska välja hyresgäst. Skriv kort om dig själv, varför du söker boende och vad som gör dig till en bra kandidat. Hittade du svaret?
Visa hela svaret

Vad kan man felanmäla i en hyresrätt?

Om något går sönder i en hyresrätt Hyresvärden ska åtgärda så kallade brister i boendet och måste agera om det finns en trasig kyl i hyresrätt eller trasig spis i hyresrätt och vid behov ska de till exempelvis byta spis i hyresrätt och byta vitvaror i hyresrätt.
Visa hela svaret

Vad kan man kräva av en privat hyresvärd?

Hyresvärden är skyldig att åtgärda fel eller brister i lägenheten såvida de inte har orsakats genom vårdslöshet. Om du anser att du har rätt till ett hyresavdrag kan du deponera en del av hyran hos Länsstyrelsen. Man räknar med att en lägenhet behöver fräschas upp efter 12-15 år.
Visa hela svaret

You might be interested:  Brev Till Norge Hur Lång Tid?

Hur väljer hyresvärden hyresgäst?

Kan en hyresvärd välja hyresgäst? Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! innehåller regler avseende hyra. Det finns inga regler avseende val har hyresgäst och hur en hyresvärd ska gå tillväga när det finns flera intresserade av att hyra samma bostad.

Det är alltså upp till hyresvärden själv att välja en hyresgäst som hen anser är mest lämplig, så länge inte någon typ diskriminering sker vid detta val. Diskriminering kan exempelvis handla om att en hyresvärd inte vill hyra ut till en person baserat på personens kön, etnicitet eller sexuella läggning m.m.

(). Du skriver att personen hävdar att hen var “först i kön”. Om det är så att det finns en bostadskö till lägenheten kan det vara problematiskt att hyra ut till någon annan än den som är först i kön, men som jag uppfattar din fråga finns det ingen bostadskö för lägenheterna ni hyr ut och därför borde detta inte vara ett problem i ert fall.
Visa hela svaret

Kan min sambo kasta ut mig hyresrätt?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Tillämpliga bestämmelser finns främst i lagen om uthyrning av egen bostad (UEB) och 12 kap. jordabalken (JB), Tre månaders uppsägningstid gäller Eftersom din sambo är ägare av bostadsrätten räknas du som någon som hyr bostaden av din sambo i andra hand ( 1 § UEB och jmf.12 kap.1 § fjärde stycket JB ).

Detta gäller oberoende av om ni har något formellt hyresavtal. Som hyresgäst har du rätt till minst tre månaders uppsägningstid från det månadsskifte som ligger närmast efter uppsägningen ( 3 § andra stycket UEB ). Din sambo har alltså inte rätt att kasta ut dig innan denna tid har passerat. Dessutom ska uppsägningen vara skriftlig i ditt fall eftersom du har bott i lägenheten mer än tre månader i följd ( 1 § andra stycket UEB och 12 kap.8 § JB ).

Bostadsrätten kan utgöra samboegendom Det framgår inte i din fråga om din sambo har köpt bostadsrätten för er gemensamma användning eller om han hade den sedan tidigare. Är den köpt för er gemensamma användning så utgör den nämligen samboegendom ( 3 § sambolagen ).
Visa hela svaret

Är hyresavtal och hyreskontrakt samma sak?

Hyresavtal och hyreskontrakt är två ord för samma sak, det vill säga en överenskommelse om att någon ska hyra en lägenhet eller en lokal. Ett hyresavtal kan vara antingen skriftligt eller muntligt, men det är en fördel att ha villkoren på pränt om det skulle uppstå osäkerheter om innehållet i avtalet.
Visa hela svaret

Kan en person stå på två hyreskontrakt?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Lagrum Hyrning av fast egendom regleras i Jordabalkens (1970:994) 12 kapitel, Får man ha två förstahandskontrakt? Som utgångspunkt finns det ingen lag i Sverige som säger att det skulle vara olagligt att ha två förstahandskontrakt till lägenheter samtidigt.

Problemet blir dock att hyresvärden ibland kan säga upp en hyresgäst om denne inte använder lägenheten i enlighet med det avsedda ändamålet. Detta blir då alltså om du inte använder lägenheten som en bostad, då du inte har tänkt att bo där överhuvudtaget utan flytta in med din pojkvän. Får man hyra ut lägenheten? Som du dock säger hade en bra lösning varit att du tar lägenheten och hyr ut den till din kompis.

Problemet med detta är att din hyresvärd måste godkänna att du får hyra ut den i andra hand, och du måste ha en godkänd anledning för uthyrningen (40 § 12 kap. Jordabalken), Annars kan hyresvärden säga upp dig då du olovligen hyr ut lägenheten (3 p.42 § 12 kap.

 • Jordabalken),
 • Att testbo med en sambo är ett vanligt skäl som för det mesta godkänns av hyresvärdar.
 • Sammanfattning Det finns inget som säger att man inte får ha två förstahandskontrakt, men om hyresvärden får reda på att man inte bor i en lägenhet kan de säga upp kontraktet.
 • Lösningen är då att hyra ut i andra hand men för detta krävs det alltid ett godkännande av hyresvärden innan.

Hoppas detta besvarade din fråga! Med vänliga hälsningar,
Visa hela svaret

Vad ska man skriva på Homeq?

Alla samlingar Intresseanmälan och ansökan Vad ska jag skriva i mitt personliga brev? Skrivet av Klara Uppdaterades för mer än en vecka sedan Ditt personliga brev syns för hyresvärden när de ska välja hyresgäst. Skriv kort om dig själv, varför du söker boende och vad som gör dig till en bra kandidat. Hittade du svaret?
Visa hela svaret

Vad kan man kräva av en privat hyresvärd?

Hyresvärden är skyldig att åtgärda fel eller brister i lägenheten såvida de inte har orsakats genom vårdslöshet. Om du anser att du har rätt till ett hyresavdrag kan du deponera en del av hyran hos Länsstyrelsen. Man räknar med att en lägenhet behöver fräschas upp efter 12-15 år.
Visa hela svaret

Kan hyresvärden komma in i min lägenhet?

Hyresvärden behöver ditt tillstånd för att gå in i din lägenhet – Nej, värden får inte gå in i lägenhet utan tillstånd. Om värden behöver komma in i din bostad för att “utöva nödvändig tillsyn” eller annat så måste hen ha ditt tillstånd. Utan ditt tillstånd räknas det som en brottslig handling.
Visa hela svaret