Hur Skickar Man Brev Till Sommarlov?

0 Comments

Hur Skickar Man Brev Till Sommarlov
Vanliga frågor – Var hittar jag recepten från Sommarlov? Kul att du blev inspirerad av Sommarlov. Recepten hittar du på vår receptsida här under kategorin SVT Barn, Vem har varit Sommarskuggan?

Marianne MörckDavid SundinHasse AnderssonCaroline HermanssonMalin Olssonoch den fiktiva karaktären Chefen på SVT Barn.

Hur arbetar ni med Sommarskuggan och känslorna rädd/spänning? Sommarskuggan är en snäll buse som bara finns på SVT Barn och som blivit omåttligt populär bland barn. Det är en känd profil som gömt sig i dräkten för att hen älskar att busa med andra kompisar på SVT Barn.

Vi har i arbetet med Sommarskuggan jobbat med barns behov av spänning. Det barnpsykologer berättat för oss är att barn har ett behov av att få bli rädda och känna spänning. Det ingår i utvecklingsfasen där de ska få lära känna sina känslor. Det viktiga är sen hur barn lär sig att hantera sina känslor. Att det är ok att bli rädd/känna spänning och att det är en lek.

Något vi ser att många barn gör med Sommarskuggan, är att de leker att de blir rädda, vilket också är en viktig fas i just ovan utveckling. Därmed inte sagt att vi förringar barnens rädslor för Sommarskuggan när de är äkta och påverkar familjelivet. Men det är på det sättet Sommarskuggan samtidigt fyller en funktion för andra barn.

Sätta ord på känslanLokalisera var i kroppen det kännsVänta ut känslan istället för att snabbt försöka bli av med denAcceptera känslan och att man kan göra annat medan man har känslanAcceptera att känslor är en del av livet

Vad kan föräldrar göra:

Tvinga inte barn att titta på något läskigtObservera grupptryck (storasyskon, kompisar, förskola)Det går ofta över. Vänta en vecka och se, om inte se sista punkten.Om barnet är ångestbenäget, titta tillsammans med barnet, fortsätt titta och utmana känslorna.Svara på frågorSätt ord på barnens känslorKom ihåg att det inte är farligt att vara räddÄlta inte om det är farligt eller inte, prata istället om känslan: Var känns det i kroppen. Normalisera. Hur var det sist? Gick känslan över? Vad gjorde ni då?Närma er det läskiga, istället för att undvika: titta tillsammans, prata, rita, pyssla, lär er mer.Rädsla är en chans att öva på känsloreglering. Barnet kommer bli rädd för fler saker och då kanske det är saker som är farliga på riktigt. Då behöver man förstå och hantera rädslaAvled, det är ok att validera barnets rädsla, sedan gör något annat.Terapi fungerar. På 3h blir 50% av med en fobidiagnos, genom att stegvis närma sig det man är rädd för. Kontakta vårdcentralen när sådan hjälp bedöms behövas.

Här nedan finns ett klipp där vi pratar om Sommarskuggan och rädsla. Där får man även se att det är en dräkt. Vill du skicka in bilder, brev eller teckningar? Bäst är om du skickar in allt via vår Duo-app! Finns där appar finns. Vi får mycket post och det är roligt, men allt hinner vi inte visa upp i programmet.

Redaktionen gör ett urval som visas i tv. Vill du skicka en hälsning till någon på Sommarlov? Hälsningar och hejarop till programledarna kan skickas in via vår Duo-app som finns där appar finns! Kommer det merchandise, så som mjukisdjur att köpa, till exempel Sommarskuggan och Vinterskuggan? Det finns t-shirts och badlakan att beställa i olika onlinebutiker.

Du hittar flera alternativ när du googlar. Sommarskuggan finns också som bok. Fler produkter kommer att komma, så håll utkik. Denna försäljning administreras inte av SVT. Var kan man köpa produkter eller kläder i programmet? Vi får ofta förfrågningar var Sommarlovs programledare har för kläder eller var man kan köpa vissa produkter.

Dessvärre har vi inte möjlighet att erbjuda tjänsten att efterforska djupare runt detta. Många saker är inköpta online, så det bästa är att söka efter föremålet där. Kan Sommarskuggan eller programledare besöka vårt fritids, kalas eller andra event utanför SVT:s regi? Vi är glada att intresset för Sommarskuggan, Vinterskuggan och våra programledare är stort.

Tyvärr har vi ingen möjlighet att skicka någon av våra skuggfigurer eller programledare till event under sommaren som inte arrangeras av eller i samarbete med SVT.
Visa hela svaret

Var spelas Sommarlov in 2022?

Beijers park ligger i stadsdelen Kirseberg och fungerar som en mötesplats för alla sorters aktiviteter under hela året. Det populära barnprogrammet Sommarlov spelas in i parken.
Visa hela svaret

Vem va Sommarskuggan 2022?

Årets sommarskugga är Tusse Chiza –

 1. Artisten som är känd från Melodifestivalen, Tusse Chiza, träder fram när programledarna Alexander Hermansson, Ida On och Dante Zia sliter av dräkten och skrattar förvånat.
 2. – Produktionen vet vem det är men vi programledare har absolut ingen aning, det är för att vi ska ge äkta reaktioner, berättar Dante Zia.
 3. – Jag har kollat på Sommarlov sedan jag var åtta år till att jag var femton så att få göra det här har varit en stor dröm, säger Tusse Chiza.
 4. Se i videon om avslöjandet av Sommarskuggan.

: Årets sommarskugga avslöjas i Sommarlov
Visa hela svaret

Vart är Sommarlov inspelat?

2022. Sommarlov 2022 sänds 13 juni till 19 augusti och även detta år från Beijers Park i Kirseberg i Malmö. Programledare är Malin Olsson, Alexander Hermansson, Angelika Prick, Dante Zia och Ida On. Temat för år 2022 är ‘Backa upp småkrypen’ och går ut på att upplysa om småkrypens alla egenskaper.
Visa hela svaret

Vem är Laszlo I Sommarlov?

Magnus Schmitz
Född Magnus Thedor Schmitz 15 juni 1973 Höganäs, Skåne, Sverige
Aktiva år 2001-
IMDb SFDb

Visa hela svaret

Vem är Sommarskuggan 5?

Årets Sommarskugga avslöjad Publicerad: 14 augusti Uppdaterad: 14 augusti Det var ingen mindre än artisten Tusse som gömde sig i den svarta Sommarskuggedräkten i “Sommarlov”. Pressbild. Foto: Mattias Ankrah/SVT Ända sedan i april har jakten på årets Sommarskugga pågått i “Sommarlov” och i dagens avsnitt kunde programledarna äntligen avslöja att det är artisten Tusse som är årets Sommarskugga. Årets Sommarskugga, Tusse, tillsammans med tre överraskade programledare. Pressbild. Foto: Mattias Ankrah/SVT Sommarskuggan med programledarna Malin Johansson och Ida On. Foto: Pontus Lundahl/TT Några av de andra skuggmisstänkta under sommaren har varit Farah Abadi, Tomu och uppfinnaren Olof Ensten (spelad av Olof Wretling). Mest misstänkt bland tittarna var Oscar Zia följd av Tomu på andra plats och tätt därefter Tusse.

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Paket Med Posten?

2021 Kapten Doris/Marianne Mörck2020 David Sundin2019 Hasse Andersson2018 Caroline Hermansson2017 Malin Olsson2016 Chefen på SVT Barn/Jonas Karlström Hay

: Årets Sommarskugga avslöjad
Visa hela svaret

Hur kommer man in på Sommarlov?

2022 – När börjar Sommarlov? Sommarlov visas från den 13 juni till 19 augusti. Observera att första publika inspelningsdagen är torsdagen den 16 juni och den sista är 11 augusti. Läs mer nedan. Kommer ni ha publik på plats i år? Vi kan äntligen välkomna tillbaka vår kära publik till Sommarlov.

 • Den publika inspelningen sker varje vardag från den 16 juni fram till 11 augusti.
 • Observera att vi inte spelar in under hela tiden som vi sänder programmet.
 • Det är ingen inspelning på midsommarafton den 24 juni.
 • Inspelningen sker från 09:00 till 11:00 varje vardag i Beijers park i Malmö.
 • På torsdagar gästas vi av artister och varje vardag kan man möta Sommarskuggan.

Det är gratis och ingen föranmäl krävs. Samtliga sittplatser är på gräs, så ta gärna med en filt att sitta på. Det går bra att ta med medhavd matsäck på eventområdet och det finns ett café i parken. Vi förbehåller oss rätten att neka användandet av medhavda stolar alternativt hänvisa till utkanterna av eventområdet.

Vad är årets tema? Det är insekter och småkryp under ledorden Backa småkrypen!. Insekter och småkryp är, oavsett vad man tycker om dem, livsviktiga och nödvändiga för livet på jorden. De har viktiga funktioner i naturen och tyvärr utrotas många av dem i snabb takt. Men det finns mycket vi kan göra i det lilla för att försöka värna dem.

Vilka kommer att gästa Sommarlov i år? Programledare är Malin Olsson, Alexander Hermansson, Ida On och Dante Zia. Även Angelika Prick och Sommarskuggan medverkar. Övriga gäster under sommaren är bland andra Tomu, Bolibompadraken, skådespelare från serien Klassen, Kapten Doris (Marianne Mörck) och Björne.

 • Det kommer även gäster som lär tittarna en massa spännande och fascinerande fakta om småkryp och insekter.
 • Exakt när alla medverkande är på plats (förutom artisterna) kan vi inte säga på förhand.
 • Det enda vi kan säga är att vi har en Sommarskuggan-garanti.
 • Skuggan kommer alltid dyka upp på ett eller annat sätt på inspelningen.

Här nedan följer alla artister. OBS! I år spelar vi in avsnitten en vecka i förväg för sändning. Så kika noga på datumen nedan:

Liamoo – sänds fredag 17 juni (inspelning utan publik innan sändning)Cazzi Opeia – sänds fredag 24/6 (inspelning med publik 16/6)Medina – sänds fredag 1/7 (inspelning med publik 23/6)Malou Prytz – sänds fredag 8/7 (inspelning med publik 30/6)Tusse – sänds fredag 15/7 (inspelning med publik 7/7)Samira Manners – sänds fredag 22/7 (inspelning med publik 14/7)Theoz – sänds fredag 29/7 (inspelning med publik 21/7)Lillasyster – sänds fredag 5/8 (inspelning med publik 28/7)Klara Hammarström – sänds fredag 12/8 (inspelning med publik 4/8)

När ska publiken vara på plats? Inspelningarna startar 09:00 i Beijers park i Malmö. Eventplatsen är alltid tillgänglig. Eftersom vi inte har någon föranmälan kan vi inte säga när man bör vara på plats och vi kan inte heller garantera sittplatser. Det är först till kvarn som gäller och under de mest intensiva semesterperioderna är trycket högre.

 • Det är ovanligt att man inte får plats alls.
 • På torsdagar är det ofta störst publiktryck.
 • Vi kommer avsätta platser för rullstol i sommar.
 • Det är begränsade platser och ingen föranmälan är möjlig, så kom i god tid.
 • Hundar är välkomna till Sommarlov, men vi hänvisar då till platser i evenemangsområdets ytterkanter.

Går det att ta med campingstolar eller liknande? Det går inte att placera stolar med mera i publikhavet. Vill man ha campingstolar eller liknande fråga personalen på plats var ni kan sitta. Hur ser det ut med barnvagnar? Barnvagnsparkering finns på inspelningen.

Vill man stå med barnet i vagnen så fråga personalen på plats var ni kan stå. Jag behöver specialhjälp i vardagen och vill komma till Sommarlovseventet Sommarlovsbesökare med speciella behov är välkomna att mejla redaktionsmailen [email protected] senast en vecka innan besöket för att vi ska ha möjlighet att ta emot på bästa sätt.

Förfrågningar senare än en vecka innan besöket hanteras efter bästa förmåga på plats. Ta kontakt med någon av våra publikvärdar på plats. Vad händer om det regnar/är dåligt väder under inspelning? Vi kör på inspelning oavsett väder! Om det spöregnar mellan 9-11 så flyttar vi in inspelningen i Busster och publiken kommer se vad som händer på vår storbildsskärm.

 1. Detta för att skydda vår utrustning! Allt annat som har med eventet att göra, programledarna och Sommarskuggan som kommer ut till publiken, kör vi även om det regnar Kan jag medverka i Sommarlov? Sommarlovs redaktion annonserar i programmet eller på hemsidan svtbarn.se när vi söker medverkande.
 2. Publikmedverkan ordnas på plats under inspelningseventet och kan inte föranmälas.

Mer och mest färsk information hittar du alltid på svtbarn.se/sommarlov, När sänds “mitt” avsnitt? Nytt för i år är att vi sänder det inspelade avsnitt först en vecka efter inspelningen.
Visa hela svaret

Vad heter chefen i Sommarlov?

Jonas Karlström Hay

Jonas Karlström Hay är skådespelare och dramatiker som synts flitigt i och på TV- & filmproduktioner samt teaterscener genom åren.Mest känd är han nog för dagens barnfamiljer som karaktären CHEFEN på SVT Barn, samt som vampyrsångaren Valentin Von Törst i monsterrockbandet Skräckkabinettet, som genom sina storslagna monsterrock-shower befriar människor från onödiga rädslor.Han har även skrivit manus till en mängd pjäser och tv-produktioner, t ex SVT:s succéprogram Sommarlov, samt projektlett och genomfört olika kulturella evenemang.

: Jonas Karlström Hay
Visa hela svaret

Hur tidigt ska man vara på Sommarlov?

Sommarlov 2022 blir återigen med publik. Upplev direktsändning och inspelning av Sommarmorgon i Beijers park, Kirseberg. Ta med frukosten till den vackra parken och se Sommarlov live! Programledarna Malin Olsson, Alex Hermanson, Ida On, Angelika Prick och Dante Zia är på plats.

You might be interested:  När Är Sista Dagen Att Skicka Paket Till Jul?

Du tar dig enklast till Beijers park med Stadsbuss 4 (mot Segevång) till hållplats Beijers Park. Tag gärna med något att sitta på och lite picknick eller frukost om den inte hunnits med. Beroende på väder varierar antal besökare. Vill man ha bra platser, t ex längst fram, måste man vara tidigt ute vid fint väder eller om något extra populärt ska vara med vid inspelningen.

Det är kostnadsfritt att vara publik och ingen föranmälan behövs, först till plats gäller! Publikuppvärmning på plats från kl 8
Visa hela svaret

Är Sommarskuggan elak?

Den galet populre Sommarskuggan busar p SVT Barn. Vem kom p idn att bertta om alla Sommarskuggans bus? – Jo, Tina Mackic! Fr Barnens bibliotek svarar hon p er lsares frgor och dessutom avsljar hon ngra skugghemlisar. Text och foto: Lisa Ahlqvist, oktober 2019.

 • Uppdaterad september 2021.
 • Foto p Sommarskuggan: Niklas Forshell SVT/Press Vilket har varit Sommarskuggans favoritbus? – Det var nog i somras nr Sommarskuggan fick tag i en fjrrkontroll och kunde pausa Alex, Angelika och vikarien Henrik.
 • D kunde den hlla skuggslem ver deras huvuden Varfr lmnar Sommarskuggan skuggslem? – Sommarskuggan r ju en busig figur s den behver skuggslem fr att gra riktigt bra bus.

Men varfr hller Sommarskuggan skuggslemmet just ver huvudet? – Det r det busigaste den kan gra! Vet du varfr Sommarskuggan kallar p ngon? – Sommarskuggan letar efter sin utvalda person. Om den utvalde personen tar p sig skuggdrkten blir Sommarskuggan fullndad.

 1. Det betyder att Sommarskuggan blir levande fr alltid.
 2. Drkten kan d aldrig tas av.
 3. An du frklara varfr Sommarskuggan ger oss utmaningar och ledtrdar? Vill den att vi ska klura ut vem som r i drkten.? – Ja, det vill den.
 4. Eller, personen som r i drkten vill det! I somras var det ju Hasse Andersson som var i drkten.

Det var han som lmnade ledtrdarna fr att bli avsljad s att han kan komma ur drkten. Tina, r det du som har sytt Sommarskuggans drkt? – Nej det r inte jag som har sytt den, den r mycket ldre n s. Ngon som fanns i Skuggornas dal sydde den. Hur lng r Sommarskuggan? – Sommarskuggans drkt r 2, 40 m.

Vinterskuggans r hgre! Vinterskuggan r ju faktiskt lite mktigare. Vinterskuggan r fullndad och skulle kunna stoppa Sommarskuggans bus. Kan Sommarskuggan prata? – Nej. Vad r det bsta Sommarskuggan vet? – Sommarskuggan lskar skuggslem och bus. Vad r det vrsta Sommarskuggan vet? – Sommarskuggan tycker inte om sn eller att bli blt och kall.

Sista lsarfrgan; f inns Sommarskuggan p riktigt? – Ja, det gr den! Den ligger inlst i sin skuggkista p SVT Barn Det borde den gra i alla fall. Vem r det som gmmer sig i Sommarskuggans drkt i boken? Illustration: Johanna Arpiainen
Visa hela svaret

Vad är Skuggslem gjort av?

Material – Fiberhusk, vatten, en glasburk med lock, svart hushållsfärg eller annan färg, en visp, en kastrull, värmeplatta.
Visa hela svaret

Kan man köpa en Sommarskugga dräkt?

Maskeraddräkt sommarskuggan Hur Skickar Man Brev Till Sommarlov 24 oktober 2020 Hur Skickar Man Brev Till Sommarlov Snart är det Halloween, Istället för att köpa en ny maskerad dräkt så kan du göra en från klädesplagg du inte längre använder. Här har jag gjort en sommarskuggdräkt med hjälp från Barnkanalen på SVT och deras video.

Det här behöver du för att göra huvudet till sommarskuggan – En svart t-shirt- Symaskin- Svart sytråd- En bit gulttyg- En bit rötttyg- Återbruka en gammal plastpåse eller liknande- LimSpana in instruktionerna hos SVT –

Hur Skickar Man Brev Till Sommarlov Hur Skickar Man Brev Till Sommarlov Hur Skickar Man Brev Till Sommarlov : Maskeraddräkt sommarskuggan
Visa hela svaret

När är det Sommarlov 2022?

Sommarperioden 2023 – Den ordinarie fritidshemsverksamheten har stängt under fyra veckor på sommaren. Den här sommaren infaller stängningen vecka 28–31 (från 10 juli till 4 augusti). Ett begränsat antal fritidshem kommer att vara öppna. Om du som vårdnadshavare arbetar eller studerar under den här perioden, ta kontakt med rektor på ditt barns skola i så god tid som möjligt.

Från 7 augusti är fritidshemmen öppna som vanligt

Visa hela svaret

Vilken tid på morgonen börjar Sommarlov 2022?

Var med på plats! Varje måndag till fredag 16 juni-11 augusti spelas programmet in 9.00-11.00. Ingen inspelning på midsommarafton 24 juni. Läs mer på svtbarn.se/ sommarlov.
Visa hela svaret

Hur Long är Sommarlov?

Home > Skolverket och lovtider En statlig förvaltningsmyndighet som vi alla någon gång kommer i kontakt med eller har varit i kontakt med är Skolverket. Skolverket är en myndighet som har som ansvar att styra, utvärdera och följa upp skolorna och kommunens arbete för att därmed kunna förbättra verksamheternas kvalitet och resultat. Skolverket arbetar efter olika regeringsuppdrag de blir tilldelade och måste alltid se till att skollagen följs. Skollagen reglerar rättigheter och skyldigheter för de som rör sig i skolans värld. Skolverkets huvudsakliga uppgift är att se till och arbeta för att alla barn och elever får tillgång till en utbildning som håller en hög kvalitet och som bedrivs i en trygg miljö och att detta är likvärdigt för alla. Alla skolelever har lov, men när loven infaller kan skilja sig från kommun till kommun. Generellt gäller att ett läsår börjar i augusti och slutar i juni och har minst 178 skoldagar och 12 lovdagar och maximalt 5 studiedagar.

Sommarlov: Sommarlovet infaller under läsårsbytet och är ca 9 veckor långt. Höstlov/Läslov: Infaller alltid vecka 44. Jullov: Jullovet infaller under julen och utgör brytpunkten mellan höst och vårterminen. Datumen för jullovet kan variera från kommun till kommun men jullovet brukar pågå ca 2,5 vecka. Sportlov: Sportlovet infaller mellan vecka 7 & 10, beroende på var i Sverige du bor. För information om vilken vecka som gäller för just dig rekommenderar vi att du besöker skolporten.se Påsklov : Påsklovet infaller alltid veckan innan eller efter påsk. Här är det upp till respektive kommun att avgöra vilket.

Visa hela svaret

Hur gammal är Marcus I Sommarlov?

Markus Granseth
Markus Granseth, 2009
Född Lars Markus Johansson 17 februari 1983 (39 år) Alingsås, Sverige
Aktiva år 2005-
Maka Elisabeth Granseth
Webbplats markusgranseth,se
IMDb SFDb

Lars Markus Granseth, född Johansson 17 februari 1983 i Alingsås, är en svensk programledare och producent. Granseth har lett SVT :s barnprogram Bolibompa, Sagomattan, Morgonshowen, Kvällsshowen och Random Mix, Han medverkar även som en av programledarna i SVT :s program Sommarlov,

 1. I Tant Lyckras hemliga klubb spelade han rollen som sig själv och i filmen om Cornelis Vreeswijk gestaltade han trubaduren Sid Jansson.
 2. Granseth har även producerat radio- och tv-programmet Retorikmatchen för Utbildningsradion, samt producerat Sagomattan för Sveriges Television.
 3. Han har även varit redaktör för Lilla sportspegeln.
You might be interested:  Hur Länge Kan Man Ha Post Covid?

Granseth är engagerad i Radiohjälpen där han varit utsänd reporter för Världens barn i Tanzania samt medverkat i tv-sändningarna. Han har arbetat med Victoriafondens insamling för att hjälpa barn med funktionsnedsättning till en aktiv fritid. Idag arbetar Granseth som projektledare, producent och programledare på bolaget Idéstorm AB som han äger tillsammans med Stephan Wilson.
Visa hela svaret

Hur gammal är Ida on?

25-åriga Ida On är en av programledarna för årets ‘Sommarlov’ i SVT. Nu berättar hon om vägen till drömjobbet – och om likheterna mellan opera och barnprogram.
Visa hela svaret

Vilken åldersgräns är strula?

Hur Skickar Man Brev Till Sommarlov SVT gör en hel del program för barn och ungdomar. För målgruppen 10–12 gör vi bland annat Pirrigt där vi försöker på ett enkelt, lekfullt och även humoristiskt sätt förklara saker som händer i kroppen och knoppen när man är mellan 10-12 år. Vi gör även Peppigt, Jobbigt, Snart 13 och Strula,

 1. Vad är Jobbigt? Jobbigt är en dramaserie som tar upp starka känslor som kärlek, svek och utanförskap.
 2. Varje vardag släpps ett nytt avsnitt som bygger på tittarnas egna frågor och problem.
 3. Vi väjer inte för ämnen som till exempel nakenbilder, alkohol och grooming.
 4. Utan vi väljer istället att ge våra tittare verktyg för att de lättare ska kunna hantera problemen.

Vad är Peppigt? Det är en serie om kompisen “Molnet” som tipsar och peppar hur du må bättre. I Peppigt tar vi upp ämnen som mående, läxor och sociala medier. Vad är Pirrigt? Programmet svarar direkt på tittarnas egna frågor om puberteten och hur det kan kännas att vara i åldern 10-12 år.

Pirrigt har en barnspärr för att de allra minsta inte ska kunna hitta dit. Vi tar upp alltifrån nervositet och mens till flytningar och finnar. Klippen bygger på frågor som vi får från våra unga tittare. Där barnen anonymt kan ställa frågor kring puberteten och om sitt mående. Vad är Snart 13? Snart 13 är en dokumentärserie om det vanliga och viktiga livet där allt som händer är på riktigt.

I nuvarande säsong får vi följa kompisgänget Lea, Olivia, Leah och Zanna om hur det är att vara snart 13. Vad är Strula? I Strula får vi följa Ella och Nadia som går i högstadiet. De lär känna olika kompiskretsar, ställs inför olika kärleksdilemman och pressen att kunna stå upp mot grupptryck.

 • I jakten på att hitta sig själv och samtidigt passa in, är valen inte alltid så enkla.
 • Ella och Nadia är tidigare kända från serien Jobbigt.
 • Hur arbetar ni med frågor från barn och ungdomar? Behövs verkligen dessa program? Det är en hel del barn och ungdomar som kontaktar oss.
 • Vilket är kul och visar på att dessa typer av program behövs.

Trots att barn idag har oändliga möjligheter att söka information om de här ämnena, så strömmar det in frågor som: “Vad är bubiliteten?” (puberteten) eller “Hur sätter man i en tampong?” eller “Kan tjejer få stånd?”. Vi sätter en ära i att svara på de här frågorna i våra serier istället för att söka runt planlöst på nätet och hamna där de inte borde vara.

 1. Vi arbetar en hel del med våra sociala medier där vi får in frågor och funderingar.
 2. Ibland har vi en chatt i vår app DUO tillsammans med Lilla Akutellt.
 3. Vi har även omröstningar i Barnplay som vi utvärderar löpande.
 4. Ska inte SVT Barn vara en värld fri från sex/alkohol/naket? SVT Barn har en egen redaktion som vi kallar “10–12” och som riktar sig specifikt till målgruppen 10–12 år.

De träffar målgruppen ofta och gör kontinuerligt målgruppsundersökningar på just 10–12 åringar. Redaktionen gör flera olika serier, de som finns publicerade just nu i Barnplay heter Peppigt, Pirrigt och Jobbigt, Snart 13 och Strula, Strula riktar sig till en högre målgrupp 13-14 år och har barnlås.

 1. Redaktionen “10–12” vill lyfta problem som förekommer i ungas liv och ta hand om dem på ett viktigt och bra sätt samt informera och stötta dem.
 2. Är det verkligen SVT Barns ansvar att göra detta? Är detta verkligen public service? SVT Barn ska göra relevant innehåll för alla våra tittare.
 3. Tankar om pirr och ämnen som rör puberteten är frågor och funderingar som vi får in i vår chatt varje vecka.

Vi märker att målgruppen har ett stort behov av att få fråga och få svar om pubertetsämnen. Likaså tyngre ämnen som tyvärr många barn brottas med idag. SVT Barn vill göra skillnad. Vi vill stärka våra tittare och ge dem verktyg till att hantera en tuffare vardag som tyvärr förekommer för många barn idag.

Vi märker också att skolor börjar få upp ögonen för oss och använder till exempel Jobbigt i undervisningen. Vi skickar varje vecka ut ett nyhetsbrev med diskussionsfrågor om livskunskap. Men jag tycker inte barn ska lära sig sådant här förrän de är mycket äldre. Våra experter, från exempelvis BRIS, säger att man ska prata med sina barn tidigt om svåra och tabubelagda ämnen.

Men framförallt att barnen själva vill och har ett behov att prata om detta. Därför är det viktigt att vi i vuxenvärlden tar ansvar genom att prata, förklara, tipsa, peppa och stötta i svåra frågor. Vårt mål är att göra våra tittare nätsmarta, upplysta och ta bort skammen om pirrfrågor.
Visa hela svaret

Vem var Sommarskuggan 6?

Marianne Mörck är den sjätte Sommarskuggan i ordningen.
Visa hela svaret

Var bor Sommarskuggan?

Den ligger inlåst i sin skuggkista på SVT Barn
Visa hela svaret

Vem spelar korven i Barnkanalen?

Dags att vässa hjärnan och testa dina kunskaper! Isabell och Jonas, kända från Barnkanalen som Chefen och Varmkorven, gästar biblioteket med en frågesport på påsklovet.
Visa hela svaret

När börjar Sommarlov 2023?

Läsårstider 2022- 2023 för grund- och gymnasieskolan Läsåret pågår mellan 22 augusti 2022 och 15 juni 2023.
Visa hela svaret

Vilken tid på morgonen börjar Sommarlov 2022?

Var med på plats! Varje måndag till fredag 16 juni-11 augusti spelas programmet in 9.00-11.00. Ingen inspelning på midsommarafton 24 juni. Läs mer på svtbarn.se/ sommarlov.
Visa hela svaret