Hur Många Lasagneplattor I Ett Paket?
Beställningsv.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Hur många Lasagneplattor i en förpackning?
- 2 Hur många lager plattor i lasagne?
- 3 Hur många Lasagneplattor är 500g?
- 4 Kan man göra lasagne i förväg?
- 5 Varför blir min lasagnen lös?
- 6 Kan man använda torkade Lasagneplattor istället för färska?
- 7 Hur mycket kostar Lasagneplattor?
- 8 Vad kan man använda istället för Lasagneplattor?
- 9 Kan man använda Lasagneplattor som gått ut?
- 10 Är lasagne bra för hälsan?
- 11 Hur lägger man lasagne plattorna?
- 12 Hur vet man att en lasagne är klar?
- 13 Hur länge håller färska lasagneplattor?
Hur många Lasagneplattor i en förpackning?
Latin: lasanum lasagne lasagne lasagne, lasagna, lasagne al forno, Lasagne alla Bolognese, alla Genovese, Pasticcio, Pastitsio Lasagne lasagne Pastaplattor (it. lasagne, lasagna) r utplattad pasta i rektanglar (it. rettangolo), kvadrater (quadrucci), eller skurna till band i olika bredd. Till skillnad frn bandpasta anvnds lasagnebanden som regel till gratnger. Med “lasagne” avses ofta matrtt med dessa plattor.
Form och vikt : Torkade plattor sljs vanligen i skivor 8×17 centimeter. Det finns ocks andra format, liksom veckade remsor. Frysta, liksom dagsfrska plattor, kar sin vikt med cirka 25% vid tillagning. Portionsvikt :Till en gratng fr 4 portioner tgr cirka 250 gram (12 torkadeplattor 8×17 cm), vilket ger cirka 150 gram tillagad pasta per portion (= 60 gram torr pasta per portion). Tillagningstid: Torkad cirka 30 minuter. Smak : Mild smak. Alternativ vara : Bandspagetti i en lasagne. I en gratng kan de flesta pasta anvndas. Frsljning : Torkad lasagne r allmnt representerad i svenska butikshyllor, ven grn spenatlasagne. Frsk (= halvfrsk) kan frekomma. Frysta halvfabrikat av lasagnertter r vanligt. Jmfrpris : Mycket lgt (medel).Kilopriset i svenska butiker p torkade lasagneplattor r 25-50 kr (tillagat pris 10-25 kr/kg). Ekologisk 50 kr/kg eller mer. Glutenfri runt 100-lappen (tillagat ~50 kr/kg) vilket r ett medelpris fr tillbehr. Frsk (= halvfrsk) 70-100 kr/kg (tillagad 40-60 kr/kg = medelpris). Halvfabrikat av lasagnertt kostar 30-140 kr/kg. Ls mer > Om prisjmfrelser. Frvaring : Torkadpasta frvaras torrt i rumstemperatur. Mycket lng hllbarhet. “Frsk” pasta frvaras i kylskpinpackad, grna i fuktig duk. Hllbar i ngra veckor, men torkar succesivt ur.
Lasagne r ett begrepp fr pastaplattor eller matrtt med sdana. Lasagne verdi (grn) r pastaplattor som frgats, smaksatts med spenatspad. Lasagnette r mindre lasagneplattor, vanligtvis remsor. Det kanocks vara namn p rtt, vanligen vegetarisk. Lasagnotte r strre, lngre plattor. Mafalde (“princesspasta”) r veckade/vgiga pastaremsor. Mafaldine r mindre sdana. Namngivet efter prinsessan Mafalda av Savoyen (1902-1944), dotter till Italiens sista kung Victor Emmanuel III. Maltagliati (“illa skuret”) r oregelbundna pastaskivor. Nr man tillverkar/skr pastadeg till pastabitar eller band blir det alltid oregelbundna kantbitar ver = maltagliati. Bitarna varierar i storlek, form och tjocklek. Vanligaste r att anvnda dessa bitar i soppa. S TILLREDS FRSKA LASAGNEPLATTOR Pastadeg till lasagne bereds av mjl, gg och lite salt p samma stt som annan pastadeg. Ls mer > Om pasta.
Ingredienser : Standard = 6 dl luftigt durumvetemjl, 4 stora gg och lite salt. Ett par matskedar matolja kan ocks ing. Blanda :Mjl och salt blandas p bakbord. Gr en ring av mjlet och knck ggen i mitten. Arbeta gradvis samman mjl och gg med en gaffel eller fingrarna tills den blir smulig. Fortstt med hnderna i 5-10 minuter. Knda frsiktigt tills degen blir en sammanhngande slt klump. Plasta in och lgg i kylskp minst en halvtimme. Valsning i maskin : Skr degen i hanterbara klumpar (4 st). Ta en klump och lgg tillbaka vriga i kylskpet. Platta ut biten till centimetertjock. Pudra med mjl och valsa den genom pastamaskin p bredaste instllning. Forma degen rektangulr och vik den tv gnger. Platta till vid behov, pudra om degen r klibbig och kr degen med vecket vinkelrtt mot rullarna. Upprepa proceduren 10-12 gnger. Drefter krs degen utan att vikas upprepade gnger p allt mindre valsbredd tills 1,5 mm tjock. Skr till i lagom stora plattor t.ex.8×16 cm till lasagne eller 6×6 till ravioli. Lgg p bakpltspapper eller mjlat bord. Gr samma sak med vriga klumpar. Handkavling sker i princip p samma stt, men r mer anstrngande och svrare att f till jmna tunna ark. Koka upp vlsaltat vatten i stor kastrull. Se film via lnk nedan. Tillstt lite matolja fr att inte pastaplattorna skall fasta i varandra. Stll en stor bunke med iskallt vatten vid sidan av. Lgg ut handdukar eller bakpltspapper. Koka plattorna allteftersom i ngon minut eller s, (30 sekunder efter att vattnet ter kokat upp). Lyftver med hlslev till isvattnet fr att avstanna kokningen. Lgg att rinna av i durkslag, eller lgg p handduk/bakpltspapper och tck med handduk. Drefter r de klara att anvndas i lasagne eller till ravioli. Lagra : Plattorna br anvndas inom ngra timmar fr att kunna avnjutas fullt ut, men de kan lagras 24 timmar i kylskp inplastade i folie.
Se film via lnk nedan. Se recept > Hemlagad frsk pasta. S ANVNDS PASTAPLATTOR Lasagne r en ugnsgratinerad matrtt (it. lasagne al forno), som vanligen bestr av pastaplattor varvade med bechamel (vit grundss), kttfrs och ost (se recept > Lasagne – grundrecept). Rtten varieras p olika stt och det finns ocks vegetariska varianter. Klassiska lasagnertter :
Lasagne alla Bolognese r den vanligaste lasagnen. Den bestr av klassisk kttfrsss – Ragu alla Bolognese (ls mer > Pastasser, kttfrssser), vit grundss (bchamel) blandat med riven ost och pastaplattor som varvats i form och ugnstekts. Se recept > Lasagne Bolognese. Lasagne alla Genovese r en lasagne med pesto i bchamelss. Se recept > Lasagne alla Genovese. Pasticcio (grek. Pastitsio = “paj”) r en grekisk variant av “lasagne” med lammkttfrs och bchamel, men med spagetti eller rrpasta i stllet fr pastaplattor. En pastagratng om man s vill. Populr ven i Italien.
Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01
Visa hela svaret
Hur många lager plattor i lasagne?
Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen ovanpå. Hälften av köttfärssåsen.3 st lasagneplattor ovanpå köttfärsen.
Visa hela svaret
Hur mycket väger en färsk Lasagneplatta?
VIKT
Artikelns bruttovikt: | 3375 gram |
---|---|
Variabelmåttsvara: | Nej |
Hur stor är en Lasagneplatta?
Lasagneform
Ugnsform anpassad för lasagneGer ca 6 portionerKan diskas i diskmaskin
Istället för att anpassa lasagneplattorna efter ugnsformen har det svenska företaget C3 tagit fram en lasagneform som är anpassad efter färdiga lasagneplattor. Tre lasagneplattor får perfekt plats i rad och den rymliga lasagneformen ger ca 6 stora och goda portioner lasagne.Då lasagneplattorna passar perfekt i formen är det enkelt att varva plattor med fyllning. Du behöver inte bryta av plattorna och slipper pussla med småbitar för att täcka formen. Det går snabbt att lägga lasagnens olika lager och lasagneformen är perfekt att göra både vegetarisk och klassisk lasagne i.Lasagneformen är anpassad efter måtten på Barilla’s färdiga lasagneplattor (ca 17 cm x 9 cm). Det är samma mått som många andra tillverkare använder sig av och du hittar enkelt färdiga lasagneplattor i de flesta butiker som passar formen.Den ugnsfasta lasagneformen är tillverkad av högkvalitativt porslin och kan diskas i diskmaskin.Mått invändigt: 27,5 cm x 17,5 cm x 6 cm Mått utvändigt: 36 cm x 21 cm x 7 cm
: Lasagneform
Visa hela svaret
Hur många Lasagneplattor är 500g?
Beställningsv.
Visa hela svaret
I vilken ordning lägger man lasagne?
4. Lägg allt i rätt ordning i lasagnen –
-
- Det roligaste av allt: montera ihop lasagnen!
Börja alltid med att lägga färssås i botten på en smord form. Då minskar risken att lasagnen bränner. Fortsätt sedan varva med béchamel- eller ostså, plattor och färssås. Var noga med att alla plattor är täckta med sås. Avsluta med riven ost på toppen.
Visa hela svaret
Kan man göra lasagne i förväg?
En vällagad lasagne tycker jag tillhör bland det godaste man kan äta en mulen söndag. Jag tycker också det är lite för tidskrävande vilket betyder att jag lagar det ganska sällan. Emellanåt gör jag mina tappra försök att snabba på processen genom att använda ricotta eller cottage cheese istället för bechamelsås.
- Det blir alltid gott men inte mer än så.
- Om ni nu har tvivlat så kan jag ta tvivlet ifrån er; lasagne är godast med bechamelsås.
- Däremot är den inte nyttigast men det är en annan femma.
- Jag tillhör skaran som tycker att lasagne är lika god vegetarisk som med kött, men däremot är jag inte så förtjust i fiskvarianter.
Kan inte riktig säga vad det är men det är något med konsistensen och det långlagade. Och nu mina vänner har jag nog kommit på det mest lysande knepet för att göra den mest perfekta vegtariska lasagnen – jag blandar i hackade valnötter. Det blir – gott, knaprigt och nyttigt – precis som ett kinderägg minus leksaken.
Eftersom bechamelsåsen tar sin tid att göra så kan man försöka spara in tiden på något annat. Numera finns det väldigt bra krossade tomater på burk. Så bra att det faktiskt inte finns någon anledning att koka ihop tomaterna till en sås. Testa t ex Muttis finkrossad tomater eller Saltå Kvarns krossade tomater.
Allra godast blir lasagnen om man lägger ihop den dagen innan och låter den “götta” sig i kylen tills det är dags för gräddning. Då kan man gärna hälla på en skvätt extra mjölk innan gräddning så att lasagnen blir riktigt blöt. Torra lasagner är sjukt trist.
- Och så tycker jag att lasagne blir godast att äta tillsammans med en grönsallad med en klassisk balsamvinäger dressing.
- Lasagne med valnötter, squash och aubergine 1 squash 1 aubergine 2 vitlöksklyftor 1,5 dl valnötter 1 msk smör 1,5 msk vetemjöl 4 dl mjölk 2 dl riven ost + extra till gratinering 250 g färska lasagneplattor 1 burk finkrossade tomater, t ex Mutti eller Saltå Kvarn salt, svartpeppar och olivolja att steka i Sätt ugnen på 200 grader.
Skär squashen och auberginen i tunna skivor på längden med en mandolin, eller skär så tunna skivor du bara kan med en kniv. Skala och skiva vitlöken. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta upp dem och hacka dem fint. Fräs grönsakerna mjuka i oljan i omgångar.
Rydda med salt och svartpeppar. Smält smöret i en kastrull och rör ut mjölet. Tillsätt mjölken och koka ca 5 min under vispning. Rör ner osten och krydda med salt. Varva lasagneplattor, tomatsås, grönsaker, valnötter och ostsås i en ugnsfast form. Avsluta med ostsås och strö lite extra ost ovanpå. Grädda i ca 30 minuter tills lasagnen är mjuk och har fått en fin färg.
Garnera med något grönt. Skriv ut
Visa hela svaret
Varför Förkoka Lasagneplattor?
Krämig lasagne med extra allt Finns det något tråkigare än en torr lasagne? Ja det finns det säkert, men det är iallfall något av det mest tråkiga som finns. Därför gör jag min lasagne extra krämig och god, den godaste lasagnen som finns. Krämig lasagne med extra allt heter denna.
1 långpanna, ca 8 stora portioner krämig lasagne Ca 24 stycken lasagneplattor (färska eller torkade, läs tips nedan) Köttfärsåsen: Kryddor: Salt & svartpeppar Bechamelsås 1 l mjölk (3% fetthalt)1 dl vetemjöl25 g smörMuskonötSalt300-400 g riven ost (blanda gärna olika sorter) TIPS!
900 g köttfärs1 stor lök2 morötter3-4 st selleristjälkar6 st vitlöksklyftor2 pkt krossad tomat (à 400 g)4-5 msk tomatpuréCa 3-4 dl vatten1-2 tsk dijonsenap1 msk balsamvinäger1 msk torkad oregano1 msk torkad basilika2 tsk paprikapulver Förkoka torkade lasagneplattorna så de mjuknar lite, du får en superkrämig lasagne då.
Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 min. Låt de inte fastna i varandra, de klibbas lätt ihop. Om du använder färska plattor behöver du inte förkoka dem. Gör såhär: Finhacka lök och sellerin, riv morot grovt. Fräs i olja tills de mjuknar och får färg. Tillsätt köttet och stek en stund. Pressa i vitlöksklyftorna krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om.
Lägg i tomatpurén och fräs lite med köttet. Nu luktar det gott från grytan av alla kryddor och vitlöken. Häll på krossad tomat och hett vatten. Rör om och tillsätt resten. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir torr. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30-45 min.
- Rör om då och då.
- Bechamelsås: Hetta upp smör i en kastrull.
- Vänd i smör och fräs mjölet.
- Blanda i mjölk och koka upp under omrörning.
- När såsen börjar tjockna sänker du värmen, låt den sjuda långsamt i 3 min.
- Låt den inte brännas i botten av kastrullen.
- Riv i lite muskonöt.
- Vänd i ost (spara lite till garnering).
Rör om tills osten smälter. Dra bort från värmen. Värm ugnen till 200°. Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en ungsform, smörj hela plåten med såsen. Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg köttfärsåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit.
- Lägg ett till lager lasagne plattor och gör som förra steget.
- Avsluta med ett till lager lasagneplatttor och häll över bechamelsåsen.
- In i ugnen och sänk värmen till 175.
- Låt den tillagas långsamt i ca 40 min.
- Ta ut formen från ugnen.
- Höj värmen till 225°, strö riven ost över hela lasagnen och ta in i ugnen.
Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg. Ta ut från ugnen, låt den stå och vila i ca 15 min. Servera! Servera gärna med pizzasallad- recept
Visa hela svaret
Varför blir min lasagnen lös?
Recept En riktig lasagne tar tid att göra. Först tillagningen. Sedan får man försöka hålla sig i en halvtimme så att lasagnen hinner sätta sig. Uppdaterad för 1 årtionde sedan 00:00 – 21 apr, 2012 Gör så här: 1. Fräs köttfärsen med lika delar smör och olja i en gryta.
Tillsätt hackad gul lök, riven vitlök, tomatpuré, vin eller vatten samt fond. Koka upp och sjud sedan i 15 minuter. Salta och peppra.2. Koka upp mjölk och en tärning grönsaksbuljong. Red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen i 5 minuter. Rör i riven ost, salta och peppra. Tina spenaten i kastrull.3.
Varva ostsås, köttfärs, spenat och lasagneplattor i en smörad ugnsfast form med höga kanter. Minst 3 lager och avsluta med ostsås. Toppa med extra riven ost. Grädda av lasagnen i 175 graders ugn i cirka 40 minuter. Lasagne är lös och rinnig när den är nygräddad, men fast efter en dryg halvtimme.
Visa hela svaret
Hur mycket väger en portion lasagne?
1 Portion Lasagne av nötköttfärs (17%) motsvarar:
1 dl | 1 liten | 1 portion |
---|---|---|
– | – | 300 g |
Vad är färska lasagneplattor?
- Våra Produkter
- Skafferi
- Pasta
- Färsk lasagne
Gå tillbaka Färska italienska lasagneplattor som är perfekta att göra egen fylld pasta av. Tillverkad med durumvete och färska ägg från frigående höns. Tillagning lasagne, varva lasagneplattor med fyllning och sås i en smord ugnsfast form. Gratinera i ugnen i 180–200°C, i ca 30 minuter.
- Ingredienser
- Näringsvärde
Är Lasagneplattor pasta?
Vanliga lasagneplattor av märket Barilla. Recept med Lasagneplattor Näringsvärden Lasagneplattor är pasta i form av plattor. De används till lasagne, canneloni och andra pastarätter.
Visa hela svaret
Kan man använda torkade Lasagneplattor istället för färska?
Snabbare lasagne Många har nog en föreställning om att lasagne är bökig och tidskrävande matlagning, Så behöver det inte vara! Färska lasagneplattor förkortar tiden i ugnen och ricottaost gör bechamelsåsen onödig, alltså sparar du ännu mera tid. Som vanligt är lasagne godast när det fått stå till sig lite.
- Perfekt att förbereda till lunchlådan! Idén till receptet hittade jag i årets första Elle mat & vin.
- Jag missade köpa hem färska lasagneplattor.
- Men det löste jag genom att förkoka torkade lasagneplattor under 5 minuter.
- Det gick hur bra som helst! Klibbar de fast i varandra efteråt är det bara att skölja med kallt vatten.
På bilden är lasagnen fotad direkt efter gräddningen. Några timmar senare eller dagen efter är den fastare i konsistensen. Svamplasagne med ricottaost Det går utmärkt att göra rätten helt vegetarisk eller byta ut skinkan mot exempelvis knaperstekt bacon.
4-6 portioner500 g kantareller eller champinjonersmör, salt och peppar (ev chili eller andra kryddor)1 svampbuljongtärning1 lök1 vitlöksklyfta200 g färsk spenatolivoljaskal av 1 citron200 g välrökt skinka (kan uteslutas)1 burk (à 300 g) ricottaost1 burk (2 dl) crème fraîche (lätt)färska lasagneplattor eller 9 förkokta (5 min) torkade plattor1 färsk chilica 2 dl riven parmesan Gör så här: Sätt ugnen på 175-200°.
Putsa svampen och skiva den. Stek den i smör, salta och peppra. Låt finhackad lök och vitlök fräsa med. Smula över buljongtärningen. Blanda ner spenaten (den “sjunker” snabbt undan) och tillsätt lite olivolja. Smaksätt röran med citronskal och tärnad skinka.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar Lasagneplattor?
Produktinformation. Lasagneplattor från varumärket ICA Basic är en produkt under kategorin Lasagneplattor, är just nu billigast hos ICA Supermarket Sigtuna och kostar 15,90kr. Lasagneplattor har 11g protein, 72g kolhydrater, 1.5g fett och 350kcal per 100g. Lasagneplattor är från Italien och väger 500g.
Visa hela svaret
Vad kan man använda istället för Lasagneplattor?
Pastalasagne
Använda pasta i lasagnen istället för lasagneplattor. Ljuvligt gott! Man kan använda vilken sorts köttfärssås man vill i pastalasagnen, men jag har länkat till mitt recept om ni vill göra en riktigt, riktigt god köttfärsås. ca 800 g färdig ca 1 liter 500 g Gnocchi pasta, okokt (eller liknande pasta) riven ost 200 g GÖR SÅ HÄR 1.
- Gör och enligt recepten (klicka på länkarna).2.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Oka pastan enligt förpackningen i saltat vatten.
- Häll av vattnet i en sil efter kokningen.3.
- Häll pastan i en ugnsform, ca 30 x 38 cm.
- Blanda den med köttfärssåsen.4.
- Häll över bechamelsåsen och strö över riven ost.
- Grädda lasagnen längst ner i ugnen i ca 40 min.
Lägg över ugnsfolie på slutet om den får för mycket färg. NYTTIG SNABBMAT Det går så snabbt och enkelt att tillaga denna nyttiga, supergoda rätt. Ät de stekta grönsakerna som de är Ät grönsakerna som de är eller servera till en bit kyckling, lax, köttbit, grönsaksbiff, ris eller något annat du gillar. Alla grönsaker som är hårda går att woka.
Gurka och tomater innehåller för mycket I betalt annonssamarbete med Jakobsdals Charkuteri. Mor Matildas rimmade julskinka är en riktig delikatess! Skinkan ligger i en vakuumförpackad stekpåse vilket innebär att man stoppar in skinkan direkt i ugnen i den förpackningen den levereras i. Så himla enkelt och tillagningsmetoden går att skinkan blir extremt mör, saftig och god.
Julskinkan består av de finaste Gillar du Bearnaisesås? Då kommer du älska detta kryddsmör med samma smak som den ljuvliga såsen! Passar allt som är grillat och är även supergott i bakad potatis. Titta på min steg-för-stegfilm som visar hur man gör Bearnaisesmöret – klicka här! Bearnaisesmör I kastrullen: 2 msk vit vitvinsvinäger 1 msk vatten 2 msk schalottenlök, finhackad 1 Noblessekladdkaka är en perfekt dessert! Eller bjud på den som tårta på ett kalas.
De runda Noblesseplattorna innehåller små knapriga krokantbitar som gör chokladkladdkakan extra god och läcker. Servera gärna med en klick vispgrädde eller glass! Den är inte bara god utan även snygg med det fina mönstret som bildas av chokladplattorna. NOBLESSEKLADDKAKA Ca 12 bitar Den här rödvinsskyn är såååååå himla god och passar perfekt till grillat eller stekt kött.
Jag har gjort den på en kockutbildning och receptet kommer från riktiga kockproffs. Vi använde hemgjord buljong (sky) som vi kokade själva, men det går även bra med köttbuljong som man tillagar enligt förpackningen på buljongtärningarna. Tips! Vill man göra en gräddsås kan Lindas kökstips: Så skalar man lök snabbt och enkelt Svar: Lök har ibland ett tunt skal som är svårt att få bort.
Visa hela svaret
Kan man använda Lasagneplattor som gått ut?
Släng inte maten! Torkade var det! Färska plattor hade nog krupit bort av sig själv så långt efter bäst före om dom inte hade haft ett helt laboratorium av konserveringsmedel i sig. Torrvaror som torkad pasta eller mjöl däremot håller ju ofta åratal efter bäst före utan större problem.
Visa hela svaret
Är lasagne bra för hälsan?
Fullkornslasagne med keso och spenat: bra mat för återhämtning Vanlig lasagne är ofta både fet, kaloririk och snål på grönsaker. Lasagnen kan dock snabbt förvandlas till en hälsosam träningsmåltid, som bidrar till betydligt bättre återhämtning efter tuffa träningspass.
- För att lasagnen ska bli nyttigare behövs det bl.a.
- En hel del grönsaker i köttfärssåsen.
- Grönsakerna bidrar till att kalorimängden i rätten minskar och de tillför samtidigt en rad nyttigheter i form av antioxidanter och kostfibrer, vilka stärker immunförsvaret respektive sätter fart på tarmverksamheten.
Den feta bechamelsåsen struntar vi i och ersätter den med en magrare ostsort som ger en bättre mättnadskänsla och som minskar det totala kalorivärdet betydligt. Även om maträtten – som den beskrivs här – passar bäst som återhämtningsmåltid, så kan du självklart också äta den de dagar du inte tränar.
Ingredienser (4 personer) 200 g köttfärs (8–10 %) 250 g lasagneplattor (fullkorn) 1 burk krossade tomater 1 liten burk tomatpuré 2 vitlöksklyftor, pressade 2 vanliga lökar, finhackade 2 morötter, rivna 500 g djupfryst bladspenat 500 g keso (5 %) fettsnål riven ost (ca 15 %) 2 msk rapsolja salt och peppar Gör så här: Värm olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och rivna morötter 4–5 min.Tillsätt köttfärsen och fortsätt steka tills allt kött är genomstekt.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och fryst spenat. Smaksätt med salt och peppar och låt köttfärssåsen sjuda under lock på svag värme i ca 30 minuter. Ta fram en ugnsfast form och häll lite köttfärssås i botten, därefter lasagneplattor och sedan keso i stället för bechamelsås osv.
Avsluta med att hälla på ännu mer köttfärssås och strö till sist riven ost på toppen. Grädda lasagnen i ugnen i ca 175 grader i ca 25min. Servera rykande varm med grönsallad till. Opret gratis profil, og læs videre, når du er logget ind. Det er nemt, hurtigt og gratis at oprette en profil. Dealen er, du siger ja til at modtage vores nyhedsbrev, og så bliver vi ved med at lave Danmarks bedste bilstof.
: Fullkornslasagne med keso och spenat: bra mat för återhämtning
Visa hela svaret
Hur lägger man lasagne plattorna?
Lasagne bolognese, Per Morbergs recept
Mal köttet om du väljer att göra det själv. Skär sidfläsket och champinjonerna fint. Finhacka vitlöken. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt. Avsluta med att ha i tomatpurén. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
Värm upp grädde och mjölk. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärssås, bechamelsås samt ost. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.
: Lasagne bolognese, Per Morbergs recept
Visa hela svaret
Varför blir lasagnen torr?
Lasagne – det är såsen som gör det. Och mängden av den framför allt. En riktigt god lasagne kräver en riktigt god köttfärssås. Det är ju den som avgör smaken och den bör helst få puttra en stund på spisen. Och så är mängden sås väldigt avgörande också.
Jag vill att lasagne ska vara så lös som pappa gör den, det ska rinna ut sås i botten på formen när man skär bitar av den. Gott och såsigt när man äter den direkt och så är den saftig även dagen efter. När jag gjorde kvällens lasagne gjorde jag praktmisstaget nummer ett, att använda en för stor form så att det blev för lite sås och alldeles för torrt i min smak.
Jag VET ju att det blir torrt om såsen i princip inte ligger och guppar ovanpå lasagneplattorna. Suck. Det smakade gott i alla fall och Mannen bedyrade att det var hur gott som helst. Han kommer med glädje äta lasagnen i matlåda både i morgon och på fredag för det räcker resterna till.
Till ca 6 portioner lasagne 400-500 g nöt- eller köttfärs1 + 1/2 dl tomatpuré2 gula lökar, hackade2 morötter, smått tärnade15 kastanjechampinjoner eller vanliga, skivadeSmör Olivolja2 burkar krossade tomater2 burkar vatten1 msk sockerSalt och svartpeppar12 lasagneplattor2 dl riven prästost2 dl riven parmesan Bechamelsås 100 g smör1 dl vetemjölSaften från 1/2 pressad citronSalt, vitpeppar och riven muskot
Fräs färsen grynig i smör. Blanda i 1 dl tomatpuré och bryn tills färsen blir röd och fin. Lägg över i gryta. Fräs lök och morötter i olivolja. Lägg över i grytan. Häll i de krossade tomaterna och vatten. Rör om och låt koka upp. Blanda ner 1/2 dl tomatpuré.
Krydda med salt, svartpeppar och ha i sockret. Låt puttra medan du steker svampen i smör och sedan blandar ner i grytan på slutet. Rör om i grytan då och då. När såsen har puttrat i åtminstone 30 minuter, gör bechamelsåsen. Smält 100 g smör i en kastrull, blanda ner 1 dl vetemjöl till en jämn pasta/smet.
Var beredd att späda med mjölk direkt, börja med någon dl och vispa slätt. Späd sedan med mjölken, lite i taget vartefter såsen tjocknar i omgångar – upp till en lite. Ha inte i för mycket mjölk åt gången utan vänta in och se vad som händer med såsen. Den får inte bli för tunn.
Låt såsen småkoka några minuter för att bli av med mjölsmak och glöm inte att hela tiden vispa så att såsen inte bränns i botten. Blanda i citronsaften och smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot. Smörj en ugnsform och bottna med köttfärssås. Lägg i ett lager lasagneplattor. Sedan mer köttfärssås, lite bechamel, ett lager plattor, köttfärssås och lite bechamel, plattor och sedan det mesta av bechamelsåsen överst.
Strö över de båda ostsorterna och ställ in i 200 grader varm ugn i ungefär 30 minuter. Känn efter så att plattorna är mjuka och vänta tills det blir fin färg på lasagnen. Om det blir för mycket färg innan plattorna är mjuka, täck med folie.
Att variera köttfärssåsen är att variera lasagnen. Den här gången hade jag svamp och morötter i min köttfärssås och den blev jättegod. Det blev mycket sås men ändå räckte den inte till för att jag valde en för stor form som rymde alldeles för många plattor. |
table>
table>
table>
table>
table>
Dagen efter åt vi lasagnen igen. För torrt för mig så innan jag värmde i micron skar jag lasagnebiten i mindre bitar och skvätte över lite grädde. Efter micron när maten var varm rev jag över lite parmesan. Och se där! Det smakade godare än dagen innan så en torr lasagne går att rädda 🙂 Tallriken dagen efter, räddad med grädde och parmesan: : Lasagne – det är såsen som gör det.
Visa hela svaret
Hur vet man att en lasagne är klar?
Béchamelsås Smält matfettet i en rymlig kastrull. Ta från värmen och rör ner mjölet till en slät redning. Späd med mjölken lite i taget under vispning. Koka upp och låt sjuda under omrörning ca 5 minuter. Krydda med muskotnöt. Smaka av med salt och peppar. –
Varva köttfärssås, béchamelsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form, ca 30 x 40 cm. Börja och avsluta med köttfärssås. Strö över den rivna osten. Sätt in i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills osten har fått fin färg och pastan är klar. Servera gärna med en sallad.
Varför Förkoka Lasagneplattor?
Krämig lasagne med extra allt Finns det något tråkigare än en torr lasagne? Ja det finns det säkert, men det är iallfall något av det mest tråkiga som finns. Därför gör jag min lasagne extra krämig och god, den godaste lasagnen som finns. Krämig lasagne med extra allt heter denna.
1 långpanna, ca 8 stora portioner krämig lasagne Ca 24 stycken lasagneplattor (färska eller torkade, läs tips nedan) Köttfärsåsen: Kryddor: Salt & svartpeppar Bechamelsås 1 l mjölk (3% fetthalt)1 dl vetemjöl25 g smörMuskonötSalt300-400 g riven ost (blanda gärna olika sorter) TIPS!
900 g köttfärs1 stor lök2 morötter3-4 st selleristjälkar6 st vitlöksklyftor2 pkt krossad tomat (à 400 g)4-5 msk tomatpuréCa 3-4 dl vatten1-2 tsk dijonsenap1 msk balsamvinäger1 msk torkad oregano1 msk torkad basilika2 tsk paprikapulver Förkoka torkade lasagneplattorna så de mjuknar lite, du får en superkrämig lasagne då.
- Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 min.
- Låt de inte fastna i varandra, de klibbas lätt ihop.
- Om du använder färska plattor behöver du inte förkoka dem.
- Gör såhär: Finhacka lök och sellerin, riv morot grovt.
- Fräs i olja tills de mjuknar och får färg.
- Tillsätt köttet och stek en stund.
- Pressa i vitlöksklyftorna krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om.
Lägg i tomatpurén och fräs lite med köttet. Nu luktar det gott från grytan av alla kryddor och vitlöken. Häll på krossad tomat och hett vatten. Rör om och tillsätt resten. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir torr. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30-45 min.
- Rör om då och då.
- Bechamelsås: Hetta upp smör i en kastrull.
- Vänd i smör och fräs mjölet.
- Blanda i mjölk och koka upp under omrörning.
- När såsen börjar tjockna sänker du värmen, låt den sjuda långsamt i 3 min.
- Låt den inte brännas i botten av kastrullen.
- Riv i lite muskonöt.
- Vänd i ost (spara lite till garnering).
Rör om tills osten smälter. Dra bort från värmen. Värm ugnen till 200°. Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en ungsform, smörj hela plåten med såsen. Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg köttfärsåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit.
Lägg ett till lager lasagne plattor och gör som förra steget. Avsluta med ett till lager lasagneplatttor och häll över bechamelsåsen. In i ugnen och sänk värmen till 175. Låt den tillagas långsamt i ca 40 min. Ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö riven ost över hela lasagnen och ta in i ugnen.
Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg. Ta ut från ugnen, låt den stå och vila i ca 15 min. Servera! Servera gärna med pizzasallad- recept
Visa hela svaret
Vad kan man använda istället för Lasagneplattor?
Pastalasagne
Använda pasta i lasagnen istället för lasagneplattor. Ljuvligt gott! Man kan använda vilken sorts köttfärssås man vill i pastalasagnen, men jag har länkat till mitt recept om ni vill göra en riktigt, riktigt god köttfärsås. ca 800 g färdig ca 1 liter 500 g Gnocchi pasta, okokt (eller liknande pasta) riven ost 200 g GÖR SÅ HÄR 1.
Gör och enligt recepten (klicka på länkarna).2. Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan enligt förpackningen i saltat vatten. Häll av vattnet i en sil efter kokningen.3. Häll pastan i en ugnsform, ca 30 x 38 cm. Blanda den med köttfärssåsen.4. Häll över bechamelsåsen och strö över riven ost. Grädda lasagnen längst ner i ugnen i ca 40 min.
Lägg över ugnsfolie på slutet om den får för mycket färg. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) LAXGRATÄNG Lax i ugn med potatismos är en riktig favoriträtt i min familj! Fantastiskt gott och mycket lätt att tillaga. Det är så enkelt att tillaga maten i ugnen, det går fort, blir saftigt och smakrikt och maten sköter sig själv.
Laxgratäng 6 Att göra blomkålsbiffar är väldigt enkelt. De är så himla goda, vegetariska och kan ätas ihop med en sallad och t ex tzatziki, ajvar relish eller guacamole. Eller ät dem som tillbehör till någon maträtt du gillar. Du kan använda ett färsk blomkålshuvud eller köpa fryst blomkål som får tina.
Blomkålsbiffar Ca 4 personer 1 SPARRIS Grillad (eller stekt) sparris är ljuvligt gott och mycket enkelt att tillaga. Ät den som tillbehör till grillad mat, som förrätt innan maten eller som tilltugg till ett glas bubbel eller en drink innan middagen. Grillad sparris färsk grön sparris olja salt ev.
- En klyfta vitlök GÖR SÅ HÄR 1.
- Värm upp en Noblessekladdkaka är en perfekt dessert! Eller bjud på den som tårta på ett kalas.
- De runda Noblesseplattorna innehåller små knapriga krokantbitar som gör chokladkladdkakan extra god och läcker.
- Servera gärna med en klick vispgrädde eller glass! Den är inte bara god utan även snygg med det fina mönstret som bildas av chokladplattorna.
NOBLESSEKLADDKAKA Ca 12 bitar Den här rödvinsskyn är såååååå himla god och passar perfekt till grillat eller stekt kött. Jag har gjort den på en kockutbildning och receptet kommer från riktiga kockproffs. Vi använde hemgjord buljong (sky) som vi kokade själva, men det går även bra med köttbuljong som man tillagar enligt förpackningen på buljongtärningarna.
Visa hela svaret
Kan man använda torkade Lasagneplattor istället för färska?
Snabbare lasagne Många har nog en föreställning om att lasagne är bökig och tidskrävande matlagning, Så behöver det inte vara! Färska lasagneplattor förkortar tiden i ugnen och ricottaost gör bechamelsåsen onödig, alltså sparar du ännu mera tid. Som vanligt är lasagne godast när det fått stå till sig lite.
- Perfekt att förbereda till lunchlådan! Idén till receptet hittade jag i årets första Elle mat & vin.
- Jag missade köpa hem färska lasagneplattor.
- Men det löste jag genom att förkoka torkade lasagneplattor under 5 minuter.
- Det gick hur bra som helst! Klibbar de fast i varandra efteråt är det bara att skölja med kallt vatten.
På bilden är lasagnen fotad direkt efter gräddningen. Några timmar senare eller dagen efter är den fastare i konsistensen. Svamplasagne med ricottaost Det går utmärkt att göra rätten helt vegetarisk eller byta ut skinkan mot exempelvis knaperstekt bacon.
4-6 portioner500 g kantareller eller champinjonersmör, salt och peppar (ev chili eller andra kryddor)1 svampbuljongtärning1 lök1 vitlöksklyfta200 g färsk spenatolivoljaskal av 1 citron200 g välrökt skinka (kan uteslutas)1 burk (à 300 g) ricottaost1 burk (2 dl) crème fraîche (lätt)färska lasagneplattor eller 9 förkokta (5 min) torkade plattor1 färsk chilica 2 dl riven parmesan Gör så här: Sätt ugnen på 175-200°.
Putsa svampen och skiva den. Stek den i smör, salta och peppra. Låt finhackad lök och vitlök fräsa med. Smula över buljongtärningen. Blanda ner spenaten (den “sjunker” snabbt undan) och tillsätt lite olivolja. Smaksätt röran med citronskal och tärnad skinka.
Visa hela svaret
Hur länge håller färska lasagneplattor?
Gaser håller bakterier borta – Men vem bestämmer hur gammal pasta får vara som säljs som färsk? För att hålla, är pastan förpackad under särskild atmosfär: syret har ersatts med gaser som hämmar tillväxten av bakterier. Däremot tillsätts inga konserveringsmedel.
- Kungsörnen som har en hållbarhet på 42 dagar hänvisar till branschpraxis.
- – Vi skulle kunna hålla den ännu längre, men vi vill ha god marginal så att det inte ska hända något, säger Jonas Kaveryd, marknadschef på Ceralia.
- Men vid en rundringning visar sig praxis variera.
- Kortast hållbarhet har Pastella och Dafgård satt på pastan.
- – När konsumenten köper hem pastan ska den hålla sig ytterligare ett antal dagar. Efter 34 dagar plus ett antal dagar till är pastan inte lika spänstig längre, säger Jan Söderholm, marknadschef på Dafgård och tillägger:
- – Sedan kan man inte tänja på begreppet färsk pasta hur mycket som helst, tycker vi.
Längst hållbarhet för pastan har Rana. Den italienska tillverkaren har 40 procent av hela Europamarknaden och är störst i Sverige när det gäller fylld pasta. På den fyllda färska pastan har Rana en hållbarhet på 60 dagar och på bandpastan 45 dagar. – Det har med förpackningen att göra.
Visa hela svaret