Hur Mycket Kostar Ett Paket Bindor?

0 Comments

Hur Mycket Kostar Ett Paket Bindor
Bindor Ultra Goodnight LIBRESSE. Jfr-pris 2:75kr/st.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar bindor på ICA?

Produktinformation. Binda Ultra Normal från varumärket ICA är en produkt under kategorin Bindor, är just nu billigast hos ICA Kvantum Värtan och har kampanjpris 2 för 25,00kr. Binda Ultra Normal innehåller 16st.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar ett paket mensskydd?

Så här mycket kostar det att ha en vagina Text: Julia Pileby Illustration: Clara Aldén Hur mycket pengar måste svenska kvinnor lägga på sina underliv? Vi har hela listan. När en kvinna är mellan 20 och 30 år kan hon behöva spendera över 25 000 kronor på att ta hand om sin vagina.

Och då är all form av estetiska ingrepp, så som vaxning, rakningsprodukter, och ve och fasa: intimkirurgi, borträknade. Det kan bli dyrt med vagina. Det uppstår nämligen extra kostnader för skötseln av underlivet, som är svåra att minimera. (Några av kostnaderna går givetvis att dra av genom att undvika intimt umgänge med män.) Motsvarande kostnader som bara skulle drabba den manliga delen av befolkningen är svårare att hitta.

Det har talats om rakningsprodukter. Men hur mycket samhällsproblem skulle orakade skägg egentligen ställa till med? Föreställ dig istället en värld där alla kvinnor plötsligt slutar använda mensskydd. Tänk dig kollektivtrafiken. Sätena. Blodet. Det hade blivit dyrt med sanering.

Kanske skulle det vara billigare att subventionera mensskydd? Enligt Emma von Essen, doktorand i nationalekonomi vid Stockholms universitet, finns det för lite forskning om jämställdhet inom nationalekonomin. – Det är inte en helt enkel fråga att undersöka och förstå kausalt, det vill säga vad som påverkar vad gällande den ekonomiska jämställdheten.

Politiska åtgärder så som de subventioner du föreslog skulle vara intressant att undersöka den potentiella effekten av, i förhållande till ekonomisk jämställdhet. Men jag har tyvärr inte hört om forskningsundersökningar som har tittat på detta, varken i Sverige eller utomlands.

 • I Sverige, där sjukvården är billig, blir kostnaderna för läkarbesök och preventivmedel förhållandevis små, om man jämför med ett land som till exempel USA, där sjukvård och medicin är dyrt för patienten.
 • Det kan kosta 26 000 dollar för en kvinna mellan 20 och 30 år att ta hand om sitt underliv.
 • Trots att kvinnor i Sverige är förskonade, uppstår det kostnader som man liksom inte blir av med.

På samma sätt som med en bil, krävs det ett ständigt underhåll, men även en buffert, om den skulle behöva besöka verkstan eller råka ut för en olycka. Mensskydd, behandling av mensvärk, preventivmedel och ett större bruk av toalettpapper. Men också engångskostnader som HPV-vaccin och akut-p-piller.

 1. Här följer listan på hur mycket det kan kosta under ett år att vara ägare av en vagina.
 2. Vid tidpunkten strax före mens, samt under menstider, är det inte ovanligt att det råder ett visst hat kring det faktum att man äger en vagina.
 3. Smaka till exempel på känslan av att vara mordiskt “irriterad” över att man just är “irriterad” och aldrig förstår (förrän efteråt) var denna extrema irritation kommer ifrån? Lägg därtill huvudvärk, svullen mage och till slut: mensvärken från helvetet.

En känd bloggare beskrev en gång, träffsäkert, att mensvärk känns som att man kör upp en dammsugare, fast på utblås, i magen. Och förutom att behöva betala för detta i smärta och obehag behöver man, i den mån det går, köpa produkter som lindrar besvären.

Ungefär var tredje kvinna får spänningar i brösten eller känner att humöret påverkas. Motion, bra kost och tillräckligt med sömn kan lindra symptomen, uppger Vårdguiden. Men det som funkar i teorin behöver inte nödvändigtvis funka i praktiken. Det är lite svårt att dra på sig joggingstassen och bege sig ut i spåret när det känns som att hela livmodern är på väg ut ur kroppen.

Vid svår PMS, så kallad premenstruellt dysforiskt syndrom, kan man behöva antidepressiv behandling i form av receptbelagt läkemedel. Det är dock inte så vanligt, mellan tre och fem procent av alla kvinnor drabbas av detta. Mensvärk är desto vanligare, speciellt hos unga kvinnor.

Receptfria läkemedel mot mensvärk finns på apoteket. Vårdguiden rekommenderar Pronaxen. En förpackning kostar 95 kronor på apoteket. Två paket på ett år: 190 kronor. DEPRIMERAD VAGINA Liksom kroppens alla andra delar behöver vaginan återfuktas. Det som verkar vara en svampinfektion behöver inte nödvändigtvis vara det.

Klåda och stickningar kan ha många orsaker. Vem minns inte Charlotte Yorks “deprimerade” vagina, som det oförstående skämtades rätt hårt om vid kafébordet i Sex and the City, Medan en del av den manliga befolkningen fortfarande obrytt kliar sig mellan benen, då behov av detta uppstår, uppmanas kvinnor att köpa en återfuktande salva.

Men varför inte börja klia tillbaka? Fuktgel finns på apoteket för 57 kronor för en förpackning. ESTETISK INTIMKIRURGI Att skära bort generande delar av blygdläpparna har ju blivit en trend som Skoja. Moving on! INTIMTVÄTT Glöm Familyfresh nära vaginan. Den vill ha specialprodukter, om några produkter alls.

Och de här produkterna är inte jättebilliga. Men återfuktande och skonsamma! En flaska intimtvätt från apoteket kostar 49 kronor. Tre flaskor på ett år: 147 kr. KONDOMER Kondomer är trots allt det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar, och även om denna kostnad borde ligga hos männen finns det väl alltid en anledning att ha en backup.

 1. En förpackning med 30 kondomer kostar ungefär 100 kronor på apoteket.
 2. Två förpackningar per år: 200 kronor.
 3. MENSSKYDD Här skulle man kunna komma billigt undan med den så kallade menskoppen, som är återanvändningsbar, miljövänlig och kostar runt 300 kronor.
 4. Idén verkar ju onekligen enastående.
 5. Men också lite meckig? Den ska tömmas och tvättas.

Och föreställ er detta scenario på en sunkig allmän toalett som saknar tvål? Den ska kokas mellan användningstillfällen och eller också är man konservativ och kör på det man vet funkar: bindor och tamponger. Hur mycket man lägger ut på detta per månad är givetvis högst individuellt beroende på mensmängd och menslängd, men efter lite research och någon form av snittberäkning, baserad på genomsnittlig längd och rekommenderat byte av mensskydd: En påse tamponger från apoteket kostar 105 kronor.

 • Tre påsar per år: 315 kronor Ett paket bindor kostar ungefär 25 kronor.18 paket på ett år: 450 kronor Detta ger ett ungefärligt snitt på 382,50 kronor för mensskydd under ett år.
 • PREVENTIVMEDEL Män har kondomen.
 • Vinnor har alla andra preventivmedel.
 • Ett av de mer vanliga preventivmedlen, framför allt för unga kvinnor, är p-piller och minipiller.2006 subventionerade samtliga landsting i Sverige, utom Västerbotten, preventivmedel för unga kvinnor.

Men skillnaderna mellan landstingen är stora, vissa subventionerar till och med 19 års ålder, andra till och med 24 års ålder. Det är inte heller alla sorters preventivmedel som innefattas av subventionen. I en rapport från Socialstyrelsen från 2006, som behandlar skillnader i kostnader mellan olika typer av preventivmedel, framgår att egenkostnaden för en ettårsförbrukning av kombinerade p-piller och minipiller, utan subvention, ligger mellan ungefär 250 och 800 kronor.

Ett genomsnitt av dessa summor hamnar under gränsen för högkostnadsskyddet på 1 100 kronor. Ett års förbrukning av preventivmedel av sorten p-piller och minipiller uppgår till, i genomsnitt, 525 kronor. SVAMP Svamp i underlivet drabbar främst kvinnor och är relativt vanligt förekommande. Svampinfektion i underlivet ger en intensiv klåda och infektion.

Grundorsaken till svamp är okänd, men man kan förebygga svamp genom att undvika att tvätta sig med tvål eller att använda täta bindor och trosskydd. Det finns receptfria behandlingar mot svamp på apoteket, men dessa bör inte användas innan man har fått konstaterat att det faktiskt är svamp, eftersom klådan då kan förvärras.

 • Behandling mot svampinfektion i underlivet finns på apoteket och kostar 125 kronor.
 • TOALETTPAPPER Toalettpappersförbrukningen är inte helt okomplicerad att beräkna mängden av.
 • Undersökningar som studerar skillnader i toalettpappersanvändning mellan kvinnor och män verkar vara svåra att finna.
 • Men en sak är säker.

Det krävs mer papper för personer utrustade med vagina, än för de som saknar en. Åtminstone om man inte är brukare av bidé. Let’s face it: kvinnor behöver torka en större yta, än män, när de har kissat. Och för att citera en kvinnlig toalettpappersbrukare, som kommenterade toalettbesök vid mensperioder: “Ja jävlar vad man torkar då! Säkert sex-sju ark!” Efter en högst ovetenskaplig undersökning i bekantskapskretsen, och med stöd av liknande beräkningar med amerikanska mått, skulle man kunna anta att kvinnor använder ungefär dubbelt så mycket toapapper som män.

En förpackning med 6 rullar kostar ungefär 35 kr. Ungefär 16 förpackningar på ett år kostar 560 kronor. URINVÄGSINFEKTION Liksom vid svampinfektion är det betydligt vanligare för kvinnor att drabbas av urinvägsinfektion än vad det är för män. Detta beror på att mannens långa urinrör ger ett bättre skydd mot bakterier, än kvinnans korta.

Urinvägsinfektion är inget farligt tillstånd, men detta händer: man blir ofta kissnödig och en känsla av att kissa taggtråd infinner sig, man kan även få svårt att hålla sig och man kan bli lätt illamående och få värk i nedre delen av magen. Ett inte helt trevligt tillstånd, som kan självmedicineras med hjälp av sura livsmedel, som till exempel tranbärsjuice och citron.

You might be interested:  Hur Skriver Man Adress På Ett Paket?

Läkarbesök där man är listad: 160 kronor (Skåne) och en penicillinkur, Selexid 133,50 kronor. TOTALT PER ÅR: 2 480 KR. ENGÅNGSKOSTNADER

Det gäller även att ha en liten ekonomisk buffert för engångsutlägg, som man kan behöva göra. Akut-p-piller: Finns receptfritt på apoteket och kostar 159 kronor. Graviditetstest: 69 kronor på apoteket. HPV-vaccin: Huruvida det är någon idé för vuxna kvinnor, som har haft manliga sexpartners, att ta HPV-vaccin råder det delade meningar om.

Det är upp till varje kvinna, i samråd med läkare, att bestämma själv. Men om man väljer att ta det i vuxen ålder är det inte gratis. På till exempel CityVaccin i Stockholm kan man vaccinera sig för 1 570 kr per dos. Det behövs totalt tre doser: 4 710 kr. TOTAL ENGÅNGSKOSTNAD: MELLAN 228 KR OCH 4 938 KR.

: Så här mycket kostar det att ha en vagina
Visa hela svaret

Hur många bindor är det i ett paket?

Nu finns även en tunnare modell av trosskydd, 3-pack svartprickiga. Intimskydd-dambindor Allt-i-ett med vingar. Finns som Stringtorsskydd, Trosskydd, Normalbinda och Nattbinda. Den här modellen modellen av “allt-i-ett typ” med vingar fästes under trosan med en tryckknapp.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar bindor på Coop?

Bindor Normal Ultratunn Coop. Jfr-pris 1.22kr/st.
Visa hela svaret

Kan man sova med bindor?

Binda och trosskydd

Du är här:

Bindor och trosskydd är mensskydd som du sätter fast i underbyxorna. De suger upp blodet och skyddar dina kläder. Vilken storlek du ska använda beror på hur mycket du blöder. Hur Mycket Kostar Ett Paket Bindor Bindor suger upp blodet när det rinner ut, och skyddar på så sätt dina underkläder. Bindor kan vara olika långa och tjocka. Vilken binda du ska välja beror på hur mycket mens du har, och vad du känner dig bekväm med. Du kan välja en tjockare och längre binda om du blöder mycket. Hur Mycket Kostar Ett Paket Bindor Trosskydd är som en binda fast mindre. De kan inte suga upp lika mycket blod som en binda. Du kan använda ett trosskydd i slutet av mensen när det bara kommer lite blod, eller om du har blödningar före eller efter den vanliga mensen. En del personer har trosskydd tillsammans med tampong, för att skydda underkläderna om tampongen blir full och börjar läcka.

Du ska inte bada med en binda eller ett trosskydd eftersom de sitter utanför kroppen och blir blöta. Men det går bra att träna med en binda eller ett trosskydd. På ena sidan av bindan eller trosskyddet finns det klister. Den sidan ska du lägga mot underbyxorna. Många bindor har också små flikar på sidorna, så kallade vingar.

Du viker dem runt kanten på underbyxorna och klistrar fast dem på undersidan. De håller bindan på plats och skyddar mot att blod hamnar på sidorna av underbyxorna. Hur Mycket Kostar Ett Paket Bindor Bindor med vingar skyddar underbyxornas kanter från blod. Hur ofta du behöver byta binda eller trosskydd beror på hur mycket du blöder. De flesta behöver byta binda var 3:e till 6:e timme. Du behöver inte byta varje gång du går på toaletten. De flesta blöder mest under mensens första dagar, och behöver byta oftare då. Bindor och trosskydd kan börja lukta eller läcka om du använder dem för länge.
Visa hela svaret

Borde bindor vara gratis?

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta möjligheten till kostnadsfria mensskydd till berörda invånare och tillkännager detta för regeringen. Skottland är först i världen med att som land ta det viktiga steget att erbjuda gratis mensskydd till sina kvinnliga invånare.

Det började med gratis mensskydd på skolor och universitet och för inte så länge sedan kom beslutet om att gratis mensskydd ska gälla för alla landets kvinnor. Myndigheter har i och med beslutet fått i uppdrag att ansvara för att produkterna görs tillgängliga gratis för de som berörs av lagen. Vi ser också att fler länder inte beskattar mensskydd och det finns också de som vill slopa momsen.

Mens är en naturlig del av vardagen för hälften av alla människor. Hur mycket det kostar att ha mens skiljer sig och beror på flera faktorer. Men kostnaderna kan bli mycket höga. Samhället behöver bli bättre på att anpassa sig till kvinnors villkor. Tillgängligheten av mensskydd bör vara lika självklar som att det finns toalettpapper på toaletten och mensskydd bör vara gratis.
Visa hela svaret

Hur börjar första mensen?

När kommer mensen? – De flesta får mens i åldern 12-14 men det är vanligt att få mens när du är mellan 9-16 år. Första mensen kan komma som en överraskning men det finns några tecken på att mensen är på väg, till exempel om du har fått flytningar, fått behåring på kroppen och brösten känns ömma.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar 1 tampong?

ProComfort Normal o.b.®. Jfr-pris 1.81kr/st.
Visa hela svaret

Är det farligt att blöda mycket vid mens?

Riklig mens Det är olika hur mycket man blöder när man har mens. En del har riklig mens och blöder mycket. I så fall finns det bra hjälp att få. Att blöda så mycket att vanliga mensskydd inte räcker till är vanligt och beror oftast inte på någon sjukdom om mensen fortfarande är regelbunden. Tecken på att du blöder för mycket kan vara ett eller flera av följande:

Du blöder i mer än 7 dagar. Det kommer klumpar i din blödning. Du blöder igenom dina skydd. Du måste använda dubbla skydd.

Du kan känna dig trött och orkeslös om du har mycket riklig mens och inte får i dig tillräckligt med järn när du äter. Det finns receptfria läkemedel mot riklig mens som du kan köpa på ett apotek. När och var ska jag söka vård för riklig mens? Utöver receptfri behandling är den vanligaste och mest effektiva behandlingen mot rikliga menstruationer behandling med hormoner, som, gulkroppshormon eller,
Visa hela svaret

Måste byta binda varje timme?

Hur mycket är det meningen att jag ska blöda? – Alla är olika. Vissa har kraftiga flöden, medan vissa bara blöder lite. Den genomsnittliga kvinnan blöder bara runt 2-3 matskedar blod varje mens. Ibland kan din mens vara kraftigare i början och bli lättare mot slutet.
Visa hela svaret

Kan man bada när man har mens utan skydd?

Myter om mens

Du är här:

I den här UMO-podden berättar barnmorskan Therese vad som är sant och inte sant om mens. En vanlig myt är att man inte kan bada när man har mens. – Det går jättebra att bada när du har mens. Om du badar i en pool kan du använda tampong eller menskopp. Badar du i havet, en sjö eller i badkaret behöver du inget mensskydd alls, säger Therese.
Visa hela svaret

Är bindor bra?

Är det någon skillnad mellan bindor och trosskydd? Hur ska jag berätta för mamma om jag tror att jag behöver trosskydd? Skillnaden är egentligen den att trosskydden är mindre och bindorna större, och bindorna har också mycket bättre uppsugningsförmåga.

De flesta kvinnor klarar sig inte med bara trosskydd under mensen utan behöver antingen tampong eller binda. Om man har vitflytning kan det hända att man vill ha trosskydd. Grundregeln är ändå att det inte är bra att använda trosskydd hela tiden trots att man har flytningar. Detta beror på att skydden innehåller plast vilket gör att huden andas sämre och lätt kan bli irriterad.

Flytningarnas mängd varierar under månaden på grund av hormonfunktionerna så en lösning är att använda trosskydd då flytningarna är som rikligast, det vill säga. ett par dagar i månaden. Om man vill berätta för sin mamma så finns det inte så många andra lösningar än att försöka samla det där modet och helt enkelt prata om det.
Visa hela svaret

Vilka är de bästa bindorna?

Bästa bindan absorberar snabbt och håller torrt Supertunn och samtidigt en hög absorptionsförmåga utan läckage. Det låter som en kombination av motsägelser. Men det är samtidigt vad alla tillverkare av sanitetsbindor försöker att åstadkomma. Marknaden svämmar också över av olika märken som lovar att just deras produkt lever upp till de kraven: en binda som knappt märks och ändå fyller sin funktion till fullo.

 1. Testfakta Research har på uppdrag av tillverkaren Procter & Gamble låtit testa och jämföra 15 olika bindor på den nordiska marknaden, med viss variation efter land.
 2. Procter & Gamble tillverkar själv sanitetsbindan Always Ultra Normal Plus.
 3. Testet har utförts vid auktoriserade laboratoriet SGS Fresenius i Taunusstein i Tyskland.
You might be interested:  Skicka Brev Hur Lång Tid?

Urvalet i testet utgörs av de vanligaste tunna sanitetsbindorna som möter konsumenterna i butiken. Samtliga har en tjocklek som understiger 3 mm och är försedda med så kallade vingar.

 • Det övergripande syftet med laboratorietestet är att dels mäta vilken binda som absorberar bäst och snabbast, dels mäta bindans förmåga att kapsla in västkan.
 • Testet delades därför in i tre delar: absorptionshastighet vid blödning, total absorptionsförmåga och återfuktning.
 • I betygsättningen väger absorptionshastigheten tyngst, medan den totala absorptionsförmågan endast fungerar som ett riktvärde som inte betygsätts.
 • Testet utfördes med en artificiell menstruationsvätska, baserad på getblod.

I första momentet, singelblödning, droppades 5 ml av vätskan på bindan. Momentet upprepades tio gånger och alla värden registrerades av en elektronisk mätare. Testvinnaren Always visade klart snabbast absorptionsförmåga. Det tog i genomsnitt 11 sekunder för bindan att suga upp vätskan.

Näst snabbast var Siempre med 15 sekunder. De flesta bindor sög upp samma mängd vätska i intervallet 24 till 38 sekunder. I det andra momentet, multipelblödning, mättes bindornas förmåga att absorbera vätska som tillförs i omgångar.3 ml av vätskan droppades på bindan tre gånger, med 20 minuters mellanrum.

Tidens för absorptionen mättes och mätvärdet i tabellen beräknades på samma sätt som vid singelblödningen. Testresultatet i momentet avspeglar utfallet vid singelblödningen. Always klarade den multipla blödningen bäst. Den tredje blödningen tog i genomsnitt 15 sekunder att absorbera.

 • Näst snabbast var återigen Siempere, som klarade tredje blödningen på 33 sekunder.
 • I ett tredje momentet mättes bindornas totala förmåga att suga upp vätska genom att dränka in dem i en saltlösning.
 • Den torra bindans vikt i förhållande till den indränkta blir ett mått på hur effektivt materialet i bindan absorberar vätska.

Testet visade att samtliga bindor klarar att absorbera 7-11 gånger sin vikt, vilket mer än väl motsvarar mängden vätska som alstras under ett dygns menstruation. Därför har heller inte momentet vägts in i betygsättningen. Ju torrare en binda är, desto bättre känns den mot huden.

 • I avslutande testmomentet mättes hur bra bindorna klarar att kapsla in vätskan, med andra ord inte kännas fuktig för användaren.7 ml blodvätska droppades mitt på bindan.
 • Efter 20 minuter pressades under 15 sekunder ett filterpapper över området där vätskan droppas.
 • Filtrets viktökning blev ett mått på hur mycket vätska som bindan släppte igenom.

I det här momentet var Siempre bäst, med en viktökning på 132 mg. Det är mer än tio gånger mindre än Apoliva där viktökningen var 1474 mg. Bäst i test med betyget 4,8 blir Always, främst tack vare sin absorptionsförmåga som är klart bättre än övriga märken i testet.

Nästan lika bra – 4,7 – är Siempre som är bäst på att kapsla in vätskan. Natracare, testets tunnaste binda, får på grund av sin långsamma absorption betyget 2,2 och intar jumboplatsen. Rent generellt kan testet sammanfattas med att skillnaderna mellan bindorna är störst när det kommer till uppsugningsförmågan.

Skillnaden är betydligt mindre när det gäller förmågan att kapsla in vätskan, det vill säga kännas torr.

 1. Som konsument finns också anledning att väga den relativt stora prisskillnaderna mot de relativt små skillnaderna i effekt.
 2. Enligt Carolin Söderblom, pr-ansvarig för Always på Procter & Gamble, bekräftar testresultatet från laboratoriet Procter & Gambles egna tekniska tester.
 3. – Förklaringen är både innovation och produktutveckling, bland annat bidrar små subtila skillnader i utformningen av Always ytskikt till den höga absorberingen, säger hon.

: Bästa bindan absorberar snabbt och håller torrt
Visa hela svaret

Kan man bada i havet med tampong?

Kan jag träna och bada med tampong? – Du kan bada och träna med tampong. Du behöver inte byta tampong efter varje gång du har badat, om du till exempel är på stranden. Men byt när du har badat klart.
Visa hela svaret

Hur länge har en kvinna mens?

Vem kan jag prata med om mens? – Du kan prata med skolsköterskan eller nån på en ungdomsmottagning om du har frågor om mens eller tycker mens känns jobbigt på nåt sätt. Hur Mycket Kostar Ett Paket Bindor De flesta blöder ungefär en halv deciliter blod under en mens. Mensen kommer oftast en gång i månaden, men det är vanligt att ha, speciellt under det första året. Hur mycket du blöder och hur många dagar du har mens, skiljer sig från person till person.

 • De flesta har mens i tre till sex dagar och blöder ungefär en halv deciliter blod.
 • Färgen på mensen brukar vara röd de första dagarna och brun de sista dagarna.
 • Mensen kan ibland innehålla små klumpar eller strängar av slem och blod.
 • Det är helt normalt.
 • Ontakta en ungdomsmottagning om din mens innehåller klumpar som är större än 3 cm.

Du har något som kallas riklig mens om något av detta stämmer in på dig:

 • Du måste byta mensskydd flera gånger om dagen för att det inte ska läcka.
 • Du måste använda dubbla mensskydd för att det inte ska läcka. Till exempel både binda och tampong.

Riklig mens kan göra att du känner dig trött och orkeslös. Det beror på att ditt blodvärde har blivit lågt. Har du riklig mens ska du kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Då kan du till exempel få hjälp med tabletter som gör att du blöder mindre. Alla skydd mot graviditet som innehåller hormoner gör att du blöder mindre. Till exempel, och, Du kan läsa om, Hur Mycket Kostar Ett Paket Bindor Mensvärk är vanligt. Det är vanligt att få ont i magen under mensens första dagar. En del får ont i ryggen, låren eller huvudet. Då kan receptfria värktabletter hjälpa. och vad du ska göra om receptfria läkemedel inte hjälper. Vid födseln finns det massor av äggceller i äggstockarna.

Varje månad från det att du kommit i puberteten tills du kommit i klimakteriet mognar en äggcell till ett ägg. Det tar ungefär två veckor för ägget att mogna. Samtidigt gör sig livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg. Det gör den genom att slemhinnan inne i livmodern växer och blir tjockare. När ägget mognat lossnar det från äggstocken och glider ut i äggledaren.

Det kallas ägglossning. Hur Mycket Kostar Ett Paket Bindor Ägglossning är när ägget lossnar från äggstocken och åker ut i äggledaren. Veckan innan mensen får en del något som kallas för, Då kan du känna dig ledsen eller arg. Du kan känna dig energisk eller bli sugen på godis. En del får mer finnar. Du kan också få ömma bröst.

 • För att ägget ska bli befruktat måste du få in spermier i slidan.
 • Då kan du bli gravid.
 • Om ägget inte blir befruktat stöts livmoderslemhinnan ut tillsammans med blod från stället där slemhinnan suttit fast.
 • Det är det som är mensen.
 • När du har haft mens börjar allt om från början och ett nytt ägg mognar i äggstockarna.

Helena Kopp Kallner, gynekolog och förlossningsläkare, Danderyds sjukhus, Stockholm Här hittar du innehåll om mens. Här hittar du innehåll om puberteten. Fråga UMO Jag undrar om det innebär att jag bara har ägglossning varannan månad? Det borde ju betyda att mina chanser till att få barn har minskat med hälften? UMO-podden 52.

“Det är en myt att man inte kan bada när man har mens. Det går jättebra att bada när man blöder”. UMO-podden 22. “Jag brukar stå upp, då rinner mensen ner på golvet och man kan torka upp det sen. Eller så har vi sex i duschen, då rinner det ju ner med vattnet och ut i avloppet.” Fråga UMO Jag har inte haft mens på flera månader eftersom jag äter p-piller och inte ätit sockerpillren.

Men hur länge kan jag skjuta på mensen? : Om mens
Visa hela svaret

Hur blir jag av med min mens?

Blöda mindre – Det finns behandlingar för den som vill blöda mindre. Till exempel kan man sätta in en hormonspiral, vilket ger en kraftigt minskad blödning, eller använda p-piller. Det kan göras på två sätt: antingen väljer man piller som innehåller endast hormonet gestagen, som gör att blödningen uteblir.

Eller så kan man “äta ihop kartorna” av vanliga p-piller, det vill säga hoppa över uppe-hållet mellan kartorna, vilket också gör att blödningen uteblir. Det finns i dag studier som visar att det är säkert att använda p-piller så. Därutöver finns receptfria medel som förbättrar blodets koagulationsförmåga, vilket ger mindre blödning från det såriga området under den utstötta slemhinnan.

För dem som inte är hjälpta av detta, alternativt inte vill använda p-piller, är dock utbudet av behandlingar glest. Och, om man zoomar ut perspektivet: hur ska man egentligen se på de här frågorna? Är det verkligen rätt att medicinera, och därmed sjukdomsklassa, ett så normalt tillstånd som mens? – Man får hålla flera tankar i huvudet samtidigt här.

 • En aspekt handlar om att normalisera frågor om mens och ta reda på hur kvinnor påverkas av den.
 • Om man påverkas negativt i sitt professionella eller sociala liv ska man få slippa det om man vill.
 • En annan aspekt handlar om att sätta fokus på det avvikande.
 • Där handlar det om att ta reda på mer om sjukliga tillstånd som till exempel endometrios och PCOS, säger Lena Marions.
You might be interested:  Hur Länge Varar Post Covid?

I dag får mellan 10 och 15 procent sjukdomen endometrios, som uppstår när celler från livmoderslemhinnan hamnar på fel platser i kroppen, till exempel bakom livmodern, på äggledarna, på tarmarna eller vid ärr från operationer i buken. Den felplacerade slemhinnan bildar en mycket smärtsam inflammationshärd, framför allt vid mens.
Visa hela svaret

Hur ofta ska man ha mens?

Så fungerar mens

 1. Du är här:

Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar och antalet dagar mellan blödningarna varierar från person till person. Hur Mycket Kostar Ett Paket Bindor De vanligaste mensskydden är trosskydd, binda, tampong och menskopp. Perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag kallas menscykel. Menscykeln brukar vara mellan 21 och 35 dagar. Vid födseln finns det ungefär en miljon ägganlag i äggstockarna. Någon gång i puberteten börjar äggen mogna och den första ägglossningen sker. Två veckor efter ägglossningen kommer första mensen.
Visa hela svaret

Varför har jag brun mens?

3. Brunt eller svart – Mörkbrunt eller svart blod är äldre blod, helt enkelt. Blodet kan vara brunt eller svart precis i början och slutet av menstruationscykeln när det tar längre tid innan det lämnar kroppen. Bruna flytningar eller blödningar under graviditeten kan vara tecken på missfall eller utomkvedshavandeskap, alltså att det befruktade ägget fäster utanför livmodern, oftast i någon av äggledarna.
Visa hela svaret

När har man som mest mens?

När är jag som mest fertil? – – Under ägglossningen. Tidpunkten för detta varierar, men det är vanligtvis 14 dagar innan den första dagen på din kommande menstruation, säger Elisabeth. Lär du känna din kropp under hela menscykel kan det vara till hjälp, särskilt om du försöker bli gravid.
Visa hela svaret

Hur många gånger ska man byta bindor?

Vanliga frågor: – Kan jag bada när jag har mens?

Du kan bada när du har mens. Om du ska bada i simbassäng tillsammans med andra så är det här lämpligt att använda tampong eller menskopp. Om du inte är bekväm med att använda tampong eller menskopp kan det vara bäst att avstå bad i simbassäng under mensen. Viktigt att tänka på om du använder tampong vid bad är att du byter denna efter badet.

Hur ofta ska jag byta binda?

Du kan behöva byta binda ungefär var fjärde timme beroende på hur mycket du blöder. Byt oftare om bindan blir tung och våt.

Hur ofta ska jag byta tampong?

Byt tampong ungefär var fjärde timme. Låt inte en och samma tampong sitta i mer än åtta timmar.

Kan jag träna när jag har mens?

Ja, du kan träna när du har mens. Träning kan också minska smärtor vid mensvärk.

Hur ofta ska jag tömma menskoppen?

Töm menskoppen 2 till 4 gånger om dagen. Om du har rikliga blödningar kan du behöva tömma oftare. Du kan även sova med menskopp.

Varför är mensen brun?

Mensen kan vara brun i början och i slutet av mensen, det kan bero på att du blöder mindre och blodet hinner torka innan den kommer ut.

Du är alltid välkommen att kontakta en av landet tjej- och ungdomsjourer om du har frågor! Du kan också läsa mer på 1177.se
Visa hela svaret

Är bindor bra?

Är det någon skillnad mellan bindor och trosskydd? Hur ska jag berätta för mamma om jag tror att jag behöver trosskydd? Skillnaden är egentligen den att trosskydden är mindre och bindorna större, och bindorna har också mycket bättre uppsugningsförmåga.

De flesta kvinnor klarar sig inte med bara trosskydd under mensen utan behöver antingen tampong eller binda. Om man har vitflytning kan det hända att man vill ha trosskydd. Grundregeln är ändå att det inte är bra att använda trosskydd hela tiden trots att man har flytningar. Detta beror på att skydden innehåller plast vilket gör att huden andas sämre och lätt kan bli irriterad.

Flytningarnas mängd varierar under månaden på grund av hormonfunktionerna så en lösning är att använda trosskydd då flytningarna är som rikligast, det vill säga. ett par dagar i månaden. Om man vill berätta för sin mamma så finns det inte så många andra lösningar än att försöka samla det där modet och helt enkelt prata om det.
Visa hela svaret

Vilka är de bästa bindorna?

Bästa bindan absorberar snabbt och håller torrt Supertunn och samtidigt en hög absorptionsförmåga utan läckage. Det låter som en kombination av motsägelser. Men det är samtidigt vad alla tillverkare av sanitetsbindor försöker att åstadkomma. Marknaden svämmar också över av olika märken som lovar att just deras produkt lever upp till de kraven: en binda som knappt märks och ändå fyller sin funktion till fullo.

Testfakta Research har på uppdrag av tillverkaren Procter & Gamble låtit testa och jämföra 15 olika bindor på den nordiska marknaden, med viss variation efter land. Procter & Gamble tillverkar själv sanitetsbindan Always Ultra Normal Plus. Testet har utförts vid auktoriserade laboratoriet SGS Fresenius i Taunusstein i Tyskland.

Urvalet i testet utgörs av de vanligaste tunna sanitetsbindorna som möter konsumenterna i butiken. Samtliga har en tjocklek som understiger 3 mm och är försedda med så kallade vingar.

 • Det övergripande syftet med laboratorietestet är att dels mäta vilken binda som absorberar bäst och snabbast, dels mäta bindans förmåga att kapsla in västkan.
 • Testet delades därför in i tre delar: absorptionshastighet vid blödning, total absorptionsförmåga och återfuktning.
 • I betygsättningen väger absorptionshastigheten tyngst, medan den totala absorptionsförmågan endast fungerar som ett riktvärde som inte betygsätts.
 • Testet utfördes med en artificiell menstruationsvätska, baserad på getblod.

I första momentet, singelblödning, droppades 5 ml av vätskan på bindan. Momentet upprepades tio gånger och alla värden registrerades av en elektronisk mätare. Testvinnaren Always visade klart snabbast absorptionsförmåga. Det tog i genomsnitt 11 sekunder för bindan att suga upp vätskan.

Näst snabbast var Siempre med 15 sekunder. De flesta bindor sög upp samma mängd vätska i intervallet 24 till 38 sekunder. I det andra momentet, multipelblödning, mättes bindornas förmåga att absorbera vätska som tillförs i omgångar.3 ml av vätskan droppades på bindan tre gånger, med 20 minuters mellanrum.

Tidens för absorptionen mättes och mätvärdet i tabellen beräknades på samma sätt som vid singelblödningen. Testresultatet i momentet avspeglar utfallet vid singelblödningen. Always klarade den multipla blödningen bäst. Den tredje blödningen tog i genomsnitt 15 sekunder att absorbera.

Näst snabbast var återigen Siempere, som klarade tredje blödningen på 33 sekunder. I ett tredje momentet mättes bindornas totala förmåga att suga upp vätska genom att dränka in dem i en saltlösning. Den torra bindans vikt i förhållande till den indränkta blir ett mått på hur effektivt materialet i bindan absorberar vätska.

Testet visade att samtliga bindor klarar att absorbera 7-11 gånger sin vikt, vilket mer än väl motsvarar mängden vätska som alstras under ett dygns menstruation. Därför har heller inte momentet vägts in i betygsättningen. Ju torrare en binda är, desto bättre känns den mot huden.

I avslutande testmomentet mättes hur bra bindorna klarar att kapsla in vätskan, med andra ord inte kännas fuktig för användaren.7 ml blodvätska droppades mitt på bindan. Efter 20 minuter pressades under 15 sekunder ett filterpapper över området där vätskan droppas. Filtrets viktökning blev ett mått på hur mycket vätska som bindan släppte igenom.

I det här momentet var Siempre bäst, med en viktökning på 132 mg. Det är mer än tio gånger mindre än Apoliva där viktökningen var 1474 mg. Bäst i test med betyget 4,8 blir Always, främst tack vare sin absorptionsförmåga som är klart bättre än övriga märken i testet.

 1. Nästan lika bra – 4,7 – är Siempre som är bäst på att kapsla in vätskan.
 2. Natracare, testets tunnaste binda, får på grund av sin långsamma absorption betyget 2,2 och intar jumboplatsen.
 3. Rent generellt kan testet sammanfattas med att skillnaderna mellan bindorna är störst när det kommer till uppsugningsförmågan.

Skillnaden är betydligt mindre när det gäller förmågan att kapsla in vätskan, det vill säga kännas torr.

 1. Som konsument finns också anledning att väga den relativt stora prisskillnaderna mot de relativt små skillnaderna i effekt.
 2. Enligt Carolin Söderblom, pr-ansvarig för Always på Procter & Gamble, bekräftar testresultatet från laboratoriet Procter & Gambles egna tekniska tester.
 3. – Förklaringen är både innovation och produktutveckling, bland annat bidrar små subtila skillnader i utformningen av Always ytskikt till den höga absorberingen, säger hon.

: Bästa bindan absorberar snabbt och håller torrt
Visa hela svaret

Vart köper man bindor?

Bindor | Köp snabbt & fraktfritt på MEDS Apotek Bindor är en av de mest använda typerna av mensskydd. De är enkla att använda och finns i många storlekar och utförande. Här på MEDS hittar du bindor för rikliga och små blödningar, med och utan vingar. Välj bland märken som Libresse, Natracare och Imse Vimse. Vi har också tygbindor, nattbindor och trosskydd!
Visa hela svaret