Hur Gamla Ska Kaninungar Vara Vid Leverans?

0 Comments

Hur Gamla Ska Kaninungar Vara Vid Leverans
När du funderar på att skaffa djur ska du alltid tänka på hur djurens naturliga levnadsförhållanden ser ut och försöka att efterlikna dem i så stor utsträckning som möjligt gällande inredning, foder och sällskap. Kaniner lever inte ensamma och sällskap av andra kaniner kan inte ersättas av sällskap av människor.

Har någon i familjen pälsdjursallergi? Finns det allergiker i din närmaste släkt eller bekantskapskrets? Hur kommer dina kaniner påverka er relation?Hur löser du kaninpassning om du reser bort?Har du tid att spendera med dina kaniner? Kaniner ska ha sällskap och aktivering.Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla kaninerna?Är du beredd att regelbundet betala försäkring, vaccination och eventuella veterinärräkningar?

Läs på Lär dig så mycket du kan om kaniner och kaninskötsel, innan du köper dina kaniner. På så sätt slipper du bli överraskad av hur mycket som krävs av dig. Läs på Sveriges Kaninvälfärdsförenings sida, samt på Jordbruksverkets hemsida. Kaninungar ska enligt djurskyddsbestämmelserna stanna hos sin mamma så länge de behöver henne och rekommendationen är att kaninungen ska vara minst sex veckor gammal när den skiljs från modern.

Köp inte en för ung kaninunge! Kanin från djurhem Sveriges djurhem tar varje år hand om hemlösa kaniner, dessa behöver nya och kärleksfulla hem. Kaniner från djurhem är oftast veterinärundersökta, vaccinerade, kastrerade och id-märkta. Dessutom kan du få god hjälp av erfaren personal att välja en kanin som passar just dig.

Flera av Djurskyddet Sveriges lokalföreningar driver djurhem, varav en del omplacerar kaniner. Du hittar kontaktuppgifter till Djurskyddets lokalföreningar här ! Skötsel Kaniner är mycket sociala djur som i det vilda lever i stora grupper. Fundera ordentligt på om du har tid att ta hand om och aktivera kaninerna varje dag.

En kanin som sitter instängd ensam i en bur utan sällskap och aktivering är en olycklig kanin. Kaniner ska ha sällskap, helst av andra kaniner. Man kan välja att ha dem i par eller grupp. Grupperna bör helst sättas samman redan när kaninerna är unga, och sedan hållas stabila. Att sätta samman vuxna individer kan vara svårt, särskilt om det är i små utrymmen.

Men med tid, kunskap och rätt individer kan också det fungera. Tänk dock på att två okastrerade hanar inte ska hållas ihop och att det inte är lämpligt att hålla fertila honor och hanar ihop. Att hålla kaniner med marsvin och höns är inte att rekommendera.

 1. Marsvinen blir ibland illa behandlade av kaniner och hönsens miljö är dammig och kan ge kaninerna luftvägsproblem.
 2. Aniner ska enligt djurskyddsbestämmelserna ha tillsyn minst en gång om dagen, men det är inte nog för att tillgodose deras behov av social kontakt.
 3. Rådfråga även din veterinär angående vaccination av kaniner.

De bör vaccineras mot kaninpest och kaningulsot. Kaninerna kan smittas av dessa sjukdomar i områden där det finns vilda kaniner. Utrymmen Det finns regler om hur stor en bur minst måste vara, så vill du ha kaninen i bur ska du ta reda på vad som gäller.

Men kaniner bör egentligen inte bo i bur. De trivs inte och kan inte röra sig naturligt när de spenderar många timmar på så liten yta. Kaniner mår bra om de får röra mycket på sig och allra bäst mår de om de får gå fritt och slipper bo i bur. Det kan dock vara bra att ha en bur som är öppen eller en toalåda, även om kaninen går fritt.

Då kan kaninen kissa och bajsa i en hörna av buren. Oavsett om du har kaninen fritt eller i bur ska det finnas gnagmaterial, bomaterial och hyllor/hus som kaninen kan gömma sig i och sitta på. Du ska låta kaninen skutta fritt dagligen, se till att kaninen har tillgång till utrymmen som är svala och har låg luftfuktighet, klippa kaninens klor och ha koll på att kaninen äter ordentligt.

 1. Om du har kaninerna utomhus när det är minusgrader ska du ge dem uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.
 2. De ska också erbjudas skydd mot till exempel nederbörd, värme, kyla och andra djur.
 3. Utöver detta ska marken som kaninerna vistas på vara väl dränerad och de ska kunna söka sitt- och liggplatser upphöjda från marken.

Kostnader Alla djur har ett värde, betala alltid en köpeskilling för det djur du skaffar dig. Kostnader du ska räkna med för dina kaniner är foder, strö, försäkring och veterinärvård. Veterinärvården kan bli dyr, kolla därför upp vad kostnaden förväntas bli för dina kaniner och försäkra alltid dina djur.

 1. De flesta försäkringsbolag kan hjälpa dig att hitta och välja försäkring.
 2. Utfodring Läs på noga om hur du ska utfodra och sköta dina kaniner för att de ska må bra.
 3. Det viktigaste är att ge dem fri tillgång till hö och fräscht vatten.
 4. Om en kanin slutar äta ska du genast kontakta veterinär.
 5. Det finns olika orsaker till att en kanin inte äter.

Det kan bero på tandproblem eller matsmältningsstörningar. Oavsett orsaken är det mycket allvarligt om en kanin slutar äta. En vanlig missuppfattning är att så kallade kanin- och gnagarblandningar är bra foder till kaniner. Det är det inte. Ska du ge kaninerna något komplement till hö bör det vara pellets, i liten mängd, med högt fiberinnehåll och/eller färska grönsaker.

Kaniner ska ha tillgång till gnagmaterial, till exempel färska grenar. Eftersom deras tänder växer under hela livet behöver de bra och naturligt material att gnaga på för att slipa tänderna. Läs mer Sveriges Kaninvälfärdsförening är en ideell förening vars syfte är att värna om svenska tamkaniners välfärd och höja kaninens status som sällskapsdjur.

Läs mer på www.skvf.se, Senast uppdaterad: 22 oktober, 2021
Visa hela svaret

När är en Kaninunge leveransklar?

Ungarna är leveransklara som tidigast när de är sju veckor gamla.
Visa hela svaret

Kan man flytta nyfödda kaninungar?

Ett nyfött djur måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera det.
Visa hela svaret

Hur länge lever små kaniner?

Skötsel av kaniner Trygg & säker ledighet, läs våra Ny lag: ID-märkning och registrering av katt,, Tamkaninen, Oryctolagus cuniculus, härstammar från vilda kaniner i västra Europa och norra Afrika. Den är strikt växtätande, och betar vanligen i skymning eller under natten. Hur Gamla Ska Kaninungar Vara Vid Leverans Kaninen använder sina klor för att gräva sig hålor för skydd och vila. I det vilda visar kaniner sällan tecken på aggression, utan flyr i stället vid tecken på fara. Kaniner i fångenskap kan däremot uppvisa aggression vid stress eller hot. Kaniner är intelligenta, vänliga och tysta husdjur.
Visa hela svaret

Hur länge kan man lämna en kanin ensam?

I annat fall ber dig att läsa vidare här – Här skulle jag vilja att du stannar upp en aning och lägger en tanke på hur många minuter eller timmar som ni faktiskt tillsammans i familjen lägger på er kanin per dag? Sedan vill jag att ni räknar baklänges och räknar ut hur många timmar och minuter som kvarstår där kaninen faktiskt lämnas ensam.

Är det rimligt? Vi har som regel att ingen kanin ska behöva bo ensam utomhus på heltid! Det är grymt, det är kallt på vintern och väldigt ensamt och mörkt stora delar av året. Om man tänkt det så får man inte köpa sin kanin hos oss. Kaniner är mycket sällskapliga och behöver utöva sitt naturliga behov av att ha någon att dela dagarna med, någon att värma sig emot och någon som finns där oavsett väder, vind och tid.

You might be interested:  Post Från Usa Till Sverige Hur Lång Tid?

Ibland när man ställt sig dessa frågor så kan man också behöva ställa sig den sista frågan om det eventuellt till och med skulle kunna vara så att man har kvar sin kanin av den anledningen att det så alltid varit. Det är ibland så att livet kommer emellan och det kan då också vara det finaste ni kan göra att erkänna det för er själva så att er kanin kan få lov att hitta sitt nya hem att påbörja sitt nya liv i.
Visa hela svaret

Vad ska man göra när man får Kaninungar?

O mvårdnad vid uppfödning av kaninungar – Kaninungar under 7 dagars ålder behöver en omgivningstemperatur på 27-30 grader. Placera ungarna i en låda bäddad med hö samt om möjligt underull från kaninmamman. Alternativ till underull från mamman är mjuka handdukar eller fleeceunderlag. Om ungarna utvecklas bra kan de efter en vecka vistas i normal rumstemperatur.
Visa hela svaret

Kan en kanin bo ensam?

Kaniner är sociala djur som behöver hållas i par eller i grupp för att må bra. Ensamma kaniner blir ofta mer passiva och kan utveckla onormala beteenden. Tänk på det när du skaffar kanin så att du köper två kaniner som är vana att hållas tillsammans.
Visa hela svaret

När kan man börja klappa Kaninungar?

Första tiden med ungar –

Kullen innehåller oftast 4 – 10 ungar, men det kan bli färre och det kan bli fler. Hur många det blir beror mycket på rasen. Avvänjning av ungarna kan påbörjas vid 6 – 8 veckors ålder. Enligt djurskyddslagen får de inte flytta från sin mamma förrän tidigast efter 6 veckor. Man rekommenderar dock att ungarna inte skiljs helt från mamman förrän vid 8 veckors ålder. En normal kaninmamma diar bara sina ungar 1-2 gånger per dygn. Det är alltså helt normalt att mamman inte verkar bry sig om sina ungar under större delen av dygnet. Kaninen vill ha lugn och ro även när ungarna är nyfödda. Du kan dock försiktigt titta till dem någon gång per dygn för att kontrollera att de mår bra. Om du hittar dödfödda ungar ska du ta bort dem. Det händer att kaninmammor, särskilt förstföderskor, som känner att något hotar hennes ungar överger dem eller kanske till och med biter ihjäl dem. Därför är det bäst om man kan låta familjen vara ifred så mycket som möjligt tills ungarna tar sig ur boet på egen hand. Det brukar ske när de är runt 2,5 veckor gamla. Ungarna brukar öppna sina ögon runt dag 10. När de är cirka 3 veckor kan de smaka på pellets.

Visa hela svaret

När börjar Kaninungar äta själv?

Det är bra att vara väldigt försiktig när du introducerar ny mat till dina kaniner, speciellt om de är små – När kaniner är ungefär tre veckor gamla kan de börja äta små, små portioner av det foder som deras mamma äter. När de sedan slutar dias bör det, tillsammans med hö, vara det enda de äter.
Visa hela svaret

Hur kallt klarar Kaninungar?

Hur ser man att en kanin fryser och hur vinterpreparerar man kaninburen? Här kommer några tips på hur du får din kanin att må bra även under den kalla årstiden. Ordentligt med hö, strö och gömställen i buren Det viktigaste är att se till att buren är ordentligt vinterpreparerad, särskilt när temperaturen börjar visa på minusgrader.

 1. Går temperaturen ner under -7 grader kan kaninen faktiskt förfrysa sina öron.
 2. Först av allt måste buren vara upphöjd från marken så kylan inte kan tränga upp underifrån.
 3. Buren ska ha ett täckt golv och ha ett bra skydd mot nederbörd, fukt, sol, blåst och andra djur.
 4. Skyddet får gärna vara en bolåda som kaninen kan krypa in i när kylan sätter i och som även kan användas som en hylla för kaninen att hoppa upp på.

Fyll hela buren rikligt med halm och strömedel så håller kaninen värmen, se också till att isoleringen är rätt gjord så det inte samlas fukt på insidan. Går termometern ner under -10 grader är det extra viktigt att se till att kaninen har mycket halm och ett stort utrymme att hoppa på.

 1. Tänk på att kaniner är sociala djur och vill bo ihop med en kaninkompis, tillsammans håller de lättare värmen.
 2. Tillräcklig storlek på buren En kanin behöver både kunna hoppa omkring och ha tillgång till gömställen, se därför till att buren är så pass stor att den har möjlighet till det.
 3. En 3 kilo tung kanin ska som minimimått ha 0,7 kvadratmeter att röra sig på, men mår allra bäst av en betydligt större yta.

Särskilt under vintertid, eftersom den behöver röra sig mycket för kunna hålla uppe värmen. Fri tillgång till grovfoder och vatten Det är viktigt att kaninen har fri tillgång till grovfoder, som gräs och hö. Är det minusgrader, måste din kanin få uppvärmt vatten minst två gånger per dygn.

 1. Se gärna till vattnet flera gånger om dagen, så det inte hinner frysa.
 2. Städa buren dagligen Rengör dagligen hos kaninen även under vintern! Kaniner får ofta sjukdomsproblem som rinnande ögon och näsa från urinindränkt bottenmaterial, därför är det viktigt att hålla buren ren.
 3. Vinterpäls En kanin som har varit utomhus under vintern och fått vinterpäls, ska inte flyttas in eftersom det blir för varmt för den inomhus.

Detsamma gäller för en kanin som har varit inomhus under vintern och inte har fått sin vinterpäls, den kan inte flyttas ut förrän till våren. Har din kanin varit inomhus hela vintern, tänk på att den behöver vänja sig långsamt vid att äta gräs på grund av sin känsliga mage när det får flytta utomhus igen.
Visa hela svaret

Vad tycker kaniner är skönt?

Vad behöver kaninen ha för att må bra? – Det är viktigt att kaninen bor så stort som möjligt och att man släpper ut kaninen minst en gång om dagen. Ett tjockt lager halm i kaninens boyta är bra då det är mjukt och skönt för kaninen att gå på och de flesta kaniner tycker om att gräva i och leka med halmen.

 • Aniner gillar att gräva, inte bara i halm.
 • Låt kaninen gräva i jorden när ni är ute eller ge den en låda med djupa lager av jord eller strömaterial.
 • I toahörnan kan man ha en toalåda eller bara fylla hörnet med något som suger upp, exempelvis papperspellets.
 • Att träna sin kanin att bli rumsren är ganska lätt, läs mer om hur du gör här.

Det måste finnas ett hus eller en tunnel för kaninen att gömma sig i. Det är också bra med aktivering i form av exempelvis utspritt foder, aktiveringsleksaker, trickträning, höboll m.m. Vatten kan man ge antingen i en skål eller en vattenflaska. Man måste byta vatten minst en gång om dagen.
Visa hela svaret

Vad ska man inte ge kaninen?

När man som djurägare utfodrar sitt smådjur med det där lilla extra goda, bottnar det oftast i välvilja. Tyvärr blir det ofta missriktat då det kan medföra stora problem för djuret. Felaktig kost är en vanlig anledning till varför kaniner drabbas av allvarliga mag- och tarmproblem som kan vara dödliga.

 • Ibland vill man unna sin kanin lite smått och gott, men det är viktigt att komma ihåg att kaniner inte själva har förmågan att välja ut vad för slags mat som är hälsosam.
 • Aniner väljer gärna ut det goda och onyttiga som finns att tugga på och lämnar kvar det andra.
 • Om det blir för mycket energirik och lättsmält mat som gnagarblandningar, bröd eller banan kan det i längden vara orsaken till varför kaninen får besvär.

Hö Hö eller färskt gräs är basfodret för kaniner. Hö är den viktigaste delen i kaninens kost eftersom det sliter ner tänderna samtidigt som det är bra för matsmältningen. Uppemot 90 procent av kaninernas kost ska bestå av hö. Det är viktigt att kaninen alltid har fri tillgång till fräscht hö.

 1. Om det är alltför gammalt, dammigt eller mögligt kan det ge problem för djurens hälsa.
 2. Se till att förvara höet luftigt i ett torrt och mörkt förråd.
 3. Grönfoder Grönfoder är färska växter som olika sorters gräs, klöver, hallonblad, maskrosor samt vilda och odlade örter.
 4. Tänk på att inte plocka gröna växter längs med en trafikerad mark eller på åkrar som kan ha besprutats.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Shein Paket?

Kaniner tycker även om att knapra på grenar eller kvistar. Tuggandet och söndermalningen av kvistar eller grenar är bra för kaninernas matsmältning och bidrar till att kaninens tänder slits normalt. Även deras psykiska välbefinnande mår bättre när de kan sysselsätta sig med att gnaga på kvistar i flera timmar i taget.

 • Se därför till att kaninerna har så mycket som de önskar.
 • Pellets Kaninpellets finns i många olika sorter.
 • När du ska välja pellets bör du läsa innehållsförteckningen för att vara uppmärksam på att hitta ett foder med hög andel fiber,
 • Pellets är ett tillskott som man kan utfodra med, kanske som lämpligast under vintern för att fullgöra utfodringen.

Du bör se upp med att ge din kanin för mycket pellets. Gnagarblandning Gnagarblandning är pellets utblandat med korn, havre och annat smått och gott. Nackdelen med gnagarblandning är att det innehåller mycket fett och kolhydrater. Undvik att utfodra kaniner med gnagarblandningar då det ofta leder till överviktsproblem, tandsjukdomar och störningar i matsmältningskanalen.

 • Grönsaker Bladgrönsaker är ett bra alternativ.
 • Tänk på att alltid introducera ny föda successivt.
 • Ge inte din kanin potatis, avokado, lökväxter, citrusfrukter och rabarber.
 • Aniner + morötter = sant? Inte om man ska lyssna på experterna.
 • Läs mer om att slopa moroten här.
 • Godis För många kaniner fungerar pellets utmärkt som godis.

Frukt och vissa grönsaker bör undvikas då det innehåller mycket socker. Samma gäller när du utfodrar kaninen med till exempel mjukt fullkornsbröd, torkade bitar av frukt och grönsaker och vissa knäckebröd som innehåller mycket socker. Rent vatten Kaniner har ett stort vätskebehov och behöver ha tillgång till nytt och fräscht vatten varje dag.

Vattenflaska med pip är oftast lättare att använda istället för en vattenskål. Nackdelen med skål är att vattnet blir smutsigt fort. Det är naturligare för kaninen att dricka ur skål än ur flaska och särskilt på vintern är det viktigt att inte ha flaska med metallpip. Undvik tvära foderbyten Kaniner är mycket känsliga för tvära foderbyten.

Alldeles för hastigt foderbyte kan göra att kaninen får olika magproblem. Detta är speciellt viktigt när man byter foder från hö till färskt gräs. Kaninens mage behöver hinna vänja sig för varje dag som går. Se därför till att introducera ett nytt fodermedel långsamt så att det inte blir för stora mängder på samma gång.
Visa hela svaret

När ska man flytta in kaniner?

Se till att flytta in kaninen innan det blivit så pass kallt ute att den hunnit få sin vinterpäls. Flyttar du in kaninen med vinterpäls kommer det att bli för varmt för den inomhus. Detsamma gäller även åt andra hållet.
Visa hela svaret

Vill kaniner ha mörkt på natten?

Kaninen bör ha ljus ca 8-10 timmar om dagen samt att det bör vara mörkt om natten. Ställ buren i ett lugnt hörn i rummet som är skyddat för solljus, kyla och drag. Kaniner kan bo utomhus året runt men tänk på att placera buren i skydd från vädrets skiftningar.
Visa hela svaret

Kan man ha två kaniner ihop?

Behöver kaniner sällskap? Ja. Kaniner är sällskapliga djur som normalt lever i familjegrupper med en hane och flera honor. Därför ska man inte ha en ensam kanin utan gärna två tillsammans. Det går inte att ha två okastrerade hanar tillsammans eftersom de då slåss och kan skada varandra allvarligt.

 1. En okastrerad hankanin kan bli mycket aggresiv mot en annan individ, oavsett art, som den inte kan para sig med eller upplever som en konkurrent.
 2. Det går att ha två honor eller två kastrerade hanar tillsammans.
 3. Det går också oftast bra med en kastrerad hane och en hona.
 4. Det är inget bra alternativ att ha två olika arter tillsammans, de har inte samma “språk”.

Det är tyvärr vanligt att man blir rekomenderad att skaffa ett marsvin som sällskap till sin kanin, detta är ingen bra idé eftersom kaninen kan ha en för den ofarlig bakterie som marsvinet kan bli sjukt av. Om kaninen av någon anledning inte kan få sällskap av en artfrände behöver den få delta i familjens gemenskap och verkligen få vara en aktiv del av ditt liv.
Visa hela svaret

Hur får man en kanin att lita på mig?

3. Fyll er gemensamma lekplats med leksaker – Det finns många, som Zippi lektunnlar och gömställen, gnagleksaker, hängande leksaker och höställ. När ni har ett gemensamt utrymme fullt med leksaker och underhållande inredning kan du sätta dig där med din kanin i en halvtimme varje dag, samtidigt som du sträcker ut handen för att röra vid den.
Visa hela svaret

När ska man sära på Kaninungar?

Parning av kaniner – Kaninhonan blir könsmogen vid 3-9 månaders ålder, hanen vid 3-10 mån ålder. Dräktigheten varar 29-35 dagar (i medeltal 31-32 dagar), och kullen innehåller oftast 4-10 ungar. Avvänjning av ungarna kan påbörjas vid 6-8 veckors ålder. De bör dock inte skiljas helt från mamman förrän vid 8 veckors ålder.
Visa hela svaret

Kan kaniner äta upp sina ungar?

Avel – Könsmognaden på kaniner kan variera avsevärt beroende på ras. Små och medelstora raser blir könsmogna vid 4-5 månaders ålder, stora raser vid 5-8 månader. I allmänhet mognar honorna tidigare än hanarna och man måste beakta att individuella variationer kan förekomma.

 1. Honkaniner har inga löp-perioder men de brukar brunsta med 4-6 dagars intervall.
 2. Honor har så kallad inducerad ovulation vilket innebär att ägglossning sker först då hanen parat sig med honan.
 3. Om kaninhonan blir befruktad, är hon dräktig ca 30-32 dagar.
 4. Även dräktighetstiden kan variera med rasen.
 5. Vid tät och intim kontakt med en kastrerad hankanin, kaninhona, annat husdjur eller människa kan en honkanin “av misstag” få ägglossning och bli skendräktig.

Skendräktigheten brukar vara 18-20 dagar. De mindre kaninraserna brukar få ca 4-5 ungar. Vanligtvis sker födseln tidigt på morgonen i ett bo som honan bäddat i med den päls hon ryckt bort från undersidan av kroppen. Honan ligger inte mycket tillsammans med sina ungar utan kommer och matar dem 1-2 gång om dagen. En vecka gamla kaninbebisar Man ska inte skilja ungarna från sin mamma förrän vid 8 veckors ålder. Att handuppmata övergivna kaninungar är ofta svårt och utmanande. Det finns tyvärr ingen kaninmjölksersättning att köpa men vill man göra ett försök kan man använda kattmjölksersättning.

Till nyfödda ger man 5 ml per dag uppdelat på 2-3 givor. När ungarna är 1 vecka gamla ger man totalt 10-15 ml per dag, vid 2 veckors ålder 26-30 ml och vid 3 veckor fram till avvänjningen ger man 30 ml. Tänk på att vällingen måste vara kroppsvarm och att ungarna inte får bli nedkylda. Efter varje matning bör man massera runt analöppningen för att stimulera tarmtömning och urinering.

Man kan använda en fuktad tops. Vid ca 10 dagars ålder öppnar kaninungarna sina ögon. Då kan man börja introducera hö och annan föda.
Visa hela svaret

Hur länge klarar sig en Kaninunge utan mat?

De är väldigt känsliga för att vara utan foder en längre tid och det kan bli kritiskt efter endast 4-6 timmar utan mat.
Visa hela svaret

Hur visar man sin kanin kärlek?

Gnugga nosen – Kaniner gnuggar ofta sina nosar mot varandra för att visa kärlek, så om du ser att din kanin börjar gnugga sin nos mot dig är det ett tecken på att den verkligen tycker om dig. Om han eller hon också börjar slicka är du älskad på allvar! Läs mer om det här i vår tidigare bloggartikel om hur kaniner visar kärlek,
Visa hela svaret

Var ska man klappa en kanin?

Så blir du kompis med din nya kanin – För att kaninen ska lära känna dig och din röst kan du med fördel prata eller sjunga lågt för den eller låta den vara med när det till exempel ska läsas saga. Mata gärna din kanin ur handen medan du klappar den ömt och försiktigt på ryggen, kaninen kommer då så småningom att förknippa dina händer med något positivt, Kom ihåg att det tar tid att bygga upp ett förtroende mellan dig och din kanin men när ni väl får det starka bandet som många önskar så blir också er relation fin och långsiktig.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Skickar Man Rek Brev?

Kan kaniner slå ihjäl varandra?

Allvarliga aggressiva interaktioner leder till fysiska skador och måste förhindras. Tecken på att situationen håller på att bli allvarlig är om kaninerna cirkulerar mycket snabbt runt varandra eller sitter ihop i en ‘fräsande, sparkande boll’.
Visa hela svaret

Hur länge klarar sig en Kaninunge utan mat?

De är väldigt känsliga för att vara utan foder en längre tid och det kan bli kritiskt efter endast 4-6 timmar utan mat.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att få en kanin tam?

Djurskötarkurs Hur Gamla Ska Kaninungar Vara Vid Leverans Jag får ofta frågan av nyblivna kaninägare. Hur gör jag min kanin tam?Med “tam” menar man ofta att kaninen inte ska sprattla vid lyft, rivas, bitas eller vara rädd och springa undan. Man vill heller inte få sin inredning förstörd av vassa, ivriga kanintänder.Den idealistiska bilden av en kanin som husdjur är en lugn, kelig kompis som gärna blir klappad och buren när som helst, som aktivt söker kontakt och som inte gör någon notis om oljud.

 1. När jag förklarar för den nyblivna kaninägaren att det inte handlar om att göra kaninen “tam” utan att skapa en tillit mellan kanin och människa blir många genast fundersamma.
 2. Det är viktigt att tänka på att kaniner inte umgås med andra på sättet vi människor önskar umgås med kaninen.
 3. Det är inte normalt för kaninen att ofta bli berörd av andra.

En kanin som berör en annan kan vara vid parning eller vid gemensam vila. Inte annars. Att bli klappad och lyft är därför ytterst onormalt och något man inte ska ta för givet när man tar hem en ny kanin till hushållet.Ofta uttalas rådet “Låt kaninen vara ifred någon dag innan ni börjar hantera den” Det borde istället rådas “Låt kaninen komma till er, inte tvärt om” Börja med att skapa en kaninhage i hemmet.

Där ni själva och kaninen har gott om plats.Efter någon vecka av bara tillsyn, mat, vatten, lugn och ro kan man sätta sig i hagen och läsa en bok eller sociala medier. Sitt stilla, lugnt och lägg något extra gott precis intill dig. Låt kaninen själv komma fram och äta ifred intill dig utan att du berör kaninen alls.

Gör det till en rutin, gör det vid ungefär samma tid varje dag. Djur lär sig snabbt rutiner och förknippar din närvaro med något extra gott. När detta fungerar utan att kaninen uppvisar rädsla eller flyktbeteende kan du gå till nästa steg att ge det goda ur handen.

När detta fungerar utan problem, prova klappa lite på kaninens nos eller sida. Inte ovanifrån, detta upplevs ofta som hotfullt. Om kaninen ryggar tillbaka eller uppvisar någon form av obehag, har du börjat nästa steg för tidigt. Avbryt och gör ett försök igen nästa dag. Stressa inte, kaninen ska förknippa dina händer och närvaro med någonting positivt, inte något obehagligt.

Nästa steg kan vara att klappa försiktigt, och steget efter det kan vara att lägga godsakerna i knät och locka kaninen att hoppa dit. På så sätt inleder du ett naturligt steg till närhet och framtida lyft, helt på kaninens initiativ. Om kaninen ryggar undan eller springer iväg gick du för snabbt fram.

 1. Till en början, med en kanin du bygger tillit med, låt någon utomstående sköta kloklippning och sådant som kan upplevas obehagligt.
 2. När kaninen lärt känna dig, dina dofter och era gemensamma rutiner skapas en trygghet där kaninen förstår vad som kommer att hända och hur du som människa beter dig.
 3. Du lär dig samtidigt vad din kanin tycker är okej och inte okej, vad den tycker om och vad den tycker är otäckt.

Detta är vad jag menar med tillit. När tilliten fungerar kan du som människa avnjuta en fantastisk livskamrat som du har lärt dig förstå, respektera och kommunicera med. Inte tränat att bli tam på människans premisser. Principen med tillit är detsamma för alla djur.
Visa hela svaret

När kan man flytta ut kaninen?

Hur ser man att en kanin fryser och hur vinterpreparerar man kaninburen? Här kommer några tips på hur du får din kanin att må bra även under den kalla årstiden. Ordentligt med hö, strö och gömställen i buren Det viktigaste är att se till att buren är ordentligt vinterpreparerad, särskilt när temperaturen börjar visa på minusgrader.

Går temperaturen ner under -7 grader kan kaninen faktiskt förfrysa sina öron. Först av allt måste buren vara upphöjd från marken så kylan inte kan tränga upp underifrån. Buren ska ha ett täckt golv och ha ett bra skydd mot nederbörd, fukt, sol, blåst och andra djur. Skyddet får gärna vara en bolåda som kaninen kan krypa in i när kylan sätter i och som även kan användas som en hylla för kaninen att hoppa upp på.

Fyll hela buren rikligt med halm och strömedel så håller kaninen värmen, se också till att isoleringen är rätt gjord så det inte samlas fukt på insidan. Går termometern ner under -10 grader är det extra viktigt att se till att kaninen har mycket halm och ett stort utrymme att hoppa på.

 1. Tänk på att kaniner är sociala djur och vill bo ihop med en kaninkompis, tillsammans håller de lättare värmen.
 2. Tillräcklig storlek på buren En kanin behöver både kunna hoppa omkring och ha tillgång till gömställen, se därför till att buren är så pass stor att den har möjlighet till det.
 3. En 3 kilo tung kanin ska som minimimått ha 0,7 kvadratmeter att röra sig på, men mår allra bäst av en betydligt större yta.

Särskilt under vintertid, eftersom den behöver röra sig mycket för kunna hålla uppe värmen. Fri tillgång till grovfoder och vatten Det är viktigt att kaninen har fri tillgång till grovfoder, som gräs och hö. Är det minusgrader, måste din kanin få uppvärmt vatten minst två gånger per dygn.

Se gärna till vattnet flera gånger om dagen, så det inte hinner frysa. Städa buren dagligen Rengör dagligen hos kaninen även under vintern! Kaniner får ofta sjukdomsproblem som rinnande ögon och näsa från urinindränkt bottenmaterial, därför är det viktigt att hålla buren ren. Vinterpäls En kanin som har varit utomhus under vintern och fått vinterpäls, ska inte flyttas in eftersom det blir för varmt för den inomhus.

Detsamma gäller för en kanin som har varit inomhus under vintern och inte har fått sin vinterpäls, den kan inte flyttas ut förrän till våren. Har din kanin varit inomhus hela vintern, tänk på att den behöver vänja sig långsamt vid att äta gräs på grund av sin känsliga mage när det får flytta utomhus igen.
Visa hela svaret

När kaninen stampar?

Varför stampar kaninen? – Agria Djurförsäkring Hur Gamla Ska Kaninungar Vara Vid Leverans Foto: Emma Almquist

Kaninen har sett något Det kan vara att den meddelar att den sett eller märkt något. Den kan också göra det för att den upptäckt något som verkar farligt och som väcker oro eller gör att den känner sig stressad. Stampandet varnar då kompisarna, så att de kan söka efter ett skyddat ställe. Revirmarkering Stampandet kan också vara ett sätt att meddela att kaninen vill vara ifred. Det kan betyda “Gå härifrån”, “Lämna mig ifred” eller “Det här är mitt revir”. Kontaktsökning Vissa kaniner stampar för att visa var de är och söka kontakt med andra kaniner. Exempelvis för att meddela att den söker en annan kanin för att den är brunstig. Eller så gör den det bara för att en kompis gör det. Ibland vill kaninen även söka kontakt med oss människor för att få mat eller uppmärksamhet och kan då stampa med baktassarna.

Publicerad av: 2021-02-26 Skriven av: Nina Kjellerstedt, legitimerad veterinär, : Varför stampar kaninen? – Agria Djurförsäkring
Visa hela svaret