Hur Gammal Måste Man Vara För Att Hämta Ut Post?
När du hämtar ett paket, rek eller postförskott hos ett serviceställe, eller tar emot en leverans hemma, behöver du kunna legitimera dig.
Visa alltid giltig legitimation. Namnet på legitimationen måste stämma överens med namnet på mottagaren och namnet på försändelsen. Legitimationens giltighetstid får inte vara utgånget och kortet får inte vara skadat eller trasigt. Hämtar du åt någon annan behöver du visa både din och mottagarens legitimation. Om det är ett Rek behöver dessutom båda skriva under. Vid personlig utlämning kan endast mottagaren hämta. Fullmakt och bud gäller inte. Se vilka legitimationer som är godkända. Tar du emot en leverans hemma som innehåller alkohol behöver du kunna legitimera dig och ha fyllt 20 år. Barn med giltig legitimation har rätt att kvittera och hämta Rek, paket och postförskott.
Läs mer om leveranser till hemmet.
Visa hela svaret
Contents
Kan min mamma hämta ut mitt paket?
Hämta brev och paket skickade med PostNord TA EMOT Vad behöver du tänka på när du ska hämta ut ett brev eller paket? Här får du svaren!
När din försändelse finns att hämta får du en avisering där det framkommer var det finns. Beroende på typ av avisering (sms/brev/mejl) uppger du den fyrsiffriga koden i ditt sms eller lämnar fram din brev- eller mejlavi på utlämningsstället.
Hitta närmaste brevlåda eller serviceställe för att få reda på tömnings- och öppettider och för att veta var du kan lämna in eller hämta paket, köpa våra förpackningar med porto eller posta ett brev.
I våra paketboxar hämtar du smidigt och säkert ditt paket genom att använda PostNord App och legitimera dig via Mobilt BankID. Observera att det endast är den som står som mottagare av paketet som kan använda den digitala nyckeln och hämta paketet efter legitimering med Mobilt BankID.
En fullmakt används när mottagaren saknar giltig legitimation eller av någon anledning inte kan kvittera försändelser själv.
När du hämtar ditt paket, Rek eller Postförskott hos ett utlämningsställe behöver du kunna legitimera dig. Namnet på legitimationen måste stämma överens med namnet på mottagaren och det namn som står angivet på försändelsen. Är försändelsen ett Rek eller Värde måste avin dessutom skrivas under. Här hittar du information om vad som gäller när du tar emot brev och paket från andra länder eller importerar varor, till exempel handlar på nätet. : Hämta brev och paket skickade med PostNord
Visa hela svaret
Kan en 15 åring hämta ut ett paket?
När du hämtar ett paket, rek eller postförskott hos ett serviceställe, eller tar emot en leverans hemma, behöver du kunna legitimera dig.
Visa alltid giltig legitimation. Namnet på legitimationen måste stämma överens med namnet på mottagaren och namnet på försändelsen. Legitimationens giltighetstid får inte vara utgånget och kortet får inte vara skadat eller trasigt. Hämtar du åt någon annan behöver du visa både din och mottagarens legitimation. Om det är ett Rek behöver dessutom båda skriva under. Vid personlig utlämning kan endast mottagaren hämta. Fullmakt och bud gäller inte. Se vilka legitimationer som är godkända. Tar du emot en leverans hemma som innehåller alkohol behöver du kunna legitimera dig och ha fyllt 20 år. Barn med giltig legitimation har rätt att kvittera och hämta Rek, paket och postförskott.
Läs mer om leveranser till hemmet.
Visa hela svaret
Hur fixar man legitimation 15 år?
Du gör en elektronisk ansökan – När du kommer till servicekontoret får du göra en elektronisk ansökan om id-kort. Om du har med dig en intygsgivare måste hen fylla i och skriva under blanketten Identitetskort – Intygsgivare (SKV 1503) i samband med ert besök på kontoret.
Identitetskort med e-legitimation Vårdnadshavares medgivande (SKV 1502)
Obs! Om du har två vårdnadshavare måste båda skriva under blanketten.
Visa hela svaret
Måste man ha pass för att hämta paket?
Följande legitimationer är godkända hos PostNord: Gäller endast för uthämtning av paket. Nationellt ID-kort, utfärdat av svensk polis. ID-kort utfärdat av Skatteverket. SIS märkt ID-kort och tjänstekort.
Visa hela svaret
Vad behöver man för att hämta ut ett paket?
VISA DIN LEGITIMATION NÄR DU HÄMTAR PAKET, TACK! Visa alltid en godkänd och giltig legitimation när du hämtar paket. Hämtar du paket åt någon annan behöver du visa både din och mottagarens legitimation. Legitimationer godkända hos DHL Svenska legitimationer:
Svenskt körkort. ID-kort utfärdat av Skatteverket. SIS märkt ID-kort och tjänstekort. Nationellt ID-kort, utfärdat av svensk polis. Pass (inte provisoriska pass, rosa färg).
OBS! LMA-kort utfärdat av Migrationsverket inte är en godkänd legitimation. Utländska legitimationer:
Pass (inte provisoriska pass). Nordiskt körkort, utfärdat i Danmark, Finland, Norge och Island. Utländskt nationellt ID-kort, utfärdat i länder inom Schengenområdet*.
* Länder inom Schengenområdet: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike
Visa hela svaret
Kan en 16 åring hämta ut medicin?
Föräldrar ansvarar för sina barn tills den dag de blir myndiga vid 18. Men det finns ett undantag – barnets hälsa. Det som är föräldrars allra viktigaste ansvar fråntas dem av staten den dag barnet fyller 13 år. Då får barnet rätt att sköta sina vårdkontakter på nätet och hämta ut receptbelagd medicin, skriver Maria Hölerman.
Sedan den 11 april 2019 får svenska barn när de fyller 13 år eget ansvar för att sköta sina vårdkontakter på nätet och hämta ut receptbelagd medicin. Från och med den dag de fyller 16 får de dessutom själva ta del av dokumentation i sina e-journaler efter kontakt med sjukvården. Föräldrar har inte längre möjlighet att via 1177.se och på apotek ta del av sina barns journaler och recept, när de fyllt 13 år.
På detta enda område har lagstiftaren bestämt att 13-åringar har rättshandlingsförmåga. Syftet är enligt hälsomyndigheten att följa offentlighets- och sekretesslagen. Bortsett från att denna förändring i princip gör 13-åringar myndiga i fråga om allt som rör den egna hälsan är det helt obegripligt att utgå ifrån, och kräva, att alla 13-åringar har bank-id och id-kort eller pass, vilket krävs för att de fullt ut ska kunna nyttja sina rättigheter.
- Och när det kommer till rättshandlingsförmåga – hur ska de barn göra som vill att föräldrarna hämtar deras medicin.
- An de ge sina föräldrar en fullmakt? Ska föräldrar be sina barn om en? Som vuxna kan vi skicka vår partner eller vilken person som helst, som fyllt 18 år, att hämta vår medicin om vi bara skickar med en id-handling.
Men inte våra barns. En 13-åring kan vid ett apoteksbesök hämta ut narkotikaklassad medicin på recept men hen kan inte samtidigt köpa Alvedon eller nässpray. På nätapoteken är det alltså omöjligt att se recept och beställa hem medicin för 13-åringen utan bank-id och på de fysiska apoteken är det farmaceuten som ska bedöma om barnets medicin kan lämnas ut till föräldern.
- Farmaceutens bedömning trumfar föräldrars vårdnadsansvar.
- Men tar föräldern sitt vårdnadsansvar om hen inte tillser att barnet varje dag tar sin medicin? Men det här gäller ju som sagt inte bara för receptbelagd medicin.
- Om 13-åringen varit på läkarbesök kan varken föräldern eller barnet få ta del av läkarens digitala dokumentation.
Det gäller oavsett om föräldern varit med på besöket eller inte. I det glapp som uppstår mellan 13–15 år kan alltså varken barnet eller dess föräldrar ta del av den digitala informationen om barnets hälsotillstånd. När nya uppgifter dokumenteras kan alltså en 16-åring, men inte hens förälder, logga in på 1177.se och få läsa om eventuella diagnoser i sin journal.
- Ensam. Lagstiftaren låter barnet ta del av vilken medicin som behövs men varken barnet eller föräldern kan läsa om anledningen till varför medicinen behövs.
- På alla andra sätt ansvarar föräldrar för sina barn tills den dag de blir myndiga vid 18.
- Går de på gymnasiet fortsätter försörjningsskyldigheten ända till 21.
Unga upp till 21 år kan vara omhändertagna enligt LVU. På alla andra sätt blir de “unga” allt äldre. Som kund hos SJ åker man på ungdomsbiljett tills man fyller 26 år, även om man inte är student. Men när det kommer till det allra viktigaste, barnets hälsa, då fråntar staten föräldrar ansvar.
Det finns givetvis tillfällen när sjukvården kan finna skäl att inte delge föräldrar information om ett barns kontakter och behov av medicin. De tillfällena bör dock inte reduceras till en fråga om digital sekretess. Finner en läkare att ett barn skulle lida men av att föräldrar känner till barnets medicinering och vårdbehov har läkaren enligt lag en skyldighet att genast göra en orosanmälan till socialtjänsten.
Så gör ett samhälle som låter sina vuxna medborgare ta ansvar för sina barn. Ett samhälle som på riktigt ser till barnets bästa. Nuvarande bestämmelser gör det inte. Maria Hölerman, socionom och liberal debattör
Visa hela svaret
När kan jag hämta ut mitt paket?
Hur länge ligger paket kvar hos ombudet innan de returneras? – Det generella svaret på den frågan är cirka 14 dagar. Det mer specifika svaret beror på valet av transportör, där Bring och DHL har en tidsgräns på 13 dagar medan Schenker och UPS har 9 dagar som maxgräns.
- Det betyder att paket som skickas med Bring eller DHL går i retur dag 14, och att paket som skickas med Schenker eller UPS skickas i retur dag 10.
- För PostNords ombud är det 6 dagars förvaring av paket som gäller, vilket betyder att det går i retur dag 7.
- Det finns dock en möjlighet att utöka förvaringstiden till 13 dagar, med retur dag 14.
Att paket skickas i retur beror oftast på att det inte har hämtats ut i tid. Det kan också bero på att leveransen är försenad, vilket i sin tur kan leda till att kunden reklamerar försändelsen som då går i retur.
Visa hela svaret