Personligt Brev Varför Söker Jag Jobbet?

0 Comments

Så skriver du ett bra personligt brev – Skriv ett personligt brev som är anpassat för just det jobbet du söker. Motivera i brevet varför just du är lämpad för just det här jobbet och kommer att göra ett bra jobb. Argumentera för och visa på hur du kan tillföra något till organisationen, varför du vill jobba för just dem och varför de ska välja just dig.
Visa hela svaret

Varför söker du det här jobbet?

Tips på svar – Jag gillar det här företaget/organisation eftersom att det är ett stort/seriöst/välkänt berätta varför du tror att det är ett bra företag – ge exempel. Det visar på att du är intresserad och påläst. Att prata positivt om företaget/organisationen skadar inte.
Visa hela svaret

Varför är jag den ni söker personligt brev?

Tre tips på bra inledningar – Bara för att man går rakt på sak betyder det inte att man inte kan vara personlig och resonerande. Enligt Maria är nyckeln till ett bra personligt brev att vara kortfattad, samtidigt som man försöker visa på sin framtida potential.

– Försök att så kort och koncist som möjligt få fram varför du är bäst lämpad för den här tjänsten och varför du är intresserad av företaget. Jag gillar att se personliga brev som påvisar potential hos en kandidat. Tänk framtid mer än att upprepa ditt CV, säger hon. Här följer tre exempel som Malin Stenbäck tycker är bra inledningar på ett personligt brev: 1.

“Om ni söker en engagerad, strukturerad assistent som brinner för att ge service i världsklass, då har ni mig här!” I det här exemplet kopplar man inledningen till viktiga egenskaper som efterfrågas i jobbannonsen. Här gäller det att vidareutveckla detta i sitt personliga brev med konkreta exempel på hur man är just engagerad och strukturerad.2.

 • Redan som barn hjälpte jag alltid vänner och släktingar att planera fester.
 • Ända sedan dess har jag vetat att jag vill jobba med event.” Den här inledningen är ett exempel på hur man berättar lite om sig själv utan att vara för personlig.
 • Det fungerar som en ingång där man inte behöver vidareutveckla hur man gillade att planera evenemang som ung.3.

“Som tidigare fotbollsspelare på hög nivå vet jag att hårt arbete ger resultat, vilket har genererat att jag lyckats väl i mina tidigare säljroller.” Det här är en väldigt effektiv överbryggningsmetod där man kopplar ihop egenskaper från en sidosyssla med sitt arbete.
Visa hela svaret

Varför söker jag till er?

Det är upp till dig att förklara varför jobbet passar för dig, och du måste göra det på ett sätt som gör arbetsgivaren nöjd. Det betyder att du bör förklara varför du är perfekt för jobbet, men även vad du kan bidra med tack vare detta. Ge exempel på vad du kan göra, och gärna vad andra inte kan göra.
Visa hela svaret

Vad är dina ambitioner?

Så här presenterar du mål och ambitioner i ditt CV – När du har definierat vilka av dina ambitioner som matchar tjänsten du söker så gäller det att de sticker ut på ditt CV. Du vet redan att det är bäst att lista dem under separat rubrik, men hur du gör det är också mycket viktigt.

You might be interested:  Hur Tar Man Reda På Sitt Postnummer?

Ett gyllene tips är att inte stapla ord som låter som klichéer. Skriv inte bara att du “är ambitiös” utan beskriv vad din ambition är – i kontext av den tjänst du söker. Låt gärna läsaren av ditt CV veta att det är din ambition att bli gruppledare eller att ditt personliga mål är att fördubbla företagets försäljning.

På detta sätt visar du tydligt att du inte bara tänker på din karriär utan också är engagerad i företagets framtid. Ett perspektiv som varje arbetsgivare och rekryterare kommer att värdesätta.
Visa hela svaret

Var ser du dig själv om 5 är svar?

Var ser du dig själv om 5 år? – Syftet med frågan är att ta reda på om dina planer stämmer överens med den tjänsten du söker eller arbetsplatsen som du kommer jobba på. Dina svar kommer ge arbetsgivaren en insikt i om du vill stanna inom företaget eller om du kommer vilja söka dig vidare.

 • Rekrytering av ny arbetskraft är kostsamt och många företag undviker rekryter som har planer på att lämna företag snabbt.
 • För att förbereda dig inför frågan bör du läsa igenom tjänstebeskrivningen ytterligare och se vad arbetsgivaren letar efter.
 • Matchar inte dina planer med vad arbetsgivaren söker så är det viktigt att du formulerar dig på bästa sätt.

Ett exempel är att beskriva tjänsten som en spännande möjlighet att utvecklas och få goda kunskaper inom branschen, men att du inte är helt okej på hur framtiden ser ut. Det kan även vara en bra ide att förmedla att jobbet kan hjälpa dig få den erfarenhet och hjälp som du behöver för att fatta ett framtida beslut.
Visa hela svaret

Vad förväntar du dig att få från det har jobbet?

Vanliga intervjufrågor – 1. Varför ska vi anställa dig? Om du får frågan betyder det att intervjuaren vill ha reda på din uppfattning om hur andra tänker på dina kvalifikationer och förmåga. Bästa svaren är: “Om du skulle fråga min tidigare chef så skulle hon säga att jag är innovativ, alltid klarar deadlines och är en bra gruppledare” eller “Mina kollegor i branschen skulle säga att jag är lätt att jobba med och att jag är en person som många kommer till för rådgivning när nya känsliga problem dyker upp på arbetsplatsen”.2.

Vad har du för planer för nästa år? Två år? Fem år? Här har du chansen att visa för intervjuaren hur engagerad och intresserad du är inför jobbet och företaget. Tänk på att intervjuaren antagligen vill ha dig kvar inom samma position på företaget omkring två år, så säg gärna att din plan är att bli expert på ditt område.

Du kan också säga att du vill uppnå mål som är i linje med företagets intressen eller mål.3. Vad förväntar du dig att få från det här jobbet? Berätta ärligt vad du förväntar dig från jobbet, fokusera på positionen och inte företaget eller kommande medarbetare.

 • Nämn bara positiva förväntningar och undvik att ge exempel på dåliga erfarenheter tidigare.4.
 • Vilka är dina största svagheter? När du får frågan kan du säga färdigheter som inte är viktiga för jobbet eller färdigheter du har blivit bättre på.
 • Du kan också vända negativa egenskaper till positiva.
 • Exempel på svar: “Jag vill gärna att mitt arbete ska vara perfekt, så det är möjligt att jag spenderar för mycket tid på att kvalitetssäkra arbetet.
You might be interested:  Hur Mycket Kaffe Per Paket?

Men nu har jag utvecklat en egen rutin som gör att mitt arbete blir korrekt första gången istället.” 5. Vilka är dina främsta styrkor? Bästa svaret är att beskriva din kompetens och erfarenhet på ett sätt som överensstämmer med jobbet du sökt. Exempel på svar: “När jag jobbar i projekt så vill jag inte bara klara deadline, jag vill gärna vara klar med projektet långt före tidsplanering.” 6.

Vad motiverar dig att göra ditt bästa? Den som intervjuare dig försöker förstå vad nyckeln är för att du ska bli framgångsrik för jobbet, han eller hon vill vara säker på att du och jobbprofilen matchar. Var entusiastisk när du svarar: “Jag har alltid varit motiverad av drivkraften att alltid leverera bra resultat, oavsett vilket jobb jag har haft.

För mig är det viktigt att vara framgångsrik inom mitt jobb men också att min arbetsgivare ska tycka att jag gör ett bra jobb”.7. Vad har du gjort sedan ditt förra jobb? Om du har en tidsperiod utan anställning så kommer intervjuaren antagligen fråga dig om det.

 • Bästa svaret är att vara ärlig men vara förberedd.
 • Du vill såklart att den som intervjuar dig ska förstå att du har varit upptagen och aktiv.
 • Bra svar på frågan: “Jag har arbetet med flera frilansprojekt under tiden jag sökt jobb”, “Jag har spenderat tid hemma och tagit hand om barnen och frivilligt varit engagerad i min sons skola” eller “Jag har tagit några kurser och byggt på min utbildning”.

Det viktigaste är att du har ett svar, det är inte alltid lätt att hitta ett jobb snabbt.8. Hur hanterar du stress och press? Vanlig fråga där du kan svara: “Under stress gör jag ett bättre jobb då jag bli mer motiverad och produktiv. Jag hanterar stress genom att jag ser till att jag har en balans mellan bra stress och dålig stress”, “Jag brukar ta mig ut och jogga varje kväll, det fungerar bra för att minska stressen som varit under en arbetsdag” eller “Genom att prioritera arbetsuppgifterna har jag en bra översikt över vad som måste göras och när, vilket hjälper mig hantera stressen på jobbet”.9.

 • Vad har varit dina största prestation i karriären så här långt? Bästa svaret du kan ge är att prata om en prestation som är relevant med det jobb du söker.
 • Titta på ditt curriculum vitae och välj ut ett resultat som du är stolt över och som du tror arbetsgivaren är intresserad av.10.
 • Hur väl kommer du överens med dina kollegor? När du svarar ska du ha i åtanke vilken typ av jobb du sökt, företagskulturen och hur arbetsmiljön ser ut.

Beroende på vilken arbetsplats det gäller så kan du svara: “Jag är en kreativ tänkare som gillar att hitta alternativa lösningar på problem och ha ett öppet tankesätt och vill gärna lyssna på mina medarbetares idéer.” 11. Vad gillade du respektive ogillade på din förra arbetsplats? När du får frågan om vad du inte tyckte om på din förra arbetsplats så försök att inte vara för negativ om det var en dålig sådan.

Den nya arbetsgivaren får inte tro att du kommer prata illa om det nya företaget också. Exempel på hur du kan svara på frågan: “Människorna på företaget XYZ var jättebra att arbeta med, men jag kände att möjligheterna där var begränsade i och med strukturen och storleken på företaget. Jag tror att ett större företag med internationell närvaro kan erbjuda mig större utmaningar i arbetslivet.

Positionen på ert företag är en perfekt matchning med mina kunskaper och jag känner att jag kommer vara en tillgång för er IT-avdelning/HR-avdelning eller liknande.” 12. Berätta lite om dig själv Kanske den vanligaste frågan under en arbetsintervju. När du får frågan ska du inte berätta i fem minuter om dig själv.

 • Utan leverera en väl genomtänkt mening med din unika personlighet, vad du kan tillföra för värde till ett företag.
 • Exempel på svar: “Jag är en systemutvecklare som förra året lyckades spara 600.000 kr för min arbetsgivare genom det interna publiceringssystem jag utvecklade för e-handel”.
 • Förbered dig noga och skapa dig ett säljande uttalande som beskriver din starkaste egenskap.13.
You might be interested:  Varför Får Man Brev Från Tingsrätten?

Vad är dina lönekrav? Innan du börjar diskutera lön med arbetsgivaren bör du ha koll på vad du är värd och vad yrket ger betalt. Om du får frågan så kan du säga att lönen beror på vilka fler arbetsuppgifter du ska utföra och vilka ansvar du har. Om du måste ange en siffra, ange i så fall ett löneintervall.14.

Söker du även andra jobb för tillfället? Får du frågan är det en signal om att rekryteraren är intresserad av dig och vill undersöka om det är fler som konkurrerar om dig och din kompetens. Alternativt vill den som intervjuar dig kolla av hur fokuserad du är i din karriär (om du söker jobb på samma linje eller om jobben är olika).

Det kan också vara för att se hur seriös du är med ditt jobbsökande. Det bästa svaret är att du undersöker flera liknande jobb som öppnat sig i branschen. Var beredd på att intervjuaren frågar dig vilka företagen du sökt dig till är. Var försiktig med att ange allt för respektabla företag, det kan göra att den som intervjuar dig tänker att de andra kandidaterna är lättare att rekrytera.

Var noga med att påpeka att företaget du sökt är prioritet ett.15. Vad gör att du vill ansöka till det här företaget? Bra svar: “Det här är inte bara en fin möjlighet, utan jag tror också att mina kunskaper skulle kunna göra skillnad hos er. Dessutom innebär jobbet en utmaning som är spännande, vilket jag gillar att möta varje morgon” eller “Jag tycker att ert företag erbjuder arbetsuppgifter där jag kan använda både min kreativa sida och analytiska sida, vilket är mycket stimulerande.

Dessutom har jag hört att ni uppskattar folk som levererar lösningar på stora problem.” 16. När kan du börja jobba? Bästa svaret är såklart “Nästa vecka” men ibland måste du avsluta tidigare anställning. Diskutera med arbetsgivaren hur det ser ut för just den tjänst du söker.
Visa hela svaret

Vad är det viktigaste för dig på en arbetsplats?

Utvecklingsmöjligheter, att få använda sin kreativitet och förutsättningar att uppnå balans i livet är några av de viktigaste faktorer som får människor att trivas på sina arbetsplatser, visar forskningsresultat.
Visa hela svaret

Vad kan du bidra med i den har tjänsten utifrån dina erfarenheter och kunskaper?

12. Vad kan du bidra med och varför ska vi välja just dig? – Utgå från vad det stod i jobbannonsen att arbetsgivaren sökte och koppla ihop hur du med dina erfarenheter och kunskaper är rätt person för tjänsten. Här kan du nämna flera saker om dig själv som gör att du passar för tjänsten. Ge konkreta exempel angående varför du anser dig själv vara den rätte för tjänsten.
Visa hela svaret