Vad Är En E Post?

0 Comments

Vad Är En E Post
Vad är e-post? – Definition, funktioner, typer och mer E-post (elektronisk post) är ett sätt att utbyta meddelanden mellan människor via elektroniska enheter. Uppfanns av Ray Tomlinson 1960 och blev trendigt i mitten av 1970. Du kan skicka och ta emot meddelanden till flera mottagare eller mottagare, som finns var som helst i världen.
Visa hela svaret

Vad menas med e-post?

E – post, elektronisk post, även kallad e -brev, e -mail, eller mejl, är en av de ursprungliga typerna av meddelandebefordran över bland annat Internet. Det kännetecknas av högre tillförlitlighet än andra typer av elektroniska meddelanden.
Visa hela svaret

Hur skriver man e-post?

Frågelådan Vi e-post eller mejl, Båda varianterna fungerar i de flesta sammanhang, men e-post är något formellare. Det enskilda meddelandet kan kallas e-brev, e-postmeddelande eller mejl, Även stavningsvarianten mail förekommer. I valet mellan mejl och mail rekommenderar vi mejl, eftersom det bäst överensstämmer med det svenska uttalet och passar bättre in i svenskans stavningsregler.
Visa hela svaret

Vilka e-post finns det?

Vilka olika typer av webmail finns det? – Något förenklat finns idag tre huvudsakliga leverantörer av webmail:

 • Internetleverantörer (till exempel Telia webmail, Com Hem webmail och Telenor webbmejl som vi går igenom i detta blogginlägg).
 • Webbhotell (exempelvis Loopia webmail, One webmail Binero webmail).
 • Fristående webmail-tjänster såsom Gmail (Google), Outlook (Microsoft), Yahoo mail (Yahoo), AOL, Zoho, Mail.com, ProtonMail med flera.

Universitet, skolor, myndigheter och företag erbjuder nästan alltid sina elever och anställda en webmail för att ge åtkomst till sina e-postkonton, kalendrar och anteckningar direkt på nätet. Ett exempel är Kungliga Tekniska Högskolan som har vad man kallar för kth webmail. Ofta använder företag en fristående webmail-tjänst (t.ex. Gmail eller Outlook) men med sitt egna domännamn i e-postadressen.
Visa hela svaret

Hur får jag fram min e-post?

Vad används e-postadressen till? –

 • När du är inloggad visas din e-postadress bredvid ditt namn och profilfoto. Du hittar din e-postadress genom att välja profilbilden eller initialen,
 • Du kan logga in med den.
 • Detta är den e-postadress som viktig information om de flesta Google-tjänster du använder skickas till, om du inte har lagt till en kontaktadress.
You might be interested:  Hur Länge Får Ett Paket Ligga På Ica?

Läs mer om hur du kan använda olika e-postadresser i kontot,
Visa hela svaret

Är det ett mail eller en mail?

En eller ett mejl? Både en och ett är korrekt. De har olika betydelse. en mejl = en e-post (funktionen) ett mejl = ett e-brev Exempel: “Han har fixat en ny mejl. Jag kan skicka ett mejl till honom.” “Jag har inte öppnat min mejl i dag. Jag tror inte att jag fått något mejl.” Samma gäller för en, ett kaffe / en, ett öl / en, ett fika – se https://learnswedish.globatris.se/2017/05/en-kaffe-ett-kaffe/
Visa hela svaret

Vilken e-post är bäst?

Välj den bästa kostnadsfria e-posten

 • Nästan allt brevskrivande görs i dag på datorn och inte utan anledning: det är enkelt, snabbt och gratis att skicka e-post, som till på köpet är framme hos mottagaren inom några sekunder.
 • Läs testet för att hitta den e-postlösning som passar dig bäst.

Det finns flera kostnadsfria e-postleverantörer att välja mellan om du behöver skapa en ny e-postadress. Här berättar vi om de tre största och bästa. Microsofts kostnadsfria webbmail har de flesta förmodligen stiftat bekantskap med och inte utan anledning.

 1. Det går även att använda Outlook-adressen för att logga in på dina Windows-enheter.
 2. Du kan skapa en gratis e-postadress

Gmail är en av världens mest använda webbmailtjänster. Det är en e-posttjänst som erbjuder allt du behöver, inklusive ett effektivt skräppostfilter och en otroligt pålitlig service. Gmail kan enkelt användas tillsammans med ditt e-postprogram, men också användas tillsammans med Googles egen webbmail för att läsa eller skicka e-post

 • Du kan också använda Gmail-adressen för att logga in på dina Google- och Android-enheter och för att logga in på olika Google-tjänster.
 • Du kan skapa en gratis e-postadress
You might be interested:  Vilket Discovery Paket För Att Se Os?

Yahoo mail har funnits väldigt länge, även om den inte syns till speciellt mycket sedan deras sökmotor blev överkörd av Google. Det är synd, för deras e-posttjänst är förträfflig. Med Yahoos webbmail kan du enkelt söka i dina mail, gruppera dem och använda e-postmallar.

Dessutom kan du även här enkelt använda din Yahoo-mail tillsammans med ett e-postprogram. Du kan skapa en gratis e-postadress När du bytt till din nya e-posttjänst, glöm inte att berätta det för vännerna samt de tjänster, föreningar och företag som använder din adress för att komma i kontakt med dig.

Du kan läsa vår här. De flesta öppnar och läser sin e-post i webbläsaren. Det finns dock flera fördelar med att använda en e-postklient för att läsa och skicka e-post i ett program.

 1. Ett av de mest kända e-postprogrammen är utan tvekan Microsoft Outlook.
 2. Om du inte vill eller har råd att spendera pengar på ett e-postprogram finns det dock flera kostnadsfria – och överraskande bra – alternativ.
 1. Du kan läsa dina mejl utan att vara uppkopplad.
 2. Du får en inbyggd kalenderfunktion.
 3. Du kan i en del fall installera tillägg som ger extrafunktioner.
 • Ett e-postprogram som är otroligt enkelt att konfigurera, mycket överskådligt och innehåller massor av användbara funktioner.
 • Stöder dock endast två konton i den kostnadsfria versionen.

Användarvänligt och enkelt att använda – plus att det är inbyggt i Windows. Sök bara efter “E-post” i Windows så är du igång. E-postappen från Microsoft erbjuder dock inte lika många funktioner som de andra programmen. : Välj den bästa kostnadsfria e-posten
Visa hela svaret

Hur ser en Gmail adress ut?

Om någon skickar ett e-postmeddelande till dig och råkar lägga till punkter i adressen skickas meddelandet till dig ändå. Om du till exempel har e-postadressen [email protected] äger du även alla versioner av adressen med punkter:

[email protected] [email protected] [email protected]

Obs! Om du använder Gmail i jobbet, skolan eller någon annan organisation (exempelvis dindomän.com eller dinskola.edu) ändras adressen om du lägger till punkter. Kontakta administratören om du vill lägga till eller ta bort punkter i användarnamnet.
Visa hela svaret

You might be interested:  Fyndiq Var Är Mitt Paket?

Vilken är min e-postleverantör?

Uppdatera eller ändra e-postinställningarna från E-post på Kontrollpanelen – Du måste känna till kontotypen, namnen på servrarna för inkommande och utgående e-post och SSL- och portinställningarna för ditt e-postkonto. Du kan kontakta din e-postleverantör eller, om du använder en populär e-posttjänst, hitta de här inställningarna i avsnittet om POP- och IMAP-e-postinställningar för Outlook.

 1. Öppna Kontrollpanelen.
  • Windows 10: Skriv kontrollpanelen i sökrutan i Aktivitetsfältet och välj sedan Kontrollpanelen.
  • Windows 8.1: Skriv kontrollpanelen i sökrutan och välj sedan Kontrollpanelen.
  • Windows 7: Klicka på Start-knappen och sedan på Kontrollpanelen.
 2. I Kontrollpanelen söker du efter och öppnar ikonen E-post.
 3. I fönstret Konfigurera e-post – Outlook klickar du på E-postkonton.
 4. I fönstret Kontoinställningar väljer du det konto som du försöker felsöka och väljer Ändra,
 5. I fönstret Ändra konto kontrollerar du serverinställningarna för Inkommande e-post och Server för utgående e-post mot dem från din e-postleverantör eller referensartikeln. Om den skiljer sig åt uppdaterar du inställningarna.
 6. Under Inloggningsinformation kontrollerar du att du använder rätt användarnamn och lösenord som är kopplat till ditt e-postkonto. Obs!: Om din e-postleverantör kräver tvåfaktorautentisering anger du det genererade lösenordet de angav i stället för ditt vanliga lösenord.
 7. Klicka på Fler inställningar.
 8. I fönstret Inställningar för Internet-e-post väljer du fliken Avancerat.
 9. Jämför numren för inkommande server (IMAP) och utgående server (SMTP) under Serverportnummer med de som tillhandahålls av din e-postleverantör eller från referensartikeln. Om de inte matchar kan du ändra dem manuellt.
 10. Jämför dessutom krypteringstyperna (bredvid Använd följande typ av krypterad anslutning ) för både inkommande och utgående servrar och, om de inte matchar, manuellt ändra dem.
 11. Klicka på OK och sedan på Testa kontoinställningar i fönstret Ändra konto.
 12. I fönstret Testa kontoinställningar kontrollerar du om det finns gröna bkryssmarkeringar eller röda markörer:
  • Röda markörer anger att vissa eller alla inställningar är felaktiga. Kontrollera inställningarna och testa igen. Om testet inte fungerar kontaktar du din e-postleverantör för att bekräfta informationen.
  • Gröna bkryssmarkeringar anger att testet är lyckat. Klicka på Stäng och sedan på Nästa och Slutför i fönstret Ändra konto. Din e-post ska vara korrekt konfigurerad.

Visa hela svaret