Hur Gammal Ska En Hundvalp Vara Vid Leverans?
Smuggelhundar – lidande för hunden – Smuggelhundar föds ofta upp under hemska förhållanden och hanterats ofta illa på vägen till försäljning. De förvaras ofta i trånga utrymmen under transporten, utan tillsyn och mat. Det skapar mycket lidande för hunden.
Visa hela svaret
Contents
Hur gammal ska valpen vara när man lämnar den ensam?
NÄR KAN MAN BÖRJA ENSAMHETSTRÄNA VALPEN – Du kan börja ensamhetsträna valpen när den känner sig trygg hemma hos dig. Det brukar ta ett par veckor från det att den flyttat in. Fram tills den är sex månader gammal ska den inte vara ensam mer än korta stunder åt gången, men det är klokt att börja förbereda den på att så småningom även klara av att vara ensam längre stunder.
Visa hela svaret
Hur tidigt kan man ta valpar?
Hur tidigt kan tiken få valpar? – Tiken blir könsmogen och börjar löpa för första gången när hon är mellan 6 månader och 1,5 års ålder. Även om de är könsmogna är det inte alltid de har ägglossning vid de första löpen. Rekommendation för ålder och parning av tik brukar ligga mellan 2 – 7 års ålder.
Enligt lag får man som tidigast para en tik vid 18 månader men det anses alltså ofta som för tidigt eftersom tikens kropp fortfarande växer och utvecklas. Att få en valpkull i så tidig ålder kan leda till både fysiska och psykiska skador. Tiken kan bland annat ha dåliga moderegenskaper när den är ung, vilket gör att valparna inte tas om hand på rätt sätt.
Hon kan dessutom bära på genetiska sjukdomar som ännu inte upptäckts. Samtidigt måste man förhålla sig till den övre åldersgränsen, att para en tik vid senare ålder är förenat med ökad risk för komplikationer.
Visa hela svaret
När ska valpar lämna sin mamma?
Den rekommenderade åldern för valpar att lämna sin mamma är 8 veckor, men många uppfödare vill vänta tills de är 12 veckor gamla.
Visa hela svaret
Hur länge kan man lämna en 3 månaders valp?
Här har du några vanliga tidsgränser för hundar i olika åldrar: Valpar : en timme per månads ålder (dvs. en tre månader gammal valp kan vänta tre timmar tills det är dags att kissa) Vuxna hundar ett år och äldre: upp till åtta timmar, men vänta inte längre än sex timmar.
Visa hela svaret
Var sover valpen på natten?
Låt valpen göra ifrån sig före läggdags – Servera inte middagen för sent, och ta med valpen ut för att rasta innan läggdags, så att du vet att behovet av att kissa eller bajsa inte kommer att hålla den vaken. Var beredd på att vänta tills du vet att din valp har gjort sina behov (och givetvis har blivit belönad för att göra det).
Visa hela svaret
Hur mycket får hanen vid parning?
Parning Du har bestämt dig för att ta en valpkull vid tikens nästa löp. Planering är viktigt. Var ute i GOD TID! Vänta inte med att söka efter en hanhund tills tiken redan har börjat löpa. Ta kontakt med täckhundsägaren i god tid före parningen. Det kan vara värdefullt att träffas och jaga tillsammans med den tilltänkta partnern.
Skriv parningsavtal före parning med hanhundsägaren så att ni reglerar hur stor parningsavgiften ska vara och när ersättning till hanhundsägaren ska betalas ut. Det är bäst för båda parter även om man är goda vänner. Missförstånd om vad ni kommit överens om undviks därmed. Parningsavtal finns på SKK, sök parningsavtal.
Generellt gäller att ersättningen till hanhundsägaren bör motsvara ett valppris. Idag har vi tämligen gått om meriterade hanhundar för avel, varför du inte bör betala några vansinnespriser för parningen. Det är du som tar de stora riskerna för tiken, valparna och gentemot valpköparna.
Rekommendationen är att parningsbeloppet beräknas efter antalet levande valpar vid 6 veckors ålder. Parningsavgiften kan variera beroende på hur meriterad hanhunden är, men ligger vanligen på ca 1500 kr/valp.6-7 valpar/kull är rasens medeltal. Man kan också erbjuda hanhundsägaren en s.k. parningsvalp som full ersättning för parningen.
Fundera på vad som händer om det blir 1 eller 2 valpar. Uppfödaren vill kanske själv också behålla en valp, vem ska välja först. Ska hanhundsägaren ha en valp (när det bara blivit ett fåtal) bör han betala en del av valppriset. En hanhund bör inte överanvändas och inte heller bör en föräldrakombination upprepas.
Avelskommittén kontrollerar och utvärderar avelshundarnas nedärvning av jaktegenskaper och hälsa vid ca 20 valpar. Om hunden visar bra resultat vid utvärderingen, kan den användas till fler parningar. Det ligger i alla uppfödares och täckhundägares intresse att så många av deras avkommor som möjligt meriteras.
Det vanligaste förfarandet vid parning är att tiken åker till hanhunden. Om hanhunden kommer till dig har ägaren rätt till reseersättning. Om du måste lämna tiken hos hanhundsägaren några dagar bör du erbjuda pensionatsavgift för “kost och logi”. Tiken brukar oftast komma i höglöp, dvs.
- Bli parningsvillig, mellan 9:e och 14:e dygnet.
- Det är dock högst individuellt och kan även vara tidigare eller senare än så.
- Alkylera därför med att det kan bli många turer fram och tillbaka till hanhunden.
- Veterinär kan kontrollera om ägglossning är nära förestående genom att göra ett utstryk eller genom att mäta progesteronhalten i blodet.
Därigenom kan lämplig parningsdag fastställas. Detta är speciellt värdefullt om man bor långt ifrån hanhunden. Passa på att avmaska tiken i samband med parning. Vaccinationer mot parvo, valpsjuka, HCC bör vara relativt färska. Vid utlandsparningar gäller speciella vaccinationsförfaranden.
- Ontakta Jordbruksverket för aktuell information.
- Efter parningen kommer en tid av väntan och förväntan.
- Läs på om dräktighet, valpning, valparnas utveckling och tikens viktiga roll i fostran, särskilt när valparna är 6-8 veckor.
- Man kan kontrollera med ultraljudsundersökning om tiken verkligen är dräktig.
Planera för ledighet från arbetet och lägg upp en plan för hur du/ni kan sköta tiken och kullen fram till minst 8 veckors ålder. Man kan inte lämna tiken och valparna ensamma hela dagarna eftersom hon måste få flera måltider, rastningar mm. Anmäl parningen till SWK:s valphänvisare för kostnadsfri valphänvisning på klubbens hemsida: Valpar väntas/ valpar födda (om din parning uppfyller SWK´s krav), se under egen flik Valphänvisning.
Visa hela svaret
När får man ta valpar på hund?
I den här artikeln riktar vi strålkastarljuset på hållbart avelsarbete och ställer oss frågan: g ör jag rasen en tjänst genom att para min tik? Det är en, av flera frågor, man bör ställa sig inför varje planerad parning. Som uppfödare får du bra och viktig vägledning genom att läsa RAS, som står för Rasspecifik avelsstrategi.
Varje hundras ska ha ett RAS. Det är ett dokument som rasklubben har satt samman och fått fastställt av SKK, Svenska Kennelklubben, RAS innehåller aktuell fakta om rasens status vad gäller hälsa, funktion, mentalitet och exteriör och ger värdefull information till den som planerar en kull. RAS-dokument för olika raser finns på SKKs hemsida,
Uppdatering görs vart femte år. Svenska Kennelklubben lägger stora resurser på att hjälpa uppfödarna att bedriva avel på ett sätt som våra hundar mår bra av. Mer, hjälpsam information hittar du på deras hemsida. Att tänka på I god tid innan tiken förväntas löpa bör man hitta en lämplig hane och ha kontakt med hanhundens ägare.
Ta råd av din uppfödare och eventuellt rasklubbens avelsråd. Granska din tik kritiskt och punkta hennes starka och svaga sidor så att du kan hitta en partner som stärker eventuella svagheter. Kontakta hanhundsägaren i god tid. Nästa fråga att ställa sig är om tiken är i lämplig ålder och i god kondition inför den krävande uppgiften att vara dräktig i två månader och därefter klara av att ta hand om sina valpar i ytterligare två månader.
Enligt Svensk Djurskyddslag får en inte tik paras före 18 månaders ålder. SKKs grundregler som alla medlemmar måste följa säger dessutom att en tik inte får ha sin första kull efter sju års ålder och ingen tik får gå i avel efter fyllda tio år. En tik får under sin livstid maximalt ha fem kullar.
Om svaret på frågorna är att din tik väl uppfyller rekommendationerna i RAS, du har hittat en passande hane och tiken är i god kondition så är det bara att invänta nästa löp. Spännande! Tiken löper Tikar löper ungefär var sjunde månad men självklart finns variationer. Det kan vara klokt att föra anteckningar på din tiks löpperioder.
I grova drag löper tikar under tre veckor och låter sig paras under några dagar i den så kallade höglöpsperioden. Det är ganska vanligt att den infaller kring dygn 12 – 15. Som tikägare kan det vara värt att med ett blodprov mäta halten av progesteron inför höglöpsdagarna.
- Veterinär kan då vägleda vilka dagar i löpet som man ska försöka få tiken parad.
- Parning I de flesta fall går det att förlita sig på tikens och hanens naturliga intresse för varandra, men det är inte alla som har möjligheten att testa att para under en längre period.
- Hanhunden bor ibland många timmar bort och då vill man ju planera resan till de rätta dagarna för parning.
Det är brukligt att tiken åker till hanhunden som får para i sin hemmiljö. Detta för att hanhunden ska känna sig trygg och inte komma till en annan kennel med en massa skällande tikar och hanar som kanske gör att han tvekar inför uppgiften. Vid en lyckad parning “fastnar” hanhunden i tiken genom att svällkroppar på hundens penis svullnar inne i vagina.
- Tiken kan dock bli dräktig utan hängning om till exempel hanhunden glider av.
- Spermiefraktionen kan ändå ha hunnit deponeras i tiken.
- Hanen lämnar tre fraktioner under parningsakten och den viktiga spermiefraktionen kommer efter någon minut.
- Ibland sväller hanen upp utanför tiken och hängningen uteblir.
Man kan dock inte byta till en annan hanhund om försöken att para medfört risk att hanen hunnit lämna minsta droppe sperma i tiken. Sker detta kan valparna få fel härstamning. Tikägaren bör ha kontroll på tiken under parningen genom att sitta med och hålla i halsbandet.
- Det är inte helt ovanligt att tiken kan gny till och bli orolig en kort stund, men finns man med så kommer ingen av hundarna till skada.
- Hängningen brukar vara i 10 – 30 minuter.
- Vid hemkomst är det viktigt att ha full kontroll på tiken resten av löpet.
- Hon kan om tillfälle ges para sig med en annan hane, detta brukar kalla tjuvparning,
Om olyckan är framme finns chansen att via blodprov på hanarna, tiken och valparna avgöra faderskap. En sådan parning ska anmälas till SKK inom sju dagar efter att parningen skett. Hanhunden lika viktig Även du som äger en hanhund har ett stort ansvar.
- Är det lämpligt att para just den här hanhunden med just den här tiken? Det är av stor vikt att både uppfödaren och hanhundsägaren skaffar sig så mycket information som möjligt – en ur hälsohänseende misslyckad kull belastar ju avelshanen i lika hög grad som tiken.
- Avmaska tik innan eller under dräktighet Inälvsparasiter suger näring och orsakar ofta diarréer på valpar.
Räkna med att alla valpar föds med inälvsparasiter och maskarna blir könsmogna kring 21 dygnet. Läs mer här: Dräktig tik och valpning. Den dräktiga tiken smittar sina valpar så de föds med ägg från inälvsparasiter. Ett sätt att komma åt dessa under dräktighetstiden är att tillämpa det så kallade Axilurprogrammet.
- Tiken avmaskas då under dräktigheten från 40:e dräktighetsdygnet och fram till valparna är två veckor.
- De stora fördelen är att valparna då föds parasitfria.
- De behöver ändå avmaskas före leverans eftersom de kan få i sig parasitägg från omgivningen om de lever i en miljö med vuxna hundar.
- Det går även bra att avmaska sin tik innan parning, då helst cirka två veckor innan parning skall äga rum.
Det finns många olika preparat att receptfritt köpa på apotek som tar inälvsmask. Vaccinering Att sköta om hunden och ha koll på vaccinationer och behov av avmaskning är viktigt för att den ska må bra. Dräktiga djur eller djur med immunosuppression skall helst inte vaccineras med vacciner som innehåller levande virus.
- Undvik därför att vaccinera dräktiga tikar, detta ska helst blivit gjort innan de betäcks.
- Undantaget är om din tik ska vaccineras mot herpesvirus,
- Då ges vaccinet dagarna kring parning samt omvaccination omkring 10 dagar innan valpning.
- Dubbelparning skapar möjligheter Det har sedan tio år tillbaka varit tillåtet att registrera valpar i SKK (Svenska Kennelklubben) även om tiken medvetet parats eller inseminerats med två olika hanar.
Den främsta fördelen är att man snabbare skulle kunna bredda avelsbasen i numerärt små hundraser. En uppfödare kan också öka chansen att tiken verkligen blir dräktig, om förstavalet är en hanhund med sämre spermakvalitet. Dubbbelparning ( parning med flera hanhundar) ska anmälas till SKK senast sju dagar efter sista parningstillfället,
- Uppgifter om tiken, hanhundarna, uppfödare samt sista parningsdatum skickas till Avelskommitténs sekreterare på Svenska Kennelklubbens kansli via mejl eller post,
- Valpkullen måste innan registrering i Svenska Kennelklubben id-märkas och härstamningskontrolleras genom DNA-typning av såväl valparna som samtliga föräldradjur.
Vid sex veckors ålder är det lätt att ta prov på de flesta valpar, men på mycket små raser kan man vänta ytterligare någon vecka. Priset för analys (härstamningskontroll) av en hel kull, inklusive föräldrarna, är i dag – 2022 – 2.875 kronor inklusive moms, oavsett antal hundar.
- Härstamningskontrollen görs av SLUs Husdjursgenetiska laboratorium i Uppsala.
- Mer information hittar du här : Husdjursgenetiska laboratoriet,
- Analysen tar omkring två veckor.
- Dräktighet och försäkring Efter parningen så väntar nio veckors dräktighet,
- Olla igenom din hunds försäkring i god tid innan parningen.
Det kan vara aktuellt att komplettera med en valpkullsförsäkring eller teckna en dolda fel försäkring (kan fås kostnadsfritt hos Sveland Djurförsäkringar) och som hjälper dig ekonomiskt vid oväntade händelser. Mentorer och litteratur För dig som inte haft någon kull tidigare eller väldigt sällan tar en kull kan en mentor vara ett viktigt stöd.
- Tänk efter om du har en vän inom hundsporten som du har respekt för med tanke på erfarenhet, etiska värderingar, hundhållning och kunskap.
- Hör efter om möjligheten att få vända dig till den personen med frågor och funderingar.
- Det kan vara ett bra komplement till den litteratur som också finns i ämnet hundavel.
Relaterade artiklar Ska du para din tik? | Sveland Djurförsäkringar Dräktig tik och valpning | Sveland Djurförsäkringar Verktyg för hunduppfödare | Sveland Djurförsäkringar Inför din första valpkull | Svenska Kennelklubben (skk.se) SKKs arbete för sund hundavel | Svenska Kennelklubben Foto: Mille Selander
Visa hela svaret
Vad ska man inte göra med en valp?
Regler – hur mycket ska man leka med en valp? – Det behöver finnas lite regler för att leken inte ska spåra ur. En god idé är att träna in tydliga signaler som visar när leken börjar och när den är slut. Måste man leka med valpen hela tiden? Om du tycker att det är ok att din hund “tjatar” till sig lek genom att till exempel lägga leksaker framför dig så låt det vara så.
- Om du hellre vill att det är du som initierar till att leka med valp, får du ignorera den och på så vis lära hunden att det är du som bjuder in till lek när du är redo.
- Valpar har vassa tänder och om du har en lite större hundras kommer din valp också att bli ganska tung med tiden.
- För att den ska lära sig fysiska gränser och inte råka skada dig är det viktigt att du avbryter leken om den råkar träffa fel med sina tänder eller blir för påstridig.
Du kan fortsätta leka med valpen efter en stund igen när du är redo och ger ditt okej. Öva också på att valpen ska släppa leksaken när du ber om det. Om den inte gör det går du bara därifrån och markerar att det roliga är slut. När ni hunnit öva mer och du är säker på att din hund glatt och villigt kommer att komma tillbaka med föremålet till dig när ni leker kan jaktlekar där du jagar hunden eller hunden dig, vara kul.
Visa hela svaret
Vad kan man göra med en 8 veckor gammal valp?
HUNDENS JUVENILA PERIOD, ELLER UNGHUNDSSTADIET – Under valpens första år träder den in i den juvenila perioden, eller unghundsstadiet. Den juvenila perioden kallas perioden mellan 12 veckor och 7 månader. Nu växer valpen kroppsligt och mentalt för att utvecklas till en vuxen hund med en egen personlighet.
- I den juvenila perioden minskar lusten att ta nya kontakter samtidigt som rädslan blir större.
- Man kan miljöträna hunden även under den här perioden men det betyder mer arbete och det är lite svårare att få ett bra resultat.
- Under denna perioden i valpens utveckling är det bra att ägna sig åt inlärning (kom, sitt, stanna) och fokusera på bra vanor och tydliga regler att följa.
Nu kan man också gärna börja träna hunden på att vara ensam kortare stunder. Vidare läsning
Hitta hundkurser och aktiviteter och kurser som passar dig och din valp Ensamhetsträna valp – lära hunden att vara ensam
Nu leker valpen mer än hälften av sin vakna tid. I leken tränar den muskler och sinne och lär sig sina starka och svaga sidor. Var gärna nere på golvet och lek med valpen för att stärka banden mellan er. Valpen kommer högst troligt att bitas ibland. För att få den att sluta bita kan man resa sig upp och gå därifrån eller avleda hundens uppmärksamhet med en leksak.
- På så vis lär den sig vad som är ok att bita i och vad som inte är ok att bita i.
- Tiden mellan 13–16 veckor kallas ibland för “halv könsmognad”.
- Under denna perioden av valpens utveckling ökar testosteronhalten hos både hanar och honor, och valpen försöker hitta sin plats bland människor och andra hundar.
Runt fem månader ökar valpens jaktintresse. Man märker det genom att valpen intresserar sig mer för dofter och börjar följa olika spår. Många berättar att de upplever det som att valpen lever i sin egen värld och inte riktigt lyssnar, exempelvis att den inte kommer vid inkallning.
Visa hela svaret
Vad betyder det när en hund slickar på dig?
Din hund signalerar att den tycker om dig –
Hundar uttrycker sin kärlek oftare genom slickande än andra husdjur som katter. Det visar sig även i hundflockar som slickar varandra medan de vilar. Slickande kan alltså vara en vänlig hälsning eller användas som tecken på glädje.
-
Visa hela svaret
Hur ofta går ni ut med valpen på natten?
Valpar blir vanligtvis rumsrena vid 3–6 månaders ålder under förutsättning att de blir tränade för den goda vanan. Med lite goda råd på vägen går det lättare! Vid 6 månaders ålder är många valpar rumsrena. Förutsättningen är att du är påpasslig inomhus och har tålamod att vänta ut valpen tills den har rastat sig när ni är ute.
Visa hela svaretHur ofta ska man kissa en valp?
Efter mat och lek – Normalt sett så brukar man säga att valpen behöver kissa direkt efter en lek eller direkt efter den har vaknat efter en sovstund. Valpen behöver bajsa cirka femton, tjugo minuter efter det den ätit. Dessa tider är inte hundraprocentiga men det brukar vara bra tider att hålla i huvudet.
- I denna träning så är det jättebra om du försöker rasta valpen på ett och samma ställe i den utsträckning som det fungerar.
- På så sätt kommer valpen lättare förstå vad du vill.
- Detta ställe ska vara i närheten av din bostad och behöver inte alls vara stor.
- Platsen ska också vara så lugn som möjligt eftersom saker runt omkring kan distrahera valpen så att den helt enkelt glömmer bort att göra ifrån sig.
Väl ute på denna yta så ska du helst ha valpen lös och bara ge valpen tid. Det bästa är om du bara sätter dig ner eller står helt still eller neutral. Efter en tid kommer valpen att kissa eller bajsa. Först då ger du valpen beröm och uppmärksamhet – “Braaaaa, kompis.
Visa hela svaretMåste man skatta för valpar?
Inkomster av försäljning av hundar är beskattningsbar inkomst. Skatt ska betalas på både försäljningen av en enskild hund och på inkomster av hunduppfödning, till exempel försäljningsinkomster av hundvalpar. Skattepliktiga inkomster är också till exempel de avgifter för betäckning som betalas till hanhundens ägare.
Inkomster och utgifter som hänför sig till att låta en hund få valpar är enligt verksamhetens karaktär antingen hobbyverksamhet, förvärvsverksamhet eller näringsverksamhet i beskattningen. Skillnaderna mellan verksamheterna påverkar till exempel bokförings- och anteckningsskyldigheten, behandlingen av inkomster och avdrag samt rätten att dra av förlust.
I gränsfall bedöms situationen som en helhet och verksamhetens karaktär avgörs på basis av helhetsbedömningen. Läs mer om hobbyverksamhet, förvärvsverksamhet och näringsverksamhet.
Visa hela svaretVad händer med valpar som inte blir sålda?
Ett krävande arbete – Innan man har varit med om sin första valpkull är det svårt att förstå hur mycket tid det tar att föda upp hundar. Prioritering ett när man planerar en kull är därför att se till att det finns tidsmässigt utrymme. Den första tiden kan förefalla lugn, men den nyförlösta tiken och valparna behöver regelbunden tillsyn och ska därför inte lämnas ensamma längre stunder.
- I och med att valparna växer och deras aktiveringsbehov ökar, ökar också uppfödarens arbete.
- Det blir mer att skura, det blir fler måltider att servera, det blir alltmer högljudda krav från valplådan på sällskap och underhållning.
- Och så småningom börjar valpköpare vilja komma på besök I ditt tidsschema ska det också finnas plats för de valpar som inte är sålda vid åtta veckors ålder.
Det är absolut inte ovanligt att någon eller några av småttingarna blir kvar ett tag. Eftersläntrarna nöjer sig knappast med att bli behandlade som småvalpar, de måste nu börja stimuleras och tränas på samma sätt som de sålda syskonen. Det tar – tid! En god egenskap hos en uppfödare är vetgirighet.
Ju större ditt eget intresse är för din ras, ju mer du läser in och utbildar dig, ju mer erfarenhet inom hundsporten du skaffar dig, till desto större hjälp är du för dina valpköpare. Har ni en god kontakt kommer det att vara till dig de vänder sig med alla frågor som är förenade med ett valpköp. De förväntar sig också att du ska kunna berätta allt om rasen, dess karaktär, typiska egenskaper, arbetssätt och hälsa.
Det är viktigt att du har rätt försäkringsskydd för din valptik. Det ska täcka de komplikationer som kan uppstå när en hund används i avel och ersätta t ex ett kejsarsnitt. Ta också reda på vilka regler som gäller för så kallade dolda fel. Enligt konsumentköplagen har du ansvar för eventuella dolda fel hos valparna upp till tre år efter leverans.
- Det är viktigt att du har ett försäkringsskydd som täcker detta, i annat fall kan det bli mycket kännbart ekonomiskt.
- Det kan kännas trist att tala om, men ekonomi är en faktor när man föder upp en valpkull.
- Och det är så här: de första månaderna är det utlägg, utlägg och utlägg.
- När man säljer valparna får man förhoppningsvis igen en del.
En ekonomisk buffert är nödvändig. Mardrömsscenariot är att din tik får en komplicerad förlossning som slutar med ett kejsarsnitt på jourtid som visserligen täcks av din försäkring (förutsatt att din tik har en avelsförsäkring) men där självrisken uppgår till flera tusen kronor.
Visa hela svaretVad tjänar man på en kull valpar?
Tjänar en årslön på en valpkull: “Känns väl bra” Publicerad: 7 augusti 2021 Uppdaterad: 7 augusti 2021 “Coronavalp” har blivit ett vedertaget uttryck under pandemin och på annonssajterna finns det gott om valpar för den som vill köpa. Men i takt med att efterfrågan ökar har även priset ökat. De dyraste valparna kostar över 40 000 kronor vilket genererar flera hundra tusen för säljarna på bara en kull.
- Det känns väl bra, säger en säljare som Aftonbladet har pratat med.
- Säljaren som Aftonbladet intervjuar säljer valpar av blandningen cockerspaniel och pudel, så kallade “cockerpoo-hundar”, som har blivit populära de senaste åren.
- För hans del började valpförsäljningen med att han och familjen ville ha en egen hund och avlade därför på sin tik.
Resultatet blev åtta valpar. En behöll familjen och resten säljs på Blocket för 40 000 kronor styck. – Det är ett stort intresse. Det var så många som skrev och ringde så vi plockade bort annonsen och gick igenom förfrågningarna innan vi lade upp annonsen på nytt. Cockapoo har blivit en populär blandras de senaste åren. Foto: Erik Lam/Colourbox Detta är hans första kull men eftersom han alltid har haft hund och hans föräldrar har egen kennel har han goda kunskaper om hundar.
Visa hela svaretNär ska man börja Ensamträna sin hund?
Lämna hunden ensam hemma – Tänk på detta Vi har begränsat stöd för Internet Explorer 11, vi rekommenderar att du använder en nyare webbläsare.
Tips Hela året 24-08-2022 Av Granngården Hundar behöver interagera med människor och andra djur för att må bra. Det är därför viktigt att du börjar vänja din hund vid ensamma stunder i god tid för att skapa de bästa förutsättningarna. Alla hundar är olika – Vi tipsar dig om hur du kan ensamträna just din hund! I regel ska du lämna din hund så lite som bara möjligt, men längden varierar också mellan hundras och träning.
För att ge din hund de bästa förutsättningarna ska du börja ensamträna din hund redan i valpstadiet. Ett bra sätt att börja kan vara att lämna din hund ensam i ett annat rum eller att gå ut utan hunden under korta stunder, för att sedan öka tiden succesivt i en takt som passar just din hund. Givetvis kan du ensamträna en vuxen hund, men då behövs lite mer träning. Se till att du har skapat en trygg plats när det blivit dags för din hund att hantera ensamma stunder i hemmet. Välj hundens favoritrum och skapa goda förutsättningar till för din hund under tiden du är borta. Placera ut en hundbädd och leksaker, en aktiveringsleksak eller små gömmor med godsaker runtom i hemmet för att göra stunden till något roligt och spännande för din hund. Stimulera din hund innan du lämnar den ensam hemma; rasta och ta en långpromenad med tid för, På så sätt blir det lättare för din hund att koppla av när du är borta. Idag finns det möjlighet till att kamerabevaka din hund när du inte är hemma. Det finns även alternativ som gör det möjligt att prata med din hund ifrån kameran – på så sätt får din hund höra din röst vilket i sin tur kan skapa ett lugn. föreslår att du kan lugna din fyrbenta vän med avslappnande musik. På Spotify finns många härliga hundlistor för detta syfte.
: Lämna hunden ensam hemma – Tänk på detta
Visa hela svaretVad händer om man lämnar en valp ensam?
Valpar, gamla och sjuka hundar – Hur länge en hund klarar av att vara ensam och hur ofta den behöver rastas beror på individen. Men valpar ska inte lämnas ensam alls eller mer än några minuter till en början. När valpen blir äldre kan man utöka tiden sakta och säkert. Äldre hundar kan också behöva rastas oftare. Även sjukdom kan påverka hur ofta en hund behöver rastas. Utgå från din hunds behov!
Visa hela svaretHur Ensamtränar man en valp?
Ensamträning av hundar kräver tålamod – Det är viktigt att man som hundägare förstår att ensamträning av en hund tar tid. Hunden är i grunden ett flockdjur och det är därför onaturligt för hunden att vara ensam utan sin flock. Så länge man som hundägare är tålmodig finns det dock väldigt goda chanser att få en hund som klarar av att vara ensam hemma galant! Att ensamträna hunden tar tid och det kommer krävas tålamod av er som ägare.
Visa hela svaret