Hur Gamla Ska Valpen Vara Vid Leverans?
Smuggelhundar – lidande för hunden – Smuggelhundar föds ofta upp under hemska förhållanden och hanterats ofta illa på vägen till försäljning. De förvaras ofta i trånga utrymmen under transporten, utan tillsyn och mat. Det skapar mycket lidande för hunden.
Visa hela svaret
Contents
Hur länge måste man ta ledigt för att skaffa en valp?
De får extra ledigt – när de skaffar husdjur 90 procent av företagets 450 anställda har minst ett husdjur hemma. När man skaffar ett nytt djur är de första dagarna viktiga för att skapa samhörighet och sätta rutiner i lugn och ro. Därför får alla anställda som skaffar hund eller katt tasstid – tre dagars betald ledighet.
- Försöket med tasstid inleddes i juni och blir nu permanent.
- Arken Zoo kallar förmånen för en succé.
- Tasstid har varit oerhört uppskattat.
- Våra anställda har ett genuint intresse och kunskap om djur och för att säkerställa den kunskapen och engagemanget är det självklart viktigt att personalen får möjligheten att lägga fokus även på sina egna djur och ta vara på de värdefulla första dagarna, säger Daniel Pettersson, försäljningschef på Arken Zoo, i ett pressmeddelande.
Bild: Anni Alm Felicia Johansson på Arken Zoo i Borås har en hund och två katter, och hon vet att ungar behöver extra uppmärksamhet i början. – Särskilt hundvalpar kan man inte lämna när de är små. De flesta skaffar djur på semestern när de har mycket tid.
Visa hela svaret
Hur ofta behöver en valp kissa på natten?
Så får du din valp rumsren | AniCura Sverige En valp behöver kissa och bajsa ofta, Det kan handla om allt mellan 6-10 gånger per dag och en bra tumregel för dig är att tänka “hellre gå ut en gång för mycket än för lite”. Under natten är behovet att kissa ungefär lika stort som på dagen, eftersom valpen ännu inte lärt sig hantera blåsan – det är helt enkelt inte så lätt att hålla sig som en vuxen hund kanske kan göra.
Visa hela svaret
Hur säger man nej till en valp?
Uppfostra valpen lugnt men bestämt – För att ditt “nej” ska vara trovärdigt och för att hunden ska förstå dig måste du mena vad du säger och visa det med både röst och kroppsspråk. När du uppfostrar din valp ska du såklart inte framstå som hotfull, men det får heller inte finnas några tveksamheter i din kommunikation.
- Använd ett lågt, bestämt tonläge.
- Skrik aldrig åt hunden.
- Överanvänd heller inte ordet “nej” så att det mister sin betydelse.
- Om ihåg att alla hundar är olika och svarar olika på tillrättavisningar.
- Hitta taktiker i uppfostran som passar för just din hundvalp.
- Om också ihåg att en tillrättavisning aldrig får vara onödigt hård och aldrig styras av mattes eller husses ilska eller dåliga självbehärskning.
Den ska vara i proportion till buset. Hundraser har också olika egenskaper och vissa raser kan vara lite mer envetna och tålamodskrävande än andra. Ge inte upp!
Visa hela svaret
Vad gör man med en valp som bits?
Hur du lär valpen att använda tänderna på rätt sätt –
Om din valp biter dig, sluta leka och lämna platsen eller bli helt passiv. Detta visar den lilla pirayan att när den biter dig så tar leken slut.Under vissa omständigheter kan du också ta bort armen (eller vilken av dina kroppsdelar den nu biter på) från valpens mun och istället erbjuda en tuggleksak,Människors ben och roliga byxor kan ofta göra en valp uppspelt. Om valpen biter i ditt byxben, stå stilla. Om valpen vägrar att släppa taget, locka till dig vovvens uppmärksamhet med en tuggleksak,Om valpen blir sjövild på natten och börjar att slita i allt, plocka upp den vilda valpen och placera den i en valphage för att lugna ner sig.Ge valpen massor av intressanta och tillåtna saker som den faktiskt får bita på, som tuggleksaker till exempel.Möbler kan ofta råka ut för bitmärken. Om samma sak eller ställe alltid är målet för den lilla valpens attacker, testa att använda Chew Stopper-spray just där.När du lämnar din valp ensam, isolera det tillgängliga området och se till att alla möjliga faror som elkablar flyttas utom räckhåll. Det gör du enkelt genom att använda exempelvis en hundgrind,I de flesta fall slutar bitandet att vara ett problem när valptänderna ger plats för de permanenta tänderna.
Hur många timmar kan en valp vara själv?
Hundar är flockdjur och trivs inte att vara ensamma. Enligt svensk lag får man inte heller lämna hunden utan tillsyn för länge. Hur lång stund kan då en hund vara ensam? En tränad vuxen hund brukar klara av att vara ensam 4 – 5 timmar per dag. En åttaveckors valp kan däremot oftast inte vara ensam alls utan måste tränas.
Visa hela svaret
Hur mycket jobb är det med en valp?
Man får lära sig att bli hundägare – Men det som ingen hade pratat om före vi tog hunden (av alla de råd man fick) var att också lära barnen att vara med hunden. Och det är vi (ohundskolade) vuxna som borde lära dom det. Hur leker man med hunden? Hur leker man så att hunden inte blir rädd och biter en? Man tänker inte på att en fyraåring är väldigt nära hundens tänder med sitt eget ansikte. Bildtext Hur leker man med en hund? Bild: Maija Virtanen/ Yle hund,valpar Vad betyder det då hunden låter så? Vad betyder det då hunden har sina öron så? Hur hittar man en varm relation med djuren? Att äga en hund i en barnfamilj är faktiskt ett tredubbelt jobb.
Bildtext Valpar är söta men har vassa tänder. Bild: Stina Sirén/Yle valpar,hund,valpar,hundvalp,valpbloggen En kurs om hundens språk och dess beteende skulle heller inte ha skadat. Men å andra sidan är vi jättestolta över nioåringen som fortfarande vaknar tidigt både under skoldagar och helger för att ta ut hunden.
Visa hela svaret
Hur många gånger ska man gå ut med en valp?
Operativa ingrepp och avlivning – Det är bara tillåtet att operera djur om det är nödvändigt av veterinärmedicinska skäl. Det innebär till exempel att det inte är tillåtet att operera bort stämbanden på en hund för att den ska sluta skälla. Du får inte heller göra ingrepp som förändrar utseendet på din hund.
- Svans- och öronkupering är inte tillåtet om det inte är nödvändigt av veterinärmedicinska skäl.
- En hund som har fått öronen kuperade utomlands får inte komma till Sverige förrän öronen läkt ordentligt och de inte längre behöver tejpas eller ha öronställning.
- I Sverige är det förbjudet att tejpa öronen eller ha dem i ställningar efter en kupering eftersom hunden har ont och då det innebär ett lidande för hunden.
Det är inte heller lagligt att tejpa, binda eller på annat sätt tvinga upp eller ner öronen på en hund om det innebär ett lidande.
Visa hela svaret
Kan hund vara hemma 8 timmar?
Hur länge kan hunden vara ensam? – En hund kan vara ensam i upp till fem timmar. Det kan variera mycket mellan olika individer. Enligt de allmänna skötselråden som Jordbruksverket ställer upp så ska en hund rastas minst var sjätte timme dagtid. Yngre och äldre hundar kan behöva rastas oftare.
Har du en liten valp ska du helst inte lämna den utom i korta stunder. Du skapar den trygghet som valpens mamma annars skulle ge. Du kommer behöva ensamträna valpen så att den stegvis vänjer sig vid att vara ensam. Är du inte närvarande när valpen vaknar efter sina sovperioder missar du också tillfället när du kan lära din valp att bli rumsren,
Det är framför allt då som du ska lyfta ut valpen till gräsmattan och lära den att det är där som den ska kissa.
Visa hela svaret
Måste man gå ut med en valp på natten?
Klara, färdiga, rumsren! | Så får du din hund rumsren Hur lär du din valp att bli rumsren? Först och främst – ha tålamod! På sikt blir alla hundar rumsrena, men det tar olika lång tid. Vissa hundar lär sig nästan direkt, medan andra hundar tar lite längre tid på sig än vad man kanske skulle önska.
- Här är några riktlinjer som kan hjälpa er på traven: – Bli aldrig arg på valpen om den kissar eller bajsar inomhus.
- Valpar har dålig kontroll över blåsan i början och genom att bli arg på valpen kommer du med största sannolikhet förlänga den tid det tar innan valpen blir rumsren.
- Då finns även en risk att valpen gömmer sig för att uträtta sina behov på platser du inte kommer åt.
– För att lyckas behöver du vara förutseende. En valp vill ofta kissa och bajsa efter den har lekt, sovit eller ätit. Ta därför som vana att gå ut efter aktiviteterna. På så sätt kommer din valp rutinmässigt börja utföra sina behov under promenaderna. – Försök att gå till samma plats i början, gärna en återkommande promenadslinga.
- Snart kommer du börja se hur valpen allt oftare kissar eller bajsar på samma ställe.
- Fram till 6 månaders ålder kan de inte alltid hålla sig hela natten.
- Var beredd på att gå upp mitt i natten för att ta ut din valp på en kort promenad.
- Med åldern klarar sig hunden hela natten och du bör i god tid avvänja den från nattpromenaderna.
– Hundar uträttar ogärna sina behov där de sover eller äter. Försök därför göra det tydligt var sovplatsen är. Testa att avgränsa rummet en bit så att valpen betraktar utrymmet som sin sovplats och utöka sedan utrymmet till ditt sovrum och slutligen hela ditt hem. : Klara, färdiga, rumsren! | Så får du din hund rumsren
Visa hela svaret
Hur långt kan man gå med en 12 veckors valp?
En halvtimmes promenad om dagen är det normala rådet. Men du måste också ta hänsyn till hur snabbt din valp växer och dess kroppsbyggnad. Riskerna med att ge din valp för mycket motion Det kan tyckas som om din valp är utrustad med evighetsbatterier, men den behöver också vila mycket för att växa.
- Ju större din valp är, desto mer mottaglig är den för ledproblem.
- Dessutom kan unga hundar utveckla allvarliga hälsoproblem om de får för mycket motion.
- Ta det lugnt i början Om du går ut för hårt i början kan både du och din valp bli stela och trötta.
- Det är också viktigt att ta hand om valpen efter promenaden: Du måste ge den skugga och kallt vatten om sommaren, och en varm, dragfri plats att dåsa på om vintern.
Anpassa motionen efter rasen Uppenbarligen behöver en whippet en mer krävande promenad än en basset hound. Det är inte lika uppenbart att vissa trubbnosiga raser, som bulldogg, boxer och mops, enkelt kan bli andfådda och därför kan behöva fler, men kortare promenader.
- Om din valp flämtar tungt, andas oregelbundet, vinglar eller knappt andas över huvud taget måste du snabbt uppsöka veterinär.) Träning är också motion Regelbunden motion är inte bara bra för din valps kropp – det gör också att valpen inte blir uttråkad och förhindrar destruktivt beteende.
- Att inkludera mängder av träningspass i din hunds motionsrutiner är ett bra sätt att göra det på.
Det är en bra idé att tidigt lära din valp att gå i koppel, vid sidan om dig, i stället för att låta den dra iväg med dig i släptåg. Leksaker Leksaker som bollar och frisbee är roliga för både dig och din valp. Men ryck inte ut något ur din valps mun eftersom hundens tänder inte tål alltför energiska lekar än.
Visa hela svaret
Hur många veckor ska en valp vara när man köper den?
När du hämtar din hund hos uppfödaren finns det några saker som du ska tänka på. Alla uppfödare inom Svenska Kennelklubben vet förstås vad du som köpare ska få med dig men det kan vara bra att själv känna till vad du kan förvänta dig vid köpet. Det kanske viktigaste att känna till är att valparna inte får lämna tiken före 8 veckors ålder och det är först då som du kan hämta din valp.
Visa hela svaret
Måste man vara med valpen hela tiden?
Att ha valp är jobbigt, omtumlande, uttröttande och alldeles underbart! Det är mycket att tänka på den första tiden tillsammans. Vi har samlat några tips och råd till den nyblivna valpägaren. Att knyta an till sin valp Det absolut viktigaste för valpen under den första tiden är att du hjälper den att känna sig trygg i sitt nya hem, både inomhus och utomhus.
- Att flytta ifrån mamma och syskon för att komma till en helt ny familj är en stor omställning.
- Ta det lugnt de första dagarna.
- Lär känna varandra i lugn och ro och låt valpen undersöka den nya hemmiljön i sin egen takt.
- Vänta ett par dagar med att bjuda hem nyfikna vänner som vill besöka nykomlingen.
- Ge valpen en egen plats dit den kan gå för att vara ifred när den känner för det.
Valpar behöver mycket sömn, upp emot 20 timmar eller mer per dag. Stör eller väck aldrig valpen när den sover. En del valpar kan vara oroliga och ledsna de första nätterna. Ha valpens bädd nära din egen säng så att du kan sticka ned en hand för att ge trygghet.
Att börja träna på kontaktövningar med din valp kommer med stor sannolikhet ge dig mycket tillbaka. En rolig och nyttig övning är att sätta dig framför valpen och visa den att du har en godis i handen. Valpen kommer då att försöka få tag i godiset. Låt den inte få godiset förrän den tittar på dig, vilket den kommer att göra förr eller senare, även om det bara är en pytteliten stund.
Så fort den tittar på dig ger du godiset och berömmer. Ganska snart kommer valpen att koppla ihop ögonkontakt med något positivt! Den här övningen kan du sedan successivt göra svårare, till exempel när du ställer fram hundens mat eller när ni är ute på promenad och hunden ser något intressant den vill äta på marken.
- Hantering och hälsa Att leka, träna, hantera och gosa med valpen kommer att stärka er relation.
- Ta för vana att känna igenom valpen då och då och vänj den försiktigt vid att bli hanterad.
- Titta i öronen, munnen, på tassarna, och känn igenom kroppen.
- Ytterligare ett tips är att ta tempen på din valp när den är frisk.
Normalt sett ligger kroppstemperaturen på 38-39 grader hos en hund. Att veta hur din valp ser ut, beter sig och känns när den är frisk är till stor hjälp om den någon gång blir sjuk. Tandborstning och kloklippning är ytterligare två viktiga saker du måste vänja valpen vid.
När den har fått sina permanenta tänder är det viktigt att hålla dem rena för att förebygga olika tandsjukdomar och tandsten. Då kan det underlätta att ha tränat på tandborstningen redan från start. För att förebygga problem med tänder och tandkött är det bra att borsta hundens tänder varje dag eller i alla fall ett par gånger i veckan.
När valpen är 12 veckor har den fått alla sina mjölktänder. Vid ungefär 3 månaders ålder börjar valpen tappa sina mjölktänder, och vid ungefär 7 månaders ålder har de flesta hundar bytt ut alla mjölktänder mot permanenta. När det är klart har hunden 42 tänder.
Läs mer: Tandproblem hos hundar, Klorna behöver klippas ungefär varannan vecka. Hundar är ofta väldigt rädda om sina tassar eftersom en skadad tass i det vilda betyder att man riskerar att hamna efter sin flock. Du och din valp måste successivt bygga upp ett förtroende där du får lov att hantera tassarna och klippa klorna.
På så sätt blir hunden van och trygg med kloklipp och det blir lättare att ta hand om tassarna om hunden får bekymmer. Avmaskning Numera behöver äldre hundar inte avmaskas rutinmässigt, men fortfarande rekommenderas rutinmässig avmaskning av valpar. Ofta är valpen redan avmaskad hos uppfödaren, men den nya valpägaren bör avmaska minst en gång efter hämtningen.
På unga valpar räcker det med att använda ett medel som har effekt mot spolmaskar, t ex Banminth. Hunden bör sedan avmaskas igen någon gång mellan 6 mån och 1 års ålder. Vid detta tillfälle kan det vara lämpligt att använda ett avmaskningsmedel med bredare spektrum (med effekt mot olika slags maskar), t ex Axilur.
Rumsrenhet Rumsrenhetsträningen börjar så fort ni kommer hem. En del valpar bli fort rumsrena, och för andra tar det längre tid. Valpen behöver kissa ungefär en gång i timmen den första tiden. En bra riktlinje är att ta ut den varje gång efter sömn, mat eller lek.
- Ta gärna ut valpen till samma ställe varje gång, då kommer den snart börja att koppla ihop just det stället med toalettbesök.
- Du kan ibland se på valpen när den behöver göra sina behov.
- Då blir den orolig, går runt och nosar och försöker hitta en bra plats att kissa eller bajsa på.
- Valpar har inte förmågan att hålla sig, därför är det bäst att lyfta upp valpen och bära ut den till rätt plats.
Beröm lugnt när den gör vad den ska på rätt ställe. Däremot ska du aldrig skälla på eller straffa en valp som kissar eller bajsar inomhus. Torka bara lugnt upp olyckan och se till att vara beredd nästa gång. Vid 6 månader brukar man säga att de flesta valpar är helt rumsrena.
I början klarar valpen inte att hålla sig, men vid 6 månader brukar den klara av en tillräckligt lång stund för att man ska hinna gå ut med den. Håll ut även om det känns hopplöst, din valp kommer att bli rumsren förr eller senare! Miljöträning och socialisering Redan vid fyra veckor är valparna fullt utvecklade små hundar och går in i den kanske viktigaste perioden i sina liv, socialiseringsfasen (4-12 veckor).
De är nyfikna, lägger allt de exponeras för på minnet och det är nu man brukar påbörja den viktiga miljöträningen med valparna; först hos uppfödaren sen hemma hos den nya ägaren. Mitt i socialiseringsperioden, vid 8-9 veckors ålder, flyttar de flesta valpar från uppfödaren, tiken och sina syskon.
För att valpen ska växa upp till en harmonisk individ förutsätter det att den nya ägaren fortsätter den miljöträning som uppfödaren påbörjat. Valpar som inte har så mycket kontakt med människor blir ofta mindre kontaktsökande och kan vara svårare att hantera vid exempelvis träning, veterinärbesök och skötsel.
Börja därför tidigt med att vänja valpen vid olika ljud, människor, situationer och underlag. Att delta i en valpkurs tillsammans är jättebra, även om du har haft hund förut. Träffa snälla människor i blandade åldrar och med olika attribut, till exempel någon med glasögon, skägg, rullstol, paraply och så vidare.
Låt valpen gå på flera sorters underlag som gräs, asfalt, grus, sand och olika typer av golv. Angående hundmöten är det bra att träna valpen på att träffa andra hundar, men med det sagt måste ni inte hälsa på varenda hund ni möter. Välj istället ut ett par snälla och stabila hundkompisar som valpen får leka med.
Träna också på att vistas i olika miljöer med din valp. Besök både stadsmiljö och landsbygd tillsammans. Öva på att åka hiss, buss, bil och tåg. Att gå i trappor är inget en valp ska göra mycket, men det skadar inte att testa på ett par trappsteg ibland.
Låt inte din hund åka rulltrappa, det är lätt att en tass eller en svans fastnar. Kom ihåg att ta det lugnt i början. Stressa inte och ta miljöträningen i små steg. Det är av största vikt att den möter nya människor, djur och situationer på ett lugnt och trivsamt sätt. Allt nytt är väldigt uttröttande för en liten valp.
Husse/matte ska stå för trygghet, närhet och omvårdnad. Ensamhetsträna När valpen fått göra sig ordentligt hemmastadd ska du börja vänja den vid att bli lämnad ensam korta stunder. Det brukar vara lagom att komma i gång med ensamhetsträningen runt vecka 12, när valpen träder in i den så kallade juvenila perioden.
Under denna perioden i valpens utveckling är det också bra att ägna sig åt inlärning (kom, sitt, stanna) och fokusera på bra vanor och tydliga regler. Börja ensamhetsträna i små steg, med att bara gå till ett annat rum en liten stund. Stäng dörren eller använd kompostgaller som avskiljare. Efter ett tag kan du lämna din valp ensam hemma i några minuter, kanske när du ska kasta soporna, hämta posten eller gå ned till tvättstugan.
Öka sedan successivt tiden lite åt gången. Gör ingen stor sak av att du går eller kommer tillbaka. Var bara som vanligt. Om valpen sover när du går ska du inte väcka den. Kom också ihåg att inte ens en vuxen hund ska lämnas ensam mer än ett par timmar om dagen.
- Uppfostra valpen Nu leker valpen mer än hälften av sin vakna tid.
- I leken tränar den muskler och sinne och lär sig sina starka och svaga sidor.
- Var gärna nere på golvet och lek med valpen för att stärka banden mellan er.
- Valpen kommer högst troligt att bitas ibland.
- För att få den att sluta bita kan man resa sig upp och gå därifrån eller avleda hundens uppmärksamhet med en leksak.
På så vis lär den sig vad som är ok att bita i och vad som inte är ok att bita i. Att valpar bits, skäller, hoppar på folk och tuggar på saker – är fullt normalt. Det är ett helt naturligt beteende och deras sätt att undersöka världen. Det är din uppgift att berätta för valpen vad den får och inte får göra.
- Istället för att “fya” din valp när den biter på fingrar, möbler eller skor kan du snällt men bestämt ta bort den och avleda den genom att erbjuda något den faktiskt får lov tugga på, till exempel en leksak eller en tuggpinne.
- Det räcker inte med att göra det här en gång, utan det krävs konsekvens och tålamod innan valpen förstår.
Belöna alltid valpen när den gör något bra! Är ni flera i familjen är det en bra idé att prata ihop er innan och bestämma vilka regler ni ska ha för hunden. Vilka möbler får den vara i? Kommer tiggande tillåtas? Här gäller det sedan att vara konsekvent.
- Ska man motionera valpen? Valpar mår bra av att röra på sig, men de behöver ingen motion i form av långa promenader, springturer och liknande förrän den växt färdigt vid ungefär ett års ålder.
- Tvärtom kan det vara skadligt att motionera en valp eftersom deras skelett fortfarande växer och inte är fullt utvecklat.
Självklart ska du låta valpen röra på sig genom att gå korta rundor och låta den springa och röra sig fritt. En tumregel man kan följa är att valpen tillåts promenera och motionera 5 minuter två gånger dagligen för varje månad som valpen är. Så om valpen är 3 månader kan man promenera och motionera 30 minuter per dag fördelat på två omgångar.
Mekaniskt hoppande, som banövningar i agility. Hårda stötar, som gungan i agility, och häftiga svängar. Kilometerlånga löpturer eller springande bredvid cykeln. Långa oavbrutna vandringar. Okontrollerat sprattlande och halkande på hala golv. Hopp från för hög höjd, till exempel bilens baklucka.
Olycksfall Valpar och unghundar är överrepresenterade i statistiken över olycksfall. Unga hundar har ganska gängliga kroppar och inte någon vidare konsekvensanalys. Tyvärr är det vanligt att valpar springer lösa ut i vägar och blir påkörda av bilar. Man bör därför se till att alltid hålla uppsyn över sin valp, och gärna hålla den kopplad.
- Det är viktigt för unga hundar och valpar att få den sociala träningen som lek med andra hundar innebär.
- Men välj hundens lekkamrater med omsorg – gärna en hund i samma storlek och med liknande leksätt som valpen.
- Många gånger sker större frakturer, och till och med avlivningar, i samband med att valpar råkat illa ut i lek med större hundar.
När man själv leker apport med sin hund är det bra om man kastar pinnen långt och helst inte rakt upp i luften. Ännu bättre är om hunden kan sitta kvar medan man gömmer pinnen. Ett vanligt olycksfall är att hunden hinner fram till pinnen innan den landar, och då får pinnen upp i munhålan.
- Om en valp hoppar rakt upp efter en pinne eller boll finns det en stor risk att den landar fel och skadar sig.
- Lek är viktigt och roligt, men tänk på att valpens kropp fortfarande utvecklas och är relativt skör.
- Ett sista viktigt råd Det kan kännas övermäktigt med allt du ska hinna lära din nya familjemedlem, men försök att ta det lugnt.
Ställ inte för höga krav på en liten valp, det är ju faktiskt just en valp! Låt det ta tid och ha roligt medan ni tränar tillsammans.
Visa hela svaret
Hur länge kan en 12 veckors valp hålla sig?
För de flesta kommer det att ta mellan fyra till sex månader för din valp att bli helt pålitlig, men det beror på deras storlek, ålder och förmåga att lära sig. Vissa valpar kan lära sig att bli rumsrena väldigt snabbt, på bara några veckor, medan det för vissa hundar kan ta längre tid, upp mot ett år.
Visa hela svaret