Hur Ange Referens Personligt Brev?

0 Comments

Hur Ange Referens Personligt Brev
Välj referenser noga – En referens ska vara någon som känner dig väl, helst genom jobbet. Dina referenser ska till exempel kunna beskriva vilken roll du har tagit i grupper, hur du har hanterat utmaningar och andra jobbsituationer. Två eller tre namn brukar vara lagom.
Visa hela svaret

Var anger man referens i ansökan?

Skriv personligt brev Det personliga brevet ska ha fokus på vad dina kunskaper och talanger kan bidra med på arbetsplatsen. Förslag på utseende och innehåll i ditt personliga brev Layout Längd: 1–2 A4-sidor är ett bra riktmärke. Max 2 A4 sidor. Textstorlek: Ha en text som är tillräckligt stor för att läsa.

Rubrik 1 För och Efternamn. Använd ditt namn som rubrik. Födelsenummer (Du behöver inte skriva de fyra sista siffrorna) Tjänst och referensnummer. Skriv tjänstens namn. Om tjänsten har ett referensnummer så ska det stå i jobbannonsen. Annars behövs inte det. Rubrik 2 – Skriv en rubrik som säger något om vad du är bra på. Innehåll Börja med att berätta varför du söker jobbet och varför du tycker att arbetsgivaren ska anställa just dig. Se till att verkligen få med det som arbetsgivaren söker efter, så att ditt brev blir som ett svar på arbetsgivarens annons. Skriv det viktigaste först och håll dig till den information som är viktig för jobbet du söker. Tala gärna om för arbetsgivaren varför du vill arbeta hos just dem. Om jobbet inte annonserats kan det finnas värdefull information på hemsidor eller liknande. När du söker jobb på fler olika ställen kan ditt CV vara ganska likadant, men ditt personliga brev ska vara mer direkt riktat till den särskilda arbetsgivaren du söker jobb hos. Avslut Avsluta gärna brevet med att du ser fram emot att få träffa arbetsgivaren personligen. Till sist, skriv till: Med vänliga hälsningar och ditt namn.

→Skicka alltid ditt CV tillsammans med ett personligt brev. Tänk på att utseendet på att ditt CV och personliga brev ska höra ihop. →Kolla alltid stavningen i dina dokument en extra gång. Ta gärna hjälp av en vän eller annan person du har förtroende för.

 • Döp dokumenten ordentligt.T.ex.
 • Spara som “CV Förnamn Efternamn”.
 • Spara och skicka dokumenten som PDF, om du gör din ansökan via mail.
 • PDF är ett säkert format som alla kan öppna) →Skicka din ansökan i tid.
 • När det finns en sista ansökningsdag ska du alltid skicka in din ansökan före sista ansökningsdatum.” → Meddela dina referenser att de kan bli uppringda av en arbetsgivare du söker jobb hos.

→Vårda ditt digitala varumärke. Var noga med ditt “digitala avtryck”. Vilken bild av mig är det som syns?Arbetsgivare kollar ofta upp dina sociala media kanaler. Se till att finnas på de sociala kanalerna och se till att de är uppdaterade. Källa: Arbetsförmedlingen och Fryshusets studie och yrkesvägledare inom skolor och Stöd och matchning.
Visa hela svaret

Hur skriver man en referens på CV?

“Referenser lämnas på begäran” – vad betyder det? – En referens som tas upp i ett CV är en person som känner dig som kollega och arbetskamrat. Referenser kan helt enkelt intyga att du är lämplig för tjänsten du sökt. Exempel på referenser kan vara en kollega, en lärare eller en före detta chef – helt enkelt någon som sett dig i professionella arbetssituationer.
Visa hela svaret

Måste man ange sin chef som referens?

Måste jag lämna min nuvarande chef som referens? – Nej, du behöver inte lämna din nuvarande chef som referens. Men ärlighet varar ju som bekant längst och därför kan det vara bra att flagga för chefen att du sökt ett annat jobb. Passar det bättre att hålla det hemligt bör du vara tydlig och uppriktig mot rekryteraren om varför du inte vill använda din nuvarande chef som referens.
Visa hela svaret

Vad säger man när man är referens?

Vad kan jag säga som referent? – Avanzera – Rekrytering och konsulttjänster När man är chef får man ibland frågan från tidigare anställda om man kan vara referens. Det händer också att man blir kontaktad utan att personen i fråga lämnat en som referens.

 • Oftast är det bara kul att kunna hjälpa en före detta medarbetare vidare i karriären.
 • Men hur gör man med känsliga uppgifter och sådant som kan vara negativt för personen ifråga? Vad får man egentligen säga som referent? Och är man över huvud taget skyldig att lämna referenser om det efterfrågas eller kan man tacka nej? Dessa kluriga frågor ska vi försöka reda ut här.

Är man skyldig att lämna referenser? Nej, det är man inte, åtminstone inte i någon juridisk mening. Att vara referens är ju inte alltid en helt enkel uppgift. Särskilt till personer man inte har ett positivt omdöme om. Att neka till att lämna en referens är ju i sig ett dåligt betyg, men allt beror ju på anledningen till att du vill neka.

 1. Änner du dig tveksam till att lämna en referens så kan du avböja att göra detta.
 2. Hellre det än att förstöra för en tidigare anställd att få en andra chans.
 3. I en annan organisation kan ju personen i fråga fungera utmärkt.
 4. Vad kan man säga som referent? Huvudregeln är att man bara bör svara på de frågor som faktiskt ställs.

Tänk på att syftet med referensen är att du ska svara på frågor kring hur personen fungerat i tjänsten samt vilka kvalifikationer personen har. Du bör därför vara försiktig med hur du hanterar information som inte är relevant för tjänsten. Sträva efter att vara positiv, men ändå ärlig.

Försök bortse från dina egna känslor. Det handlar inte om dig utan om din tidigare medarbetare. En annan rekommendation är att inte säga mer än du kan stå upp för inför personen det gäller. Vad säger lagen? Vad som bör sägas eller inte sägas i en referens är i de flesta fall snarare en fråga om omdöme än juridik.

Men det finns en del regler det kan vara bra att ha koll på, dessa är speciellt viktiga att tänka på om man ska säga något negativt. Om du lämnar dina omdömen per e-post gäller t.ex personuppgiftslagen (PUL), vilket innebära att det du skriver inte får utgöra en kränkning av den tidigare anställdes personliga integritet.

 • Lämnar du referenser per telefon, vilket ju är det absolut vanligaste, är personuppgiftslagen dock inte tillämplig.
 • Det kan i allmänhet inte anses utgöra vare sig förtal eller i strid med PUL att lämna kortfattade/generella och sanningsenliga uppgifter av en negativ natur om en före detta anställd.
 • Som att denne t ex inte klarade av arbetsuppgifterna på ett bra sätt, saknade det rätta drivet, hade svårt för att samarbeta eller var frånvarande i hög utsträckning.
You might be interested:  Hur Mycket Väger Ett Vanligt Brev?

Att lämna uppgifter om brottsliga gärningar eller trakasserier är dock känsligare, såväl ur ett förtals- som ur ett PUL-perspektiv (särskilt om personen i fråga inte dömts för brott). Det kan dock i regel inte anses utgöra förtal eller brott mot PUL att kortfattat och sakligt uppge anledningen till att en person sades upp, även om uppsägningen skedde på grund av något som inte blivit föremål för domstolsprövning.

Även i detta fall kommer man långt med sunt förnuft och omdöme; det kan exempelvis vara lämpligt att uttrycka sig i termer av att man som arbetsgivare “hade skäl att tro” eller “misstänkte” att personen stulit eller liknande. Här nedan kan du fördjupa dig i vad lagen säger. Välkommen att höra av dig om du vill diskutera detta vidare.

Peter Ahlander VD, Avanzera Bemanning AB
Visa hela svaret

Hur anger man referenser?

Välj referenser noga – En referens ska vara någon som känner dig väl, helst genom jobbet. Dina referenser ska till exempel kunna beskriva vilken roll du har tagit i grupper, hur du har hanterat utmaningar och andra jobbsituationer. Två eller tre namn brukar vara lagom.
Visa hela svaret

När ber arbetsgivare om referenser?

Hur många referenser ska jag lämna? – De flesta arbetsgivare vill kontakta minst två referenser innan de anställer dig. Men förbered om det går gärna flera referenser. Skulle någon vara på semester, föräldraledighet eller liknande har du då fortfarande referenser kvar och behöver inte leta nya.
Visa hela svaret

Kan jag lämna dig som referens?

Har du blivit ombedd att lämna dina referenser? Webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Okej! Hur Ange Referens Personligt Brev 2020-04-02 Grattis, då är du förmodligen en av slutkandidaterna i rekryteringsprocessen. Den rådande situationen (Covid-19) har skakat om oss alla. Många känner oro över sitt jobb; vi är många som har blivit permitterade och vi är många som redan har blivit uppsagda.

 1. Men vi är hoppfulla och det kommer att vända.
 2. Anske kan det öppna nya dörrar och skapa nya möjligheter i din karriär.
 3. I processen för att få det där nya jobbet är ett vanligt steg att du blir ombedd att lämna referenser från tidigare arbetsgivare.
 4. Rekryteraren vill väga in andras syn på dig, ta reda på hur du har presterat i dina tidigare roller och vad som kännetecknar dig.

Anledningen till samtalet är inte enbart för att säkerställa dina tidigare erfarenheter och egenskaper utan även för att få tips om hur man som kommande arbetsgivare ska agera för att motivera dig när du väl är på plats. Ofta när jag ber kandidaterna om referenser upplever jag att många tycker att det är svårt att veta vilka man ska välja och hur man ska tänka.

Ge en så färsk referens som möjligt! Det är vanligt att lämna minst två referenser varav minst en tidigare chef. Tänk på att referenserna du lämnar ska känna dig väl i arbetssammanhang och med fördel arbetat med dig dagligen. För att ge så rättvis bild som möjligt om dina nuvarande kunskaper bör du inte ge en person som du inte har arbetat med de senaste fem åren då du förmodligen utvecklats sen ni jobbade tillsammans.

Du måste inte lämna din nuvarande chef! Att lämna nuvarande chef kan vara känsligt om du av någon anledning inte får det aktuella jobbet. Men kanske har du en tidigare chef eller kollega som har slutat som du kan fråga. Om du har en kollega som du känner hög tillit till är det ett annat bra alternativ. Det viktigaste är att ni har en arbetsrelaterad relation, vilket innebär att det aldrig är bra att lämna dina föräldrar en nära kompis eller din sambo.

Informera dina referenser! Enligt mig den absolut viktigaste punkten. Att lämna en person som du inte har frågat eller informerat är varken schysst mot dig själv, din tidigare kollega eller rekryteraren. Se alltid till att fråga om personen kan tänka sig vara din referens och för varje specifik tjänst berätta om vem de kommer att bli kontaktade av och om vilken tjänst det rör sig om. Då hinner de förbereda sig inför samtalet och är också mer tillgängliga för att ta ett samtal. Jag brukar alltid be kandidaterna om referenspersonens namn, telefonnummer, mejladress och kort information om hur ni känner varandra för att snabbt kunna komma i kontakt med referenten och boka in en tid för samtalet.

Fråga dina referenser vad de kommer att säga om dig! Många anser att det är onödigt att ta referenser då man självklart inte lämnar en dålig referens. Men det är inte helt ovanligt att referenserna jag ringer till inte ger kandidaten högsta betyg. Vi avsätter ofta minst 30 minuter där vi i detalj kopplat till aktuell tjänst vill veta mer om dig som kandidat. Vi frågar alltså inte enbart om referenten gillade att jobba med dig utan även om områden såsom erfarenhet, arbetsuppgifter, samarbetsförmåga, konflikthantering, utvecklingsområden, strategiskt arbete eller drivkrafter. Därför är ett tips att fråga dina referenser vad de kommer att säga om dig. Fundera därefter igenom om det är till din fördel för aktuell tjänst. Att lämna en referensperson som ger dig kritik behöver självklart inte vara en nackdel eller anledning till att du inte får jobbet, men om du är medveten redan innan kan du föregå referenten och själv berätta det för rekryteraren.

Tacka dina referenser! Sist men inte minst, glöm inte att tacka dina referenser efteråt. Personen ifråga har avsatt tid och hjälpt dig till din nya utmaning. Det är också ett sätt för dig att underhålla ditt nätverk, vilket kan gynna dig i framtiden.

Lycka till! : Har du blivit ombedd att lämna dina referenser?
Visa hela svaret

Vad frågar arbetsgivaren en referens?

Fråga om referenten har tid för att tala med dig eller om det är bättre att du ringer tillbaka senare. arbetsuppgifter, ansvar, förutsättningarna i organisationen och vilka krav som ställs på den sökande. gjorde i olika arbetssituationer, hur det gick och vad resultatet blev.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Skicka Paket Till Finland?

Måste man ha med referenser i cv?

Här förklarar vi ingående när och hur man ska ta med referenser i ett cv. Vi ger också ger tips och exempel. Nuförtiden är det i allmänhet inte accepterat att lista referenser i ett cv, men ibland, under rätt omständigheter, kan det vara en fördel. I nätverksfokuserade branscher, eller när du specifikt uppmanas att göra det, kan en lista av referenser i cv:t vara nyckeln till att få komma på intervju.

Olika situationer när man bör lista referenser i sitt cv. Olika situationer när man inte bör lista referenser i cv:t. Hur man listar referenser i ett cv. Hur man förbereder referenser.

Visa hela svaret

Vad får en chef säga vid en referens?

Nej – arbetsgivaren får inte säga vad som helst om dig Hur Ange Referens Personligt Brev Arbetsgivaren får inte prata om dig på ett sätt som kan uppfattas som förtal. Får din gamla chef säga vad som helst om någon frågar hur du skött dig på jobbet? Och vad har arbetsgivaren för skyldigheter vid långtidssjukskrivning? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar på läsarnas frågor.

Jag kom inte så bra överens med min förra chef, och sa upp mig. Får hon säga vad som helst om mig om ett företag ringer och ber om referenser? ” Sofie” Svar: Negativa omdömen är ovanligt, istället är det vanligt att utelämna vitsord om arbetsgivaren inte är nöjd. Arbetsgivaren får inte heller skriva eller tala om dig på ett sätt som kan uppfattas som förtal.

Med förtal menas enligt lagen “att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning”. Den som känner sig förtalad kan vända sig till polisen för en brottsanmälan.

Om ihåg att arbetsgivaren även har skyldighet, att på din begäran, utfärda ett arbetsbetyg med vitsord om ditt uppförande och din skicklighet vid utförandet av arbetsuppgifterna, men att du kan begära att arbetsgivaren utesluter uppgifter om uppförande och skicklighet. Jag har nyligen blivit långtidssjukskriven.

Har min arbetsgivare några skyldigheter när det gäller planeringen av min återgång till arbetet? ” August” Svar: Arbetsgivaren ansvarar för arbetsanpassning och rehabilitering så länge det finns ett anställningsförhållande, och för att genomföra sådan anpassning och rehabilitering som kan ske inom, eller i anslutning till, den egna verksamheten.

Det grundläggande regelverket som reglerar arbetsgivarens rehabiliteringsansvar säger att en arbetstagare får vara sjukskriven i maximalt ett år innan ett slutligt beslut kan fattas om personen skall anses vara sjuk tillsvidare, eller om han eller hon måste gå tillbaka till arbetet, eller något annat på arbetsmarknaden tillgängligt arbete. Metrojobb

: Nej – arbetsgivaren får inte säga vad som helst om dig
Visa hela svaret

Kan man ha två referenser från samma jobb?

Hur många referenser bör man ha? – Sinisa Strbac rekryterare på Poolia Man ska alltid ha minst två referenser. Att ha flera referenser från samma jobb är okej om man jobbat där i flera år och bytt chef eller arbetsuppgifter. Daniel Fält ansvarig för student relations på Öhrlings Pricewaterhousecoopers Två referenser är lagom.

De kan vara från samma arbetsplats, referenser från olika uppdragsgivare ger en bredare bild av dig som person och dina insatser. Michaela Wibom personalutvecklare på Grant Thornton Minst två referenser bör man ha, gärna fler. Man kan ha två referenser från samma arbetsplats, men personerna får gärna ha olika befattningar.

Petra Schneider, HR-specialist på Riksbyggen Välj referenser från en arbetsplats där du nyligen har jobbat eller där du har haft längst anställning. Minst två referenser bör man kunna lämna. Läs fler artiklar om hur du hanterar referenser: Referenser i CVt – så gör du enligt rekryteraren Så kollas dina referenser upp Nuvarande arbetsgivaren – bra referens eller inte?
Visa hela svaret

Kan man ljuga om referenser?

Ett vida utbrett problem – Problemet med fusk i jobbansökningar och rekryteringsprocesser är, enligt rapporten, så pass utbrett att 60% av de direkta arbetsgivare som svarat på undersökningen uppger att de någon gång upptäckt så pass grovt felaktiga uppgifter i en jobbansökan eller en kandidats berättelse att de valt att inte gå vidare med kandidaten.

Bland de svenska rekryterings- och bemanningsföretagen är andelen ännu högre, hela 76%. Vanligast är att man ljuger om tidigare arbetslivserfarenhet följt av att man mörkar brott och domar, ljuger om sin tidigare lön, inkluderar utbildningar så som universitets- och högskoleexamina man aldrig tagit samt ljuger om bolagsengagemang.

Rapporten visar även att hela 97% av de tillfrågade arbetsgivarna använder referenstagning som verktyg för att verifiera kandidaters bakgrund och erfarenheter. Samtidigt uppger 29% att de inte har någon policy kring bakgrundskontroll av kandidater vid rekrytering.
Visa hela svaret

Hur ärlig ska man vara som referens?

Dina skyldigheter som referens – Känner du till vilka skyldigheter och rättigheter du har som referens? Att ge felaktiga uppgifter är visserligen inte straffbart, men det är lätt hänt att man hamnar i en gråzon. Därför är det viktigt att undvika att ge vilseledande kommentarer och vara tydlig och ärlig under hela samtalet.
Visa hela svaret

Vad frågar rekryterare referenser?

hur ska man tänka när man väljer referens? – Det är du som kandidat som väljer vilka personer du vill ange som referenser. Vanligtvis ombeds du att lämna kontaktuppgifter till två referenser, men det kan skilja sig lite åt från fall till fall. Men hur ska man egentligen tänka när man väljer referenser? Det viktigaste att tänka på är att välja personer som känner dig väl i arbetet och som kan ge en rättvis bild av hur du är på jobbet.

Rekryteraren vill ju få en uppfattning av dina kompetenser och egenskaper och hur de tar sig uttryck på arbetet. Därför är det viktigt att välja referenser som kan uttala sig om just det. – Mitt främsta tips är att du ska välja någon som kan uttala sig om din prestation och som du vet kommer att ge ett objektivt omdöme om dig.

Det allra vanligaste är att man använder en tidigare eller nuvarande chef, kollega eller medarbetare som referens, eftersom dessa personer ofta har god insikt i hur du presterat och är på jobbet. Utöver chefer och nära kollegor har du säkert andra som känner dig väl genom jobbet, till exempel en kund eller samarbetspartner.
Visa hela svaret

Hur gamla kan referenser vara?

Så hanterar du dina referenser 2011-10-10 Minst tre. Lite beroende på vad det är för nivå på tjänsten. För en chefstjänst vill jag ha en referens från en överordnad, en kollega samt en underställd. Finns det samstämmighet hos dem kan det räcka. Om en referens inte känns trovärdig, vill jag troligtvis ha ytterligare referensgivare för att få en så bra bild av personen som möjlig.

You might be interested:  Hur Hämtar Man Ut Paket Utan Leg?

Vad gör en referens mindre användbar? Om referensgivaren bara är positiv och inte kan ge exempel på kandidatens prestationer tillför referensen inte så mycket. Ingen är perfekt. Hur gamla kan referenserna vara? Referenser är färskvara och de ska helst vara inom de närmaste åren. Någon referens kan vara ett par år gammal, men tänk på att den referensen bara kan svara på hur du var då.

Är det något jag vill veta från den tiden kan även det vara relevant. Det kan till exempel vara intressant för mig med någon referens som är lite äldre för att det ger en bild av kandidatens utveckling.
Visa hela svaret

När behöver du sätta ut referenser i en text?

Allmänt om att referera i text – Harvard är en allmän term för de stilar där man hänvisar till ett verk i den löpande texten genom att lägga en hänvisning till referensen i parentes, till exempel (Andersson 2019). Praxis kring hur hänvisningen placeras i texten varierar, men grundregeln är att varje gång du använder uppgifter från en ny källa ska du skriva en hänvisning i texten.

Det viktigaste är att det inte råder några tveksamheter om vilken referens du hänvisar till i din text och att du tydligt skiljer på ditt och andras resonemang. Här följer några olika exempel på hur man refererar i den löpande texten. Fler exempel hittar du i Guide till Harvardsystemet från Högskolan i Borås och Harvard referencing guide från University of Sheffield.

Om du är osäker på vad som gäller på just din institution är det bästa att fråga din lärare eller handledare.
Visa hela svaret

Hur ofta ringer man referenser?

6. När ringer man referenser? – Oftast vill rekryteraren ringa referenspersonerna i slutet av rekryteringsprocessen. Vid arbetsintervjun har rekryteraren fått en bild av hur du är som person, din erfarenhet och kompetens och vill därefter ringa referenserna för att se att bilden hen fått av dig stämmer samt få möjlighet att ställa kompletterande frågor.
Visa hela svaret

Vill alla arbetsgivare ha referenser?

4. Att inte kräva referenser från någon med faktisk insyn – Fundera på vilken relation kandidaten och referensen har. Är dom bara goda vänner? Jobbade dom ihop för fem år sedan? Eller är det en aktuell chef eller kollega? Det är bra att ha det i bakhuvudet när du genomför referenstagningen.
Visa hela svaret

Kan man få jobb utan referenser?

Underskatta inte dina erfarenheter – Jobb är inte det enda sättet att skaffa sig erfarenhet på, och det är lätt att bortse från fritidsaktiviteter under studierna. De kan faktiskt vara viktigare att lyfta än du tror. Oavsett om du haft en podcast med kompisarna eller skrivit artiklar till studenttidningen, så finns det mängder av saker du lärt dig som kan vara attraktivt för en arbetsgivare.
Visa hela svaret

Vad frågar man när man ringer på referenser?

Här är några exempel: När du ringer, presentera dig själv, organisationen och varför du ringer. Fråga om referenten har tid för att tala med dig eller om det är bättre att du ringer tillbaka senare. arbetsuppgifter, ansvar, förutsättningarna i organisationen och vilka krav som ställs på den sökande.
Visa hela svaret

Kan du ställa upp som referens?

Låt inte fel referenser stå emellan dig och ditt nästa jobb. – Hur Ange Referens Personligt Brev Du har ett riktigt bra CV, ett fyndigt personligt brev och briljerar på intervjun – allt borde vara klappat och klart, eller? Ibland (eller i de flesta fallen) räcker det dock inte helt för att övertyga arbetsgivaren om att du är rätt kandidat. De vill även väga in andras syn på dig, dina prestationer och arbetsmoral i form av referenser.

“Tyvärr är just referenserna ingen större prioritet för många jobbsökande”, säger karriärkonsulten Andrea Kay. För att säkerställa att dina referenser ger bästa möjliga bild av dig finns det några vanliga missar du måste undvika. Misstag 1: Att inte fråga om du får använda personen som referens “Att fråga om någon kan ställa upp som referens låter kanske som en självklarhet, men det är många som faktiskt glömmer bort det” säger Kay.

“Många frågar inte om det är okej, utan antar bara att personen gärna ställer upp”. Kontrollera därför alltid av ren artighet detta innan du lämnar ut personens kontaktuppgifter till en potentiell arbetsgivare. Misstag 2: Att be fel personer vara referens Hur lockande det än må vara så bör du inte använda vänner eller familjemedlemmar som referens.

Du behöver ju trotsallt personer som kan prata om dig som person och kollega. “Satsa på någon som du jobbat för eller med, alternativ någon som jobbat för dig”, säger Stefanie Wichansky, VD på rekryteringsbolaget Professional Resource Partners. Det optimala vore förstås om du kan få med alla tre på din referenslista.

“Då får arbetsgivaren en bred bild av dig och flera olika aspekter att utgå ifrån”, fortsätter Wichansky. Misstag 3: Att inte förbereda dina referenser Många rekryterare informerar dig i förväg om när de kommer att kontakta dina referenser. Passa därför på att förbereda referenserna om vem som kommer att kontakta dem och skicka även med en uppdaterad version av ditt CV, samt jobbeskrivningen så att de kan skapa sig en bild av rollen du söker.

Beroende på hur länge sedan du jobbade med personen i fråga kan det vara bra att påminna denne om olika projekt och resultat du jobbat med. Du kan också be referensen att nämna specifika erfarenheter såsom personalansvar, kommunikation, kritiskt tänkande och teamwork. Studier från Human Resource Management (SHRM) visar att arbetsgivare ofta lägger större vikt vid mjuka värden, snarare än tekniska kunskaper.

Misstag 4: Att utgå i från att dina referenser kommer ge dig högsta betyg Du tycker säkert att du har varit en duktig anställd, men din tidigare arbetsgivare behöver inte alltid hålla med. “Otaliga jobbsökare har blivit både förvånade och upprörda av den information som en tidigare arbetsgivare delat med sig av”, säger Jeff Shane, VD på referensbyrån Allison & Taylor.

Om en arbetsgivare får negativ feedback från en referens är chanserna stora att du inte kommer att höra mer från det företaget”. Är du det minsta osäker över vad en referens kommer säga, fråga! Om de inte planerar att prata positivt om dig kan du ta bort dem från listan. Misstag 5: Att glömma bort att tacka dina referenser Tänk på att dina referenser gör dig en stor tjänst.

“De ger inte bara sin tid, utan även sitt eget anseende”, säger Kay. Lägg därför några minuter på att tacka dem via e-mail, sms eller ett samtal beroende på er relation. Det är en liten gest, men med stor effekt.
Visa hela svaret