Hur Skriver Man E Post?

0 Comments

Hur Skriver Man E Post
Konsten att skriva bra e ‑ post

 1. Skriv ett konkret och tydligt ämne.
 2. Var försiktig med att märka upp mail med flaggor som!!
 3. Använd rätt namn på den du skriver till.
 4. Dela upp olika frågor och önskemål i tydliga paragrafer eller punklistor.
 5. Var tydlig och trevlig.
 6. Läs igenom vad du skrivit innan du skickar det.

Visa hela svaret

Hur ska en e-postadress se ut?

Allt om Internet r inte sjlvklart fr alla! –

e-post-adressen delas upp i TV delar p var sin sida om snabel-a (@) Till VNSTER om @ str det till vilken person brevet r stllt, t ex Rufus Till HGER om @ str det VAR personen befinner sig? Ex. [email protected] Det som str efter @ kallas fr domn, s polko.se r ett domnnamn och tillgget,se anger att domnen finns i Sverige. I e-post-adresser anvndes av hvd sm bokstver. Traditionellt brukar adresser till automatiska s.k. postrobotar anges med STORA BOKSTVER. Stora eller sm bokstver (dvs versaler eller gemener) skall inte spela ngon roll enligt den tekniska e-post-standarden, men om ngon angett den lokala delen, dvs den vnstra delen av e-post-adressen med stora bokstver, eller enstaka stora bokstver, s anses det skrast att skriva exakt som e-post-adressen r angiven. Det kan ju vara vsentligt just i det system som adressaten tillhr. kta e-postadresser brukar anges inom vinkelhakar slunda Ev. kan adressen se ut s hr “Bill Leksen” dr citationstecknen innebr att allt som str inom dessa skall uppfattas som en sammanhllen enhet (en bokstavsstrng). Om ngot skrivits inom vanliga parenteser efter vinkelhaksadressen, s hr: (Rufus Pettersson), s innebr det en kommentar som inte hr till sjlva adressen. Snabel-a (@) fs fr det mesta fram genom att man trycker ned AltGr-tangenten och samtidigt trycker p tangenten 2 p sifferraden. Du fr ABSOLUT INTE anvnda svenska bokstver i den kta e-postadressen. Dock kan texten utanfr vinkelhakarna mnga gnger best av svenska bokstver och polska bokstver med accenter och hakar, franska skrivtecken etc. Min uppfattning r dock att man absolut inte skall anvnda sdana dr skrivtecken ngonstans i brevhuvudet, eftersom det stller till med trassel fr mnga anvndare.

Visa hela svaret

Hur skriver man mejl eller mail?

Frågelådan Vi e-post eller mejl, Båda varianterna fungerar i de flesta sammanhang, men e-post är något formellare. Det enskilda meddelandet kan kallas e-brev, e-postmeddelande eller mejl, Även stavningsvarianten mail förekommer. I valet mellan mejl och mail rekommenderar vi mejl, eftersom det bäst överensstämmer med det svenska uttalet och passar bättre in i svenskans stavningsregler.
Visa hela svaret

Är e-post och mail samma sak?

E – post, elektronisk post, även kallad e -brev, e – mail, eller mejl, är en av de ursprungliga typerna av meddelandebefordran över bland annat Internet. Det kännetecknas av högre tillförlitlighet än andra typer av elektroniska meddelanden.
Visa hela svaret

Hur ser en mailadress ut?

@exempel.com.
Visa hela svaret

Hur börjar man e-post?

Börja med ett hej – Börja alltid ditt mejl med Hej följt av mottagarens namn samt utropstecken, till exempel Hej Eva!, Eftersom e-post kan användas till massutskick och andra typer av opersonlig kommunikation är det bra att använda mottagarens namn för att markera att det är personligt.

You might be interested:  Vad Heter Cv Och Personligt Brev På Engelska?

Dessutom ger det ett trevligt intryck; mottagaren känner sig sedd. Ett utropstecken fungerar alltid i hälsningsfrasen. Punkt kan verka alltför nedtonat, nästan oengagerat, och kommatecken kan ge intryck av att du har väldigt bråttom att komma till sak och knappt har tid att hälsa. (Det är dock värt att påpeka att alla tre varianterna är korrekta enligt skrivreglerna.) Om mottagaren svarar och det hela utvecklar sig till en mejlväxling i flera turer kan det kännas tjatigt att fortsätta att upprepa namnet.

Då räcker det med Hej! eller kanske Hej igen!, Det fungerar också bra om du redan har skickat ett mejl och sedan till exempel kommer på att du måste komplettera med ytterligare information i ett nytt meddelande innan mottagaren hunnit svara.
Visa hela svaret

Vad är e-post id?

Vad är ett inloggnings-ID (e-postadress)? – Alla konton har ett unikt inloggnings-ID, vilket motsvarar en giltig e-postadress som används för att logga in på PSN. E-post är det primära kommunikationssättet mellan PlayStation och spelare och används för att:

 • verifiera ditt konto
 • se till att dina uppgifter är skyddade
 • hålla dig uppdaterad om viktig kontoinformation.

Vi rekommenderar att du använder en uppdaterad e-postadress som du kommer åt.
Visa hela svaret

Hur stavas e-post?

Det är bäst att hålla sig till de varianter som passar bäst in i det svenska språksystemet. I dessa fall är alltså mejl och e – post (att mejla och skicka e – post eller att e -posta) bättre att använda än den engelska stavningen mail. Varianten e – post fungerar bäst i formella sammanhang.
Visa hela svaret

Vilken e-post har jag?

Vad används e-postadressen till? –

 • När du är inloggad visas din e-postadress bredvid ditt namn och profilfoto. Du hittar din e-postadress genom att välja profilbilden eller initialen,
 • Du kan logga in med den.
 • Detta är den e-postadress som viktig information om de flesta Google-tjänster du använder skickas till, om du inte har lagt till en kontaktadress.

Läs mer om hur du kan använda olika e-postadresser i kontot,
Visa hela svaret

Hur fungerar e-post?

Trots att skräpposten fyller många inkorgar är e-post fortfarande det primära kommunikationsmedlet på internet. Vi förklarar hur e-post fungerar och kan förfalskas. Att avgöra vem som egentligen skickat ett mejl är inte helt lätt. Globalt skickas miljontals mejl över internet varje sekund och grundmodellen är tämligen enkel. Tyvärr är det också orsaken till den stora mängden skräppost som flödar på nätet. Kommunikationen med e-postservrarna görs över smtp-protokollet (simple mail transfer protocol), som utformats specifikt för att e-post inte ska försvinna på grund av störningar i nätverkstrafiken. Hur Skriver Man E Post

Din e-postklient använder smtp-protokollet för att anropa e-postservern hos din internetleverantör, exempelvis smtp.a.se. E-postservern kontrollerar mottagaradressen för att avgöra domännamnet där mottagarens mail exchange-server ska finnas. Via dns kontaktar e-postservern därefter mottagardomänens namnserver, här ns.b.se. Namnservern returnerar mx-serverns adress, i detta fall mx.b.se. Meddelandet skickas via smtp från smtp.a.se till mx.b.se som förmedlar det vidare till e-postservern vars mda (mail delivery agent) placerar meddelandet i mottagarens brevlåda i väntan på att öppnas.

Ett flertal variationer finns förstås så som vidarebefordringar, lokala e-postservrar, interna företagssystem och webbpost, men grundmodellen ser ut som ovan. Kan avsändaren fejkas? Smtp-protokollet erbjuder som sagt inget grundstöd för autentisering så de flesta komponenterna i brevhuvudet (header) kan vara falska.

 • Det innebär att det är relativt enkelt att fejka en avsändaradress.
 • Exempelvis gör olika adresser i fälten From: och Reply-to: att eventuella mejlsvar dirigeras till tredje part, en metod som används både i legitima och mindre legitima syften.
 • En vanlig metod i skräppostsammanhang är även att virus som infekterat en e-postklient använder en annan adress i avsändarfältet än den faktiska.
You might be interested:  Vad Kostar Paket Från Kina?

Brev som skickas från A till B ser då ut att komma från C. Problem kan uppstå då ett företag med innehållsfiltrering stoppar mejlet och meddelar användare C om detta, samtidigt som A fortfarande är helt ovetande om situationen. Hur fastställer vi den verkliga avsändaren? I brevhuvudet kan du se vilken smtp-server som skickat brevet, vilket kan hjälpa dig avgöra om avsändaren är legitim.

Men om brevet passerat flera led ökar osäkerheten och då bör du ta en extra titt på adresserna. Whois-tjänster kan även ge information om domännamn och ip-adresser. Genom att skapa en spf-post (sender policy framework) för domänen kan du ange vilka e-postservrar som får skicka brev från din domän. Mottagaren av ett brev kan då via spf-posten kontrollera om avsändardomänen är godkänd eller inte.

Spf skapades just för att hindra skräppost från att skickas med falska avsändaradresser från din domän. Avsändaren kan annars definitivt fastställas med hjälp av en digital signatur. Den kan även verifiera att själva innehållet är oförändrat. Om du ändå känner dig osäker finns förstås alltid en annan metod, förutsatt att du har kontaktuppgifterna, vilket är att lyfta på telefonluren och ringa upp avsändaren.
Visa hela svaret

Vilken är den bästa mailen?

Bästa E-post – Gmail eller Outlook? De flesta har nog insett att man inte bör använda sitt Telia konto eller liknande för sin e-post adress. Skulle du byta leverantör till Tele2 eller någon annan så måste du även byta e-postadress. Idag är det inte ett stort problem att byta e-postadress men de flesta vill ha samma e-postadress långsiktigt.

Det bästa man kan göra är att använda sitt eget e-postkonto på sin egen domän. Till exempel [email protected]. Då har man full kontroll över kontot och det är ett säkert alternativ, speciellt om man har en domän inom Sverige, en,se domän. Men alla har inte eller vill inte administrera en domän med de små men dock märkbara kostnader som uppstår med en egen domän.

Alternativet är de mer eller mindre fristående e-posttjänster som finns. De är många, speciellt utanför Sveriges gränser och det vore svårt att hitta och räkna upp alla här men några kända är Gmail.com, Outlook.com, iCloud.com och Yahoo.com, Som titeln på detta inlägg säger så står det bästa valet mellan eller,

Vill man ha en långsiktig plan för sin e-postadress utan att äga en egen domän är det idag någon av dessa två som gäller. Båda har en bra och säker lösning men generellt sätt är Gmail betydligt enklare att använda. Gmail är också mycket mer flexibelt och man kan ställa in det på många olika mer eller mindre avancerade sätt.

Gmail finns som ett färdigt alternativ i alla Apple produkter som iPhone och Mac. Självklart finns det också i Android som ägs av Google. iCloud är Apples alternativ för e-post. En av nackdelarna med iCloud kan vara begränsningen av utrymmet som dessutom delas mellan backup av telefon och dokument med e-post.

Utrymmet brukar ta slut ganska snabbt och då behöver man betala en månadsavgift för att kunna ha sin e-post hos iCloud. Vår rekommendation är att prova och se om Gmail passar dig och i så fall göra bytet så snart som möjligt för att få din långsiktiga välfungerande e-postadress. Att det dessutom ingår en mängd andra gratistjänster som dokumenthantering, obegränsad lagring av bilder och filmer hos Google gör inte saken sämre.

Det är lätt att utse till vinnare av bästa e-postlösning! Behöver du hjälp med att konfigurera och skapa en välfungerande e-postlösning mellan din telefon, dator och surfplatta är du välkommen att, : Bästa E-post – Gmail eller Outlook?
Visa hela svaret

You might be interested:  Var Kan Jag Lämna Postnord Paket?

Vilken är den vanligaste hälsningsfrasen på svenska?

Likheter och olikheter – De allra flesta svenskspråkiga i både Sverige och Finland hälsar med hej, Det tycks vara den vanliga neutrala hälsningen. Många använder också hejsan, Men sedan skiljer det sig åt en del. I Sverige förekommer hälsningsfraserna tjena och hallå, medan moj och mojn används i Finland.
Visa hela svaret

Har du glömt din e-postadress?

Återställa kontot – Besök sidan för kontoåterställning, Besvara frågorna så gott du kan. Tips! Det finns ingen gräns för hur många gånger du kan försöka återställa kontot. Om du har glömt ditt lösenord

 1. Om du vill återställa Google-kontot eller Gmail följer du anvisningarna på sidan för kontoåterställning,
  • Se till att följa tipsen för kontoåterställning ovan.
 2. Du kan bli uppmanad att skriva det senaste lösenordet du kommer ihåg.
  • Om du inte kommer ihåg det senaste lösenordet använder du ett tidigare lösenord som du kommer ihåg. Ju nyare, desto bättre.
  • Om du inte är säker på något lösenord du har haft tidigare gissar du så gott du kan.
 3. Återställ lösenordet när du uppmanas att göra det.
  • Välj ett starkt lösenord som du inte redan har använt för kontot. Läs mer om hur du skapar ett starkt lösenord,

Om du har glömt ditt användarnamn

 1. Följ de här stegen för att hitta ditt användarnamn. Du måste kunna
  • kontots återställningsadress eller ett kopplat telefonnummer
  • det fullständiga namnet på kontot.
 2. Bekräfta att det är ditt konto genom att följa anvisningarna.
 3. En lista med användarnamn som matchar ditt konto visas.

Visa hela svaret

Kan man byta e-post?

Skapa en ny e-postadress – Om du vill ändra din e-postadress registrerar du dig för en ny adress, När du har registrerat dig för en ny adress kan du överföra e-post och kontakter från din gamla adress till den nya. Någon använder mitt varumärke Om någon verkar ha skapat en Gmail-adress med ditt varumärkesskyddade namn kontaktar du den personen om detta.
Visa hela svaret

Vilka tecken kan jag inte använda i en e-postadress?

Specialtecken –

Användarnamn får innehålla bokstäver (a–z), siffror (0–9) och punkter (.). Användarnamn får inte innehålla et-tecken (&), likhetstecken (=), understreck (_), apostrof (‘), bindestreck (-), plustecken (+), kommatecken (,) parenteser ( ) eller fler än en punkt (.) i rad. Användarnamn kan börja eller sluta med tecken som inte är alfanumeriska med undantag för punkt (.). Förutom denna regel spelar punkter ingen roll i Gmail-adresser,

Besök vårt hjälpcenter om du vill läsa mer om hur du ändrar användarnamn,
Visa hela svaret

Måste vara en giltig e-postadress?

För att en e – postadress skall vara giltig så krävs det att den följer vissa regler. Först ett namn, sedan ett @ följt av en domän.
Visa hela svaret

Kan man ändra sin e-postadress?

Skapa en ny e-postadress – Om du vill ändra din e-postadress registrerar du dig för en ny adress, När du har registrerat dig för en ny adress kan du överföra e-post och kontakter från din gamla adress till den nya. Någon använder mitt varumärke Om någon verkar ha skapat en Gmail-adress med ditt varumärkesskyddade namn kontaktar du den personen om detta.
Visa hela svaret