Hur Gamla Ska Hundvalpar Vara Vid Leverans?
Smuggelhundar – lidande för hunden – Smuggelhundar föds ofta upp under hemska förhållanden och hanterats ofta illa på vägen till försäljning. De förvaras ofta i trånga utrymmen under transporten, utan tillsyn och mat. Det skapar mycket lidande för hunden.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Varför levereras valparna just vid 8 veckors ålder?
- 2 Vad ska en valp vara vid leverans?
- 3 Måste valpen vara 12 veckor?
- 4 Vem väljer valp först?
- 5 Hur snabbt kan man Ensamträna en valp?
- 6 Vilken ålder brukar valpen lugna ner sig?
- 7 Hur länge ska man sova bredvid valp?
- 8 När påbörjas avvänjning av valparna?
- 9 Hur många dagar får det enligt SKKS grundregler max gå från dagen då valpen hunden besiktigas av veterinär till att den överlåts?
Varför levereras valparna just vid 8 veckors ålder?
Gällande leverans av valp – Att en valp får levereras tidigast vid åtta veckors ålder betyder att den ska vara fyllda åtta veckor vid leveransen. Om hunden är född på en måndag blir den således leveransklar samma måndag åtta veckor senare. Om köparen har lång resväg eller om det är mycket bättre för köparen eller säljaren att valpen hämtas redan på söndagen går det att begära dispens för att få leverera valpen en eller maximalt två dagar för tidigt.
Visa hela svaret
Vad ska en valp vara vid leverans?
Förbereda valparna för försäljning – Även om det inte är många veckor som valparna bor tillsammans med dig som uppfödare, så kan du under dessa veckor hjälpa valparna att få förtroende för människor och vänja sig vid vardagen. Se till att tillbringa mycket tid med valparna.
Valparna ska vara besiktigade av veterinär. Besiktningsintyget är bara giltigt i 7 dagar så valpbesiktningen ska ske senast några dagar innan leverans till valpköparen. Hos veterinären passar man också på att vaccinera och id-märka valparna. Valparna ska vara id-märkta vid försäljningen. Om det är en renrasig hund kan du välja att registrera valparna i SKK. Valparna ska avmaskas innan leveransen. Avmaskning hinner man göra ett par gånger och det är bra att göra sista avmaskning ett par dagar innan flytt. Om möjligt, låt det gå någon dag mellan vaccination och avmaskning.
Tänk på att om din tik har fått en stor kull med valpar så kan köpprocessen dra ut på tiden. Du kanske inte vill att alla köpare hämtar valp samma dag. Försök planera besiktning, vaccination m.m. så gott du kan relaterat till när valparna ska levereras.
Visa hela svaret
När kan man ta ut valpen första gången?
VALPTRÄNING – MILJÖTRÄNING HOS UPPFÖDAREN – Forskning visar att det valpen upplever under den så kallade socialiseringsperioden (den tid då valpen är som mest mottaglig för social stimuli) starkt påverkar dess övriga utveckling. Uppfödaren har därför ett stort ansvar att socialisera valpen och inleda miljöträningen på ett bra sätt genom att låta valpen vara en del av vardagslivet med allt vad det innebär.
- Från 5–6 veckors ålder ska kontakten med människor ökas successivt.
- El, lek och hantering är viktiga inslag i socialisering av valpen och bör ske även på egen hand, utan stöd av kullsyskonen.
- Valpar som har bristande kontakt med människor blir ofta svårare att handskas med och att dressera med någon större framgång.
När valpen vid 8–9 veckors ålder flyttar till sitt nya hem är det dags för den nya ägaren att ta över och fortsätta arbetet med att socialisera och miljöträna valpen som uppfödaren påbörjat. Perioden mellan 8–12 veckor är en bra inlärningsperiod då upplevelser allt oftare blir till bestående minnesbilder.
Visa hela svaret
Vilken vecka väljer man valp?
Valpköpare – Oavsett hur söta och hjärteknipande valparna är behöver de så småningom flytta till ett eget hem. Att hitta lämpliga valpköpare är ett grannlaga arbete. Det går mode i hundraser men under perioder kan det vara svårt att sälja också de mer populära raserna.
- Svenska Kennelklubbens webbplats köpahund.se är en stor tillgång för dig som är uppfödare inom SKK, här kan du visa upp och sälja dina valpar gratis.
- Special- och rasklubbar förmedlar också ofta valpar via sina hemsidor.
- Ibland måste kullen infria vissa krav för att få annonseras ut på klubbens sida.
- De senaste åren har det blivit allt mer oumbärligt för en uppfödare att ha en egen hemsida där man kontinuerligt kan publicera bilder och berätta om valpkullen.
En fördel med de valpköpare som kommer via rasklubben är att de ofta är mer pålästa och medvetna än de som fastnat för valparna på en annons på webbsidor som Blocket etc. Vilken väg en valpköpare än hittar uppfödaren så måste den senare försäkra sig om att köparen verkligen kan erbjuda ett kärleksfullt och bestående hem.
- Har köparna insett vad det innebär att äga en hund i allmänhet och just den här hundrasen i synnerhet? Det är alltid bra att fråga så mycket som möjligt och innan du bestämmer dig för att sälja en valp bör spekulanten komma på besök.
- Du får då känna dem på pulsen ordentligt och valpköparen får förvissa sig om att han/hon känner förtroende för dig som uppfödare.
Brister det i personkemin redan vid första träffen bör nog köparen se sig om efter sin valp någon annanstans. Poängtera att du inte lovar att sälja en valp bara för att köparna kommer och tittar på kullen.Tala om att det inte heller föreligger något köptvång utan att ni håller det öppet från båda håll.
När ska då valpköparna få komma och titta? Ofta har de väldigt bråttom och längtar efter att få se valpkullen. Men bromsa och ta inte emot besökare förrän valparna är runt en månad gamla. Det finns uppfödare som vill vänta längre än så. Tiken vill ha lugn och ro, valparna gör ännu inte så mycket väsen av sig och dessutom föreligger alltid en smittorisk.
När valp och köpare ska matchas ihop får man ha fingertoppskänsla och inte ha för bråttom.Vänta gärna tills valpen är runt 6–7 veckor då valpen visar mer av sin personlighet och för all del sin exteriör. Var lyhörd. Vad vill valpköparen ha sin hund till? Ställa ut? Tävla på annat sätt? Jaga? Har de tidigare erfarenhet? Bor de i närheten så att du kan hjälpa dem med uppfostran och eventuellt träning om det skulle behövas? Generellt är rådet att inte ha alltför stora förväntningar på valpköpare.
Tar de hand om sin hund på ett bra sätt och dessutom själva är nöjda med sitt hundköp får du nog i slutändan vara tillfreds med det.Var beredd att stötta och bistå dina valpköpare men ställ inte orimliga krav på dem. Är någon av dina valpar extremt lovande, behåll den själv. Det är förmodligen bara du som kan träna och sköta den så att den kommer helt till sin rätt! Läs igenom SKKs Grundregler för vad som gäller vid försäljning.
Registreringsbevis och skötselråd ska följa med, gärna också mat för den första veckan. Valparna ska vara besiktigade och id-märkta och du ska använda dig av rätt avtalsform vid försäljningen. Kom ihåg att när du säljer en valp så tillhör den därefter köparen.
Visa hela svaret
Hur länge kan man lämna en 4 månaders valp?
HUR LÄNGE FÅR HUNDEN VARA ENSAM? – Enligt svensk lag får man inte lämna en hund ensam alltför länge och jordbruksverketets allmänna råd säger att en hund bör rastas minst var sjätte timme dagtid. Kom också ihåg att en valp inte ska vara ensam mer än korta stunder åt gången fram tills den är sex månader gammal. Lycka till med ensamhetsträning av din valp eller hund.
Visa hela svaret
Måste valpen vara 12 veckor?
Vaccination är ett viktigt och enkelt sätt att skydda sitt djur från allvarliga sjukdomar. Alla hundar ska vaccineras mot parvo (hundpest), valpsjuka och smittsam leversjukdom/hepatit. Förutom grundvaccination som görs vid 7 veckor, efter 12 veckors ålder och vid 1 års ålder, ska vaccinationen upprepas vart tredje år.
Visa hela svaret
Hur långt åka för att hämta valp?
Första tiden hemma efter valpköpet – Du får hämta valpen tidigast när den är åtta veckor gammal och när du får hem den ska den vara id-märkt, avmaskad, grundvaccinerad samt besiktad, Besiktningsintyget ska inte vara äldre än sju dagar och vara utförd och signerad av en legitimerad veterinär.
- Försäkring Teckna en försäkring så att den gäller från den dagen du får hem din valp och kontrollera så att din uppfödare har en “dolda fel försäkring” på valpkullen.
- Med en försäkring kan du vara trygg i att få hjälp med ersättning för veterinärvård vid olyckor, skador och sjukdomar.
- Försäkringsbolagen har olika villkor så jämför de olika bolagens premier och villkor med varandra och läs igenom det finstilta så att du inte missar eventuella reservationer kring just din ras.
Vanligast är att man tecknar både livförsäkring och veterinärvårdsförsäkring som täcker veterinärvård men ibland även medicin och rehabilitering. Skapa trygghet för valpen och bygg en grund för framtiden För att få den där riktigt fina kompisen behöver du lägga extra mycket tid och träning under det första året. Då får du en hund som är trevlig och skänker glädje resten av livet. En bra start är förstås att läsa böcker om hundens behov.
- Då får du veta mer om hälsa, friskvård, sjukdomar, skador och risker för just valpar.
- Fundera också igenom hur du vill att ditt och hundens gemensamma liv ska se ut framöver och arbeta in rutiner och tydliga regler redan när valpen är liten.
- Att ha en hund som är lätt att hantera (borsta tänder, klippa klor, borsta), promenera med (inte dra i koppel) och leva med är verkligen härligt.
Foder Din uppfödare kommer med stor sannolikhet rekommendera dig att fortsätta med det foder som denne har gett valparna innan de flyttade ifrån kullen. Om du väljer att gå över till ett annat foder är det viktigt att du gör det successivt under en övergångsperiod, så att valpens mage hinner vänja sig vid det nya fodret.
Välj ett komplett helfoder anpassat till storleken på din hund och som är anpassat för unga, växande hundar för att få rätt energimängd. Man brukar övergå till vuxenfoder när hunden slutat växa på höjden, vanligen runt ett års ålder. Håll koll på vikten. Även en liten valp kan bli överviktig. Undvik extra belöningsgodis och ta hellre små bitar foder från dygnsransonen om du vill ge hunden belöning, exempelvis när ni tränar inkallning eller hantering.
Läs gärna mer om foder till hund här, Sömn och vila Valpar behöver vila mycket och ska ha en egen bädd eller plats där den alltid har lugn och ro. Ge den alltid möjlighet att återhämta sig ordentligt efter en aktivitet. Sömn är en viktig del av valpens utveckling. Om det finns barn i familjen är det viktigt att de låter hunden vara i fred när den är vid sin bädd.
Plocka bort småsaker som legobitar, mynt och strumpor samt ta bort giftiga växter, Förvara rengöringsmedel och mediciner där hunden inte kommer åt. Fäst sladdarna vid väggen eller täck över dem och dra ur kontakterna när sladdarna inte används. Stoppa valpen från att ta sig ut på eventuell balkong med dörrstängare eller barngrind. Se upp med giftiga växter inomhus och i trädgården. Säkra soptunna och soppåsar. Städa upp spill av kemikalier och målarfärger i bodar och garage. Har du pool, bör den vara övertäckt när du inte har uppsikt över den.
Att få hunden rumsren Grundregeln när du ska få valpen rumsren är att ge beröm, att bestraffa valpen fungerar inte och skapar bara osäkerhet. Ta ut valpen så ofta du har möjlighet, så fort den har sovit, ätit eller lekt och beröm den varje gång den lyckas kissa utomhus.
Visa hela svaret
Vem väljer valp först?
Parning Du har bestämt dig för att ta en valpkull vid tikens nästa löp. Planering är viktigt. Var ute i GOD TID! Vänta inte med att söka efter en hanhund tills tiken redan har börjat löpa. Ta kontakt med täckhundsägaren i god tid före parningen. Det kan vara värdefullt att träffas och jaga tillsammans med den tilltänkta partnern.
- Skriv parningsavtal före parning med hanhundsägaren så att ni reglerar hur stor parningsavgiften ska vara och när ersättning till hanhundsägaren ska betalas ut.
- Det är bäst för båda parter även om man är goda vänner.
- Missförstånd om vad ni kommit överens om undviks därmed.
- Parningsavtal finns på SKK, sök parningsavtal.
Generellt gäller att ersättningen till hanhundsägaren bör motsvara ett valppris. Idag har vi tämligen gått om meriterade hanhundar för avel, varför du inte bör betala några vansinnespriser för parningen. Det är du som tar de stora riskerna för tiken, valparna och gentemot valpköparna.
Rekommendationen är att parningsbeloppet beräknas efter antalet levande valpar vid 6 veckors ålder. Parningsavgiften kan variera beroende på hur meriterad hanhunden är, men ligger vanligen på ca 1500 kr/valp.6-7 valpar/kull är rasens medeltal. Man kan också erbjuda hanhundsägaren en s.k. parningsvalp som full ersättning för parningen.
Fundera på vad som händer om det blir 1 eller 2 valpar. Uppfödaren vill kanske själv också behålla en valp, vem ska välja först. Ska hanhundsägaren ha en valp (när det bara blivit ett fåtal) bör han betala en del av valppriset. En hanhund bör inte överanvändas och inte heller bör en föräldrakombination upprepas.
Avelskommittén kontrollerar och utvärderar avelshundarnas nedärvning av jaktegenskaper och hälsa vid ca 20 valpar. Om hunden visar bra resultat vid utvärderingen, kan den användas till fler parningar. Det ligger i alla uppfödares och täckhundägares intresse att så många av deras avkommor som möjligt meriteras.
Det vanligaste förfarandet vid parning är att tiken åker till hanhunden. Om hanhunden kommer till dig har ägaren rätt till reseersättning. Om du måste lämna tiken hos hanhundsägaren några dagar bör du erbjuda pensionatsavgift för “kost och logi”. Tiken brukar oftast komma i höglöp, dvs.
bli parningsvillig, mellan 9:e och 14:e dygnet. Det är dock högst individuellt och kan även vara tidigare eller senare än så. Kalkylera därför med att det kan bli många turer fram och tillbaka till hanhunden. Veterinär kan kontrollera om ägglossning är nära förestående genom att göra ett utstryk eller genom att mäta progesteronhalten i blodet.
Därigenom kan lämplig parningsdag fastställas. Detta är speciellt värdefullt om man bor långt ifrån hanhunden. Passa på att avmaska tiken i samband med parning. Vaccinationer mot parvo, valpsjuka, HCC bör vara relativt färska. Vid utlandsparningar gäller speciella vaccinationsförfaranden.
- Ontakta Jordbruksverket för aktuell information.
- Efter parningen kommer en tid av väntan och förväntan.
- Läs på om dräktighet, valpning, valparnas utveckling och tikens viktiga roll i fostran, särskilt när valparna är 6-8 veckor.
- Man kan kontrollera med ultraljudsundersökning om tiken verkligen är dräktig.
Planera för ledighet från arbetet och lägg upp en plan för hur du/ni kan sköta tiken och kullen fram till minst 8 veckors ålder. Man kan inte lämna tiken och valparna ensamma hela dagarna eftersom hon måste få flera måltider, rastningar mm. Anmäl parningen till SWK:s valphänvisare för kostnadsfri valphänvisning på klubbens hemsida: Valpar väntas/ valpar födda (om din parning uppfyller SWK´s krav), se under egen flik Valphänvisning.
Visa hela svaret
Hur snabbt kan man Ensamträna en valp?
Börja träna valpen – Ett tips är att börja träningen redan i valpstadiet. Vänta dock tills valpen blivit trygg i sin nya familj och miljö. När valpen är redo börjar ni i försiktigt tempo. Ta korta stunder från någon minut, för att sedan utöka allteftersom att valpen vänjer sig.
Visa hela svaret
Måste valpen kissa på natten?
Så får du din valp rumsren | AniCura Sverige En valp behöver kissa och bajsa ofta, Det kan handla om allt mellan 6-10 gånger per dag och en bra tumregel för dig är att tänka “hellre gå ut en gång för mycket än för lite”. Under natten är behovet att kissa ungefär lika stort som på dagen, eftersom valpen ännu inte lärt sig hantera blåsan – det är helt enkelt inte så lätt att hålla sig som en vuxen hund kanske kan göra.
Visa hela svaret
Måste man leka med valpen hela tiden?
Lekens början och slut – Det lönar sig att leka mycket med valpen, men det behövs inte riktigt varje gång den kommer och försöker pocka på din uppmärksamhet. Om du alltid avbryter det du gör och sätter igång och leker, lär sig valpen att du alltid är tillgänglig.
Till exempel kan du med neutral röst säga “Nu ska vi inte leka” till hunden och fortsätta med det du gör. När du upprepar samma fras lär sig valpen att den inte får sällskap av dig just då när du yttrar orden. Å andra sidan blir du till en alldeles särskilt intressant kompis åt din hund om du ofta själv tar initiativ och bjuder in valpen till lek.
Det lönar sig dock oftast att gå med på valpens lekönskemål och försök att ta kontakt. Tänk också på att avsluta leken när det är som roligast, i stället för när valpen blir uttråkad och går iväg. På så sätt blir lekstunden alltid någonting som det är värt att vänta på.
Visa hela svaret
När är det som jobbigast att ha valp?
Din lyckligaste dag är valpens jobbigaste.
Visa hela svaret
Vilken ålder brukar valpen lugna ner sig?
Träning, gränser och aktivering – Unga hundar blir sällan “lugna och förståndiga” av sig själva. De måste genom träning få lära sig vad som är tillåtet och framför allt vad som inte är tillåtet. Att gå på kurs med din hund är både nyttigt och roligt. Oavsett om din hund ska fungera som sällskapshund, jakthund, tävlingshund eller något helt annat är en valp- eller vardsagslydnadskurs en bra investering.
Visa hela svaret
När börjar Spökåldern?
NÄR INTRÄFFAR SPÖKÅLDERN HOS HUNDAR OCH VALPAR? – Spökåldern hos hundar inträffar runt 5–7 månaders ålder, i gränslandet mellan den juvenila perioden och hundens tonårsperiod – samtidigt som könsmognaden. När könsmognaden hos hunden inträffar är det lite allmänt kaos i hjärnan på grund av hormonpåslaget (halterna av bland annat hormonerna östrogen respektive testosteron ökar och fluktuerar) och hunden blir ofta mindre social och fientligt inställd mot främmande hundar.
Hundens juvenila period Hundens tonårsperiod
Hur länge ska man sova bredvid valp?
Valpen behöver närhet även på natten – När du nu har tagit hem valpen är det självklart att den första tiden är orolig. Valpen behöver närhet även på natten. Valpen måste vänja sig vid sin nya situation och den enorma värld som nu har öppnat sig. Det tar lite tid.
Visa hela svaret
När kan man låta valpen gå i trappor?
Motionera, men med måtta – Hur mycket och på vilket sätt en valp bör röra på sig beror på ålder, ras, storlek och kondition. Om du motionerar din valp för mycket eller låter den göra olämpliga rörelser kan den drabbas av artros och andra besvär senare i livet.
Valpens skelett och muskulatur är nämligen inte färdigutvecklade. Dessutom bör valpen få tillräckligt med vila så att den hinner återhämta sig och kan lägga energi på att växa. Att leka med hunden är en rolig sysselsättning. Leken förbättrar hundens kondition och stärker bandet mellan er. Eftersom valpen fortfarande växer är det viktigt att leken inte pågår för länge och att du väljer lek med omsorg.
Välj också en lämplig plats för leken och ta reda på om den kan vara lös där. Din valp är förmodligen inte jättebra på att lyssna än och blir lätt distraherad. Om det inte är säkert för valpen att vara lös bör du hålla den kopplad. De flesta valpar tycker att det är spännande att bada.
- Att simma är (för de flesta raser) ett bra sätt att röra på sig eftersom skelettet och musklerna utsätts för betydligt mindre belastning och valpen dessutom bygger muskelmassa.
- Låt din valp försiktigt vänja sig vid vatten – tvinga den aldrig! Då blir den bara ännu mer rädd.
- Asta ut en rolig leksak på grunt vatten och uppmana valpen att hämta den.
Kasta sedan ut den längre och längre. Du bör inte cykla med hunden så länge den fortfarande växer. Det bästa är att vänta med detta tills valpens koordination är bättre utvecklad så att inga olyckor inträffar. Dessutom utsätts valpens muskler och skelett för mycket stor belastning när den går i trappor.
Visa hela svaret
Hur vet man om en valp inte trivs?
Så här läser du valpens kroppsspråk – Hundar kommunicerar med varandra genom kropDu kanske skrattar åt eller ojar över valpens ansiktsuttryck, men hundens uttrycksfullhet sträcker sig mycket längre än bara till uttrycket i det söta lilla ansiktet. Valpar använder hela kroppen för att kommunicera, från ögon till svansspets, enligt The Spruce Pets.
- Ögonen: Kisande och hängande ögonlock visar på glädje eller njutning, framför allt förekommande i en lustfylld situation när hunden blir klappad.
- Ögon som är vidöppna visar vakenhet.
- Att vända bort blicken och undvika ögonkontakt visar på underkastelse eller stress, medan stirrande är en utmaning och ett tecken på att valpen bekräftar sin dominans.
Var även uppmärksam på pupillerna. Pupillerna på en aggressiv valp vidgas när den är på väg att attackera. Öronen: Storleken och formen på öronen kan påverka hur lätt det är att se och förstå öronens språk, men öronen på en valp som är mycket alert står rakt upp och pekar framåt.
Öron som ligger platt mot baksidan av huvudet är ett tecken på rädsla eller underkastelse. Munnen: En delvis öppen mun med en tunga som sticker ut ur munnen indikerar en glad och avslappnad valp. Om den slickar eller gör slickande rörelser med tungan visar den undfallenhet. En valp som tar tag eller nafsar i en annan hunds mun eller nos försöker visa sig dominant.
Dessa tecken är ganska enkla att avläsa, men desto större otydlighet råder när en valp visar tänderna. Läppar som dras upp för att exponera tänderna är ett tecken på dominans och aggression, medan läppar som dragits isär i ett vänligt leende är ett tecken på underkastelse.
Hållningen: Valpens kroppshållning säger en massa: Självsäkra hundar, och de som visar sig dominanta, sträcker på sig och håller sig upprätta. Andra dominanta hållningar inkluderar att stöta till, knuffa, luta sig mot och stå över andra hundar eller individer. Valpar som känner sig mindre säkra kommer att försöka göra sig mindre genom att platta till öronen, sänka huvudet och stoppa in svansen mellan benen.
Att hålla upp en blidkande tass och rulla över på rygg för att visa magen är också tecken på underkastelse eller att hunden känner sig bekväm med dig. Pälsen: Även valpens päls kan säga något om hur den känner sig. En hund som är mycket vaken, oavsett om den är rädd eller aggressiv, kommer att resa ragg (pälsen längs ryggraden kommer att stå rakt upp).
Svansen: Du kanske tror att en viftande svans signalerar glädje och vänskaplighet. Men beroende på andra typer av kroppsspråk kan en viftande svans också indikera andra känslor, enligt The Spruce Pets. Om valpens bakdel eller hela kropp vickar så är det just ett tecken på att den är entusiastisk och glad att se dig.
Men om svansen viftar långsammare kan det uttrycka osäkerhet och tvekan, medan en svans som hålls högt och viftar snabbt men i en smal båge signalerar rädsla eller aggression.
Visa hela svaret
Hur länge kan en hund hålla sig under natten?
Hur länge kan en hund vara ensam? – Hur länge en hund klarar att vara ensam varierar lite och valpar klarar knappt ensamhet alls. Träning och hundras spelar stor roll i hur länge en hund klarar ensamheten. En vältränad vuxen hund av de flesta raser klarar sig 4-5 timmar ensam utan problem.
Visa hela svaret
Hur länge kan en 8 veckors valp hålla sig?
Valpar blir vanligtvis rumsrena vid 3–6 månaders ålder under förutsättning att de blir tränade för den goda vanan. Med lite goda råd på vägen går det lättare! Vid 6 månaders ålder är många valpar rumsrena. Förutsättningen är att du är påpasslig inomhus och har tålamod att vänta ut valpen tills den har rastat sig när ni är ute.
Visa hela svaret
Vad behöver en 8 veckors valp?
Vad ska valpen äta? – Med största sannolikhet har du fått rekomendationer från din uppfödare om vad valpen ska äta och hur ofta. En valp på åtta veckor bör äta 3-4 gånger om dagen. Måltiderna ska vara jämnt fördelade. När valpen blivit fyra månader behöver du inte servera fler än tre mål per dag.
Visa hela svaret
När påbörjas avvänjning av valparna?
Avvänjning från mjölk till fast föda – När valparna är 3-4 veckor gamla kan man börja ge dem mat utöver mjölken de diar från tiken. Ett klassiskt tips är att blanda rå nötfärs med äggula och några droppar rapsolja. Man tar en portion i storlek av en tesked och värmer den i handen så den blir ljummen.
Sen håller man den framför valpens nos. Om valpen inte alls förstår vad den ska göra kan man lägga en liten, liten klick på valpens tunga. Snart kommer valpen på vad den ska göra och ser mer och mer fram emot maten. Så småningom kan man variera menyn, till exempel med foder för spädvalpar som finns att köpa.
Valparnas tarmflora och immunförsvar mår bra av att testa lite olika mat under de första månaderna i livet. Man ska såklart välja mat som är lämpligt för små valpar. Studier av allergier hos hund har visat att små portioner av olika födoämnen verkar gynnsamt för immunförsvaret och motverkar uppkomsten av allergier.
Visa hela svaret
Hur många dagar får det enligt SKKS grundregler max gå från dagen då valpen hunden besiktigas av veterinär till att den överlåts?
Hur gör jag om jag vill skänka bort en hund? – Även om du överlåter en hund utan ersättning ska du upprätta ett avtal. Som uppfödare inom SKK-organisationen använder du Svenska Kennelklubbens köpeavtal och skriver 0 kr i rutan för hundens pris. Kom ihåg att även en hund som ges bort måste vara besiktigad inom sju dagar före överlåtelsedagen.
Observera att vissa försäkringsbolag inte betalar ut något liversättningsbelopp för en hund som sålts för 0 kr. Överlåter du en hund för 0 kr ska du informera köparen om detta. Kontrollera aktuella villkor med försäkringsbolaget. Ska ny försäkring tecknas kan det vara av vikt att kontrollera villkoren hos flera bolag då det är stora variationer mellan bolagen.
Oftast är det dock bäst att överlåta befintlig försäkring eftersom en ny försäkring får reservationer om hunden tidigare haft problem som den blivit behandlad för.
Visa hela svaret