Hur Tar Man Reda På Sitt Postnummer?

0 Comments

Hur Tar Man Reda På Sitt Postnummer
Hej! Då och då behöver jag veta postnumret för en plats där jag befinner mig, eller ett postnummer för en viss adress. Den här sidan är mitt försök att göra det smidigare. Du kan använda sökfältet ovan för att hitta postnummer för olika adresser. Dessutom visar webbsidan postnumret för den adress där du för närvarande befinner dig, förutsatt att din webbläsare stödjer geo-positionering.
Visa hela svaret

Vad har jag för adress?

Se om dina uppgifter har registrerats – Logga in om du vill kontrollera ditt namn eller vilken adress du är folkbokförd på. Du kan se information om namn, adress, civilstånd och barn under 18 år. Klicka på knappen Folkbokföring för att logga in.
Visa hela svaret

Varför byter man postnummer?

Därför får du nytt postnummer 2020-2-27 KL.08:00 Av Carolina Fransson ÖSTERGÖTLAND. Den 2 mars får många östgötar ny postadress. Postnummer som börjar med 590 kommer att stängas på flera orter och några som berörs är boende i Boxholm, Mantorp, Väderstad, Borensberg, Klockrike, Tjällmo och Fornåsa.

  • Boende i bland annat Väderstad berörs av ändringen.
  • Foto: Carolina Fransson Anledningen till att postnumren ändras är att sorteringen av posten ska bli mer effektiv.
  • När postnummersystemet skapades 1968 hade det en struktur där flera orter hade 590 som tre första siffror.590xx var desamma för en hel ort, oavsett om det var bostadsadresser, boxadresser eller svarspost.

Vi, och andra postoperatörer, använder i dag de tre första siffrorna som geografisk indelning. I det gamla systemet har det varit en geografisk struktur med 590-nummer på många orter. Nu gör vi en förfining av systemet med bättre möjligheter till sortering, berättar Tommy Jonsson, produktionsspecialist på Postnord.

You might be interested:  Hur Många Cigg Finns I Ett Paket?

SKATTEVERKET FÅR den nya adressen automatiskt och uppdaterar folkbokföringsregistret samma dag som det nya postnumret börjar gälla. På så sätt får också andra myndigheter reda på den nya adressen. Statens personadressregister, SPAR, aviseras också om den nya adressen. De flesta stora banker, försäkringsbolag kreditupplysningsföretag och tidningar uppdaterar sina kundregister hos SPAR, så de flesta berörda behöver inte göra någonting i samband med att postnumren byts.

– Det räcker med att man meddelar sitt nya postnummer till släkt, vänner och avsändare som återkommande använder det gamla postnumret, säger Tommy Jonsson. PRIVATPERSONER SOM HAR har den nya adressen som särskild postadress eller box som särskild postadress måste kontakta Skatteverket eller Svensk Adressändring för att ändringen ska komma in i folkbokföringen.

  • Företag måste också uppdatera adressen i det centrala företagsregistret, exempelvis genom Bolagsverkets webbplats.
  • Tommy Jonsson försäkrar att ingen post kommer att försvinna i samband med postnummerbytena.
  • Under en övergångstid kommer det att delas ut post till det gamla postnumret också, men det är bra om man nu är uppmärksam på brev man får med det gamla numret och ser till att meddela avsändaren sin nya adress.

I dag handlar vi mycket över nätet och kanske fyllde vi i våra uppgifter där för länge sen. En bra idé är att se över så att de uppgifter man fyllt i där stämmer, säger han. : Därför får du nytt postnummer
Visa hela svaret

Vad hade man före postnummer?

Historia – Generalpostdirektör Nils Hörjel presenterar postnummersystemet 1966. Fram till 1968 sorterades posten efter postort, vilket innebar att de postanställda var tvungna att lära sig samtliga postorter i Sverige och vilken postkupé som passerade orten.1967 beslutades att postnummer skulle införas i Sverige och 12 maj 1968 togs det svenska postnummersystemet i bruk.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Skriver Man På Ett Brev?

Hur skriver man postnummer i Danmark?

Postnummer, Eircode och landskoder – I följande tabell återfinns den exakta strukturen för de koder som används i medlemsstaternas adresser.

Land Post­nummer/ Eircode ( 1 ) Landskod Anmärkningar
Belgien Fyra siffror
Bulgarien Fyra siffror
Tjeckien Fem siffror Ett mellanslag mellan tredje och fjärde siffran. Två mellanslag mellan postnumret och ortnamnet.
Danmark Fyra siffror
Tyskland Fem siffror Landskod (D- eller DE-) får aldrig användas före postnumret, eftersom maskinsorterade försändelser kan försenas.
Estland Fem siffror
Irland Sju alfanumeriska tecken (Eircode) Lägg till områdeskod för Dublin. Eircoden måste placeras på en egen rad ovanför landsnamnet.
Grekland Fem siffror Ett mellanslag mellan tredje och fjärde siffran.
Spanien Fem siffror Efter ortnamnet, lägg till regionens namn på en egen rad – se förteckning på UPU:s webbplats (EN),
Frankrike Fem siffror
Kroatien Fem siffror HR “HR-” måste anges före postnumret.
Italien Fem siffror Efter ortnamnet, lägg till förkortningen för regionen – se förteckning på UPU:s webbplats (EN),
Cypern Fyra siffror
Lettland Fyra siffror (till höger) LV “LV-” måste anges före postnumret. Ortnamnet följs av komma, landskod och postnummer.
Litauen Fem siffror LT “LT-” måste anges före postnumret.
Luxemburg Fyra siffror L “L-” måste anges före postnumret.
Ungern Fyra siffror Gatunamnet måste placeras under ortnamnet. Postnumret måste placeras på en egen rad, ovanför landets namn.
Malta Tre bokstäver + fyra siffror Postnumret måste skrivas under ortnamnet. Mellanslag mellan bokstäverna och siffrorna.
Nederländerna Fyra siffror + två bokstäver Ett mellanslag mellan siffrorna och bokstäverna. Två mellanslag mellan postnumret och ortnamnet.
Österrike Fyra siffror
Polen Fem siffror Bindestreck mellan andra och tredje siffran.
Portugal Sju siffror Bindestreck mellan fjärde och femte siffran.
Rumänien Sex siffror
Slovenien Fyra siffror SI “SI-” måste anges före postnumret.
Slovakien Fem siffror Ett mellanslag mellan tredje och fjärde siffran.
Finland Fem siffror FI “FI-” måste anges före postnumret (eller “AX” för Åland).
Sverige Fem siffror SE “SE-” måste anges före postnumret. Ett mellanslag mellan tredje och fjärde siffran.
( 1 ) Postnumret skrivs före ortnamnet, om inte annat anges. Det används för att definiera en grupp av adresser. Eircoden, som lanserade i Irland i juli 2015, är däremot en unik kod som tilldelas varje bostads- och företagsadress. Anm.: Länderna anges i protokollsordning för att göra de olika språkversionerna överskådligare.
You might be interested:  Hur Många Cigaretter Finns Det I Ett Paket?

Visa hela svaret